用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

回復 239# QOOGIRLZOE 的帖子

有導修堂真係好好,起碼要自已做功課,回家後唔洗甘緊張,阿女唔肯自已做功課,所以昨天比老師罵,佢好怕老師要自已做,希望真的可以自己的事自已做啦!

回復 240# ceciho 的帖子

對!無錯呀!

回復 1# emilycsp 的帖子

thank you

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-11 17:35 發表
大都各有難處我都明既! 你好偉大啊! 放棄份工5係人人得嫁! 冇耐性同EQ低, 我咪一樣, 不過大家互相勉勵吓啦! 最近趕埋數, 所以忙呀! 夜晚更忙, 又練琴又上網做功課, 女有女忙我有我忙, 希望佢地快點成熟吧!

頭先,我 ...

好羨慕你有個懂自理的囡囡, 我果兩個 , 真係有排學呀. 我女女都做左好多功課, 不過佢話有d唔識要問同學, 唔知係咪問你囡囡呢?我叫佢盡量問老師呀, 唔係怕同學教錯, 而係應該問老師架麻, 佢話有d問老師, 有d問同學. 我怕佢抄答案而唔係問同學羅, 所以我話一定要問老師. 老師一定唔會直接比答案, 我阿女唔想用腦架  . 我唔係特別偉大呀, 比著你都會一樣. 我同事講笑話湊兩個唔做抵過湊一個唔做喎, 我咪好抵羅 .

原帖由 ceciho 於 11-10-11 18:21 發表
may I ask eng dict is only the pink paper + quiz??

係呀, 我都係溫哂呢張紙. 其實今次好似仲少過上次, 我都覺得好似唔多似o甘. 所以我之前都再問一次呢度既媽咪, 應該冇錯.

我個女今日已經唔記得8成, 所以明天就交比個天

我想通了! 我想的就是讓他喜歡學習, 書中真的好多更重要的知識, 盡力而為, 在黎緊的日子, 在PHONIC上, 書本上, 及其他方法幚佢

講真, 我唔係放棄, 為左應付沉重的功課和默書, 就連我個女知道我最愛看的新聞報導也沒有了快一個月, 好似咩都唔知, 若再想深層將來點考通識 ????

回復 1# wongkaka 的帖子

祝大家英默 + quiz 都有好成績

原帖由 wongkaka 於 11-10-11 23:29 發表

我想通了! 我想的就是讓他喜歡學習, 書中真的好多更重要的知識, 盡力而為, 在黎緊的日子, 在PHONIC上, 書本上, 及其他方法幚佢

講真, 我唔係放棄, 為左應付沉重的功 ...

好同意呀. 其實為左等女女佢地多思考, 我女女做功課時我都採取"自己攪惦"既策略. 我要佢地真係唔識先準問我. 唔係一開始一打開本功課就同我講唔識, 或者連題目都未睇就話唔識. 琴日數學功課唔深, 我大女女居然用左好耐時間做, 而且見多文字就唔想睇, 唔想諗. 其實琴日我都要預留返D時間再溫英默, 但係又比大果個攪到係求其默, 好彩我不嬲都冇要求佢要拿幾多分, 我反而更著重佢地學習態度. 我同你一樣, 只要佢地盡力就算唔合格我都唔會嬲. 但係我而家睇到女女係唔盡力又態度唔好, 佢拿低分我就真係   而家每日我唔係嘈呢個, 就嘈果個.

原帖由 wongkaka 於 11-10-11 23:29 發表

講真, 我唔係放棄, 為左應付沉重的功 ...

kaka,

大家一起努力啦! 我同你都各自有難處, 為有每日都盡量提升我有限既EQ同忍耐力. 講真, 我對你囡囡有信心架, 比D時間自己同囡囡啦.

ANNAFRIEND,
見到呢D公仔都估計到....哈哈哈!!!大家努力啦!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-12 12:04 發表

好同意呀. 其實為左等女女佢地多思考, 我女女做功課時我都採取"自己攪惦"既策略. 我要佢地真係唔識先準問我. 唔係一開始一打開本功課就同我講唔識, 或者連題目都未睇就話唔識. 琴日數學功課唔深, 我大女女居然用左 ...

原帖由 wongkaka 於 11-10-12 12:23 發表
ANNAFRIEND,
見到呢D公仔都估計到....哈哈哈!!!大家努力啦!

日日做功課都要我嘈, 今天都不例外. 數學仲要做漏其中幾題. 做錯我而家都有佢, 因為都想比老師知佢地實際有幾多料. 做漏就唔可以, 因為會一分都冇. 唉! 我多麼希望我有日上黎同大家講我女女今日好乖, 自動波做哂功課又自動波執書包. 唔知幾時先可以呢?

係呢, 點解唔見C班要唸普通話o既?我知B班有喎. 之前有時間都會同佢地讀下, 呢排冇時間真係冇惦過呀. 係咪上學期考試要考普通話架?ORAL??

唔好想太多了, 依家都好忙, 今日功課難得輕鬆

昨晚, 我個女好生性, 佢知自己唔識英文但又眼瞓, 佢係櫃桶取左張白咭紙比我, 叫我把D英文寫係張咭度, 話等佢係坐校巴時可以再睇下, 我同佢講你咁樣就負責任啦, 將勤補絕就算唔合格都唔緊要

我個女已開始自己執書包, 另我個女話今日去成長小先鋒好開心啊!!!

你地有冇訂芭蕾舞劇? 我訂左16 DEC

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-12 23:08 發表
係呢, 點解唔見C班要唸普通話o既?我知B班有喎. 之前有時間都會同佢地讀下, 呢排冇時間真係冇惦過呀. 係咪上學期考試要考普通話架?ORAL??

回復 254# wongkaka 的帖子

我訂了Dec 26號。

原帖由 wongkaka 於 11-10-12 23:55 發表
唔好想太多了, 依家都好忙, 今日功課難得輕鬆

昨晚, 我個女好生性, 佢知自己唔識英文但又眼瞓, 佢係櫃桶取左張白咭紙比我, 叫我把D英文寫係張咭度, 話等佢係坐校巴時可以再睇下, 我同佢講你咁樣就負責任啦, 將勤補 ...

我媽咪話我對女女要求高, 係我自己唔知, 但佢旁觀者清. 其實我女女經我一輪狂迫攻勢下而家巳經可以做到自己檢查功課袋同執書包, 老師要求帶另一本書女女都唔會執錯. 但唔知點解我硬係不太懂讚賞佢地, 只會放大佢地o既缺點. 佢一唔識做某些功課我會好緊張, 覺得點解甘淺都唔識或做錯. 我而家好似接受唔到佢地任何做錯既地方. 我大女女做功課時, 曾經問我: 點解唔可以錯呀, 係會有時做錯架喎. 我會答佢: 甘淺都會做錯, 點考試. 但諗深一層如果咩都識哂唔錯就唔會讀小一啦. 我希望會時時檢討自己, 可能我真係對佢地能力所限而要求過高啦. 今日睇都市日報黃毅力既專欄有所得著, 父母係小朋友既一面鏡, 父母輸出負能量, 小朋友也會接收負能量. 我剪起左貼o係櫃上面時刻提醒自己要輸出正能量, 多點鼓勵, 少點責罵. 希望自己真係做得到. 好多謝你地成日聽我呻.

我冇訂芭蕾舞團既飛, 因為女女都冇學ballet. 我話要報學校中國舞佢地都話唔要. 我諗我同佢地去Disneyland佢地會仲開心. 我應承左考完第一次期考帶佢地去Disneyland輕鬆下.

琴日有旅行同意書, 當初仲以為可以跟埋去. 原來係我自己仲停留o係幼稚園階段 .

ANNAFRIEND,
見到你可以識得諒解到佢地的角度就好了
記住今日我們給她們的態度, 會在將來她們願唔願意同妳挽手行街街可見一斑

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-13 10:12 發表

我媽咪話我對女女要求高, 係我自己唔知, 但佢旁觀者清. 其實我女女經我一輪狂迫攻勢下而家巳經可以做到自己檢查功課袋同執書包, 老師要求帶另一本書女女都唔會執錯. 但唔知點解我硬係不太懂讚賞佢地, 只會放大佢地 ...

原帖由 wongkaka 於 11-10-13 12:04 發表
ANNAFRIEND,
見到你可以識得諒解到佢地的角度就好了
記住今日我們給她們的態度, 會在將來她們願唔願意同妳挽手行街街可見一斑

明白了, 多謝你的鼓勵, 互勉之.

Annafriend,
我都是學習中, 返而我成日覺得個女仲叻過我,
ANYWAY大家加油啦!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-13 12:25 發表

明白了, 多謝你的鼓勵, 互勉之.
‹ 上一主題|下一主題