用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

[quote]原帖由 JC102 於 10-10-25 14:10 發表
淇淇媽,

頭先收到馮老師既電話,佢話日勤的英文今日答唔到
要返屋企再溫下,聽日再考過,我都問過馮老師佢今日評估成點,佢話都ok,係英文差少少,馮老師有無打俾你呀?不過見完你post,我心都定的因我都無咩點同佢溫,than ... [/q

日勤媽咪,

唔好客氣啦,o甘Q今年又一班又同組,o甘我每日自己接送,有時見到馮老師我都會問o下佢o野,我個女話係呀,佢o地三個一齊唱歌日勤都識,所以應該無問題,今日個女話有考唱英文兒歌o家,所以你都今晚返去幫日勤補一補喇。

日勤媽咪, 我係思灝媽咪呀. 思灝啲中文都差架, 好彩有淇淇同佢溫書, 如果唔係一定唔得.

原帖由 JC102 於 10-10-25 14:10 發表
淇淇媽,

要返屋企再溫下,聽日再考過,我都問過馮老師佢今日評估成點,佢話都ok,係英文差少少,馮老師有無打俾你呀?不過見完你post,我心都定的因我都無咩點同佢溫,than ...

嘩! 乜K1好似認真左咁多咁既?
又唱兒歌又考英文, N時好似無咁嚴咁喎.

原帖由 piggy2007 於 10-10-25 21:04 發表
日勤媽咪, 我係思灝媽咪呀. 思灝啲中文都差架, 好彩有淇淇同佢溫書, 如果唔係一定唔得.

原帖由 JC102 於 10-10-25 14:10 發表
淇淇媽,

要返屋企再溫下,聽日再考過,我都問過馮老師佢今日評估成點,佢話都ok,係英文差少少,馮老師有無打俾你呀?不過見完你post,我心都定的因我都無咩點同佢溫,than ...

我今天都收到馮老師既電話,佢話我個仔謙謙的中文今日答唔到, 我成個下午都無晒心機做嘢, 我老公即刻返家同個仔温書, 温了一半生字.  到我返到家準備同佢温埋下半part, 點知個仔話肚痛, 之後食完药就睡了...  都唔知點算!!!   

謙謙媽, 唔駛太擔心, 慢慢來喇.... 妳試下每個星期同佢溫已教的1 or 2 個生字, 之後加加埋埋就記得好多喇...   我都係咁樣教悅彤, 起碼到考試前唔駛溫得咁辛苦.  

我個囡成日都話謙謙好乖的   
原帖由 HimHim小BB 於 10-10-25 21:47 發表

我今天都收到馮老師既電話,佢話我個仔謙謙的中文今日答唔到, 我成個下午都無晒心機做嘢, 我老公即刻返家同個仔温書, 温了一半生字.  到我返到家準備同佢温埋下半part, 點知個仔話肚痛, 之後食完药就睡了...  都唔 ...

Elvin媽, 不好意思, 我想比小小自己心得妳... 如果妳真係想Elvin克服到, 妳出年再學的時候唔好再親子班喇...  同埋可以的話都唔好比小朋友見到家長在場, 因為妳睇住佢游, 小朋友可能又會扭計d, 教練又有可能有壓力, 所以進度係唔會太好的.   

原帖由 Ina 於 10-10-22 09:05 發表
Deffini, 游水呢, 我恐怕都就快要quit喇, 一來凍, 二來佢仲係好驚, 克服唔到頭落水, 可能都要出年再努力過.

講開今日評估, 我問左小彤: 佢話英文考佢phonics... Annie ant say a a a .... a is a sound of A.  I can see two balls.  中文考佢秋風吹... 數數... 仲有d 唔係太記得tim... 不過我問佢答唔答到老師, 佢話答到, 我都放心.  明天show & tell 要bring "Toy Car"...

原帖由 rororo 於 10-10-25 22:17 發表
謙謙媽, 唔駛太擔心, 慢慢來喇.... 妳試下每個星期同佢溫已教的1 or 2 個生字, 之後加加埋埋就記得好多喇...   我都係咁樣教悅彤, 起碼到考試前唔駛溫得咁辛苦.  

我個囡成日都話謙謙好乖的   
...

多謝你的鼓勵... 以後要抽多D時間和個仔温書先得.  我個仔成日都唔肯講係學校做過甚麼?

My daughter did not want to do anything though she knows everything. I can do nothing.... I'm so worried about her.

Any suggestions to help her??

原帖由 HimHim小BB 於 10-10-25 23:15 發表

多謝你的鼓勵... 以後要抽多D時間和個仔温書先得.  我個仔成日都唔肯講係學校做過甚麼?

原帖由 HimHim小BB 於 10-10-25 21:47 發表

我今天都收到馮老師既電話,佢話我個仔謙謙的中文今日答唔到, 我成個下午都無晒心機做嘢, 我老公即刻返家同個仔温書, 温了一半生字.  到我返到家準備同佢温埋下半part, 點知個仔話肚痛, 之後食完药就睡了...  都唔 ...

謙謙媽咪,

你都唔洗o甘擔心,只不過係一個小o既評估,其實我每日都會見到謙謙,因為我每日自己接送,o甘謙謙就會坐o係度等校車,有老師睇住佢同其他一齊等校車o既小朋友,我會同個女走去同佢講bye bye,我覺得謙謙好乖,好得意。

原帖由 rororo 於 10-10-25 22:17 發表
謙謙媽, 唔駛太擔心, 慢慢來喇.... 妳試下每個星期同佢溫已教的1 or 2 個生字, 之後加加埋埋就記得好多喇... :funny:  我都係咁樣教悅彤, 起碼到考試前唔駛溫得咁辛苦.  

我個囡成日都話謙謙好乖的 :yummy :  
...

係呀,我都係用悅彤媽媽呢個方法,每個星期溫一溫,o甘大家都唔會辛苦,或者有時o甘Q要做功課就複習一下。

唉!我冇嘢驚,我驚我個仔到評估時玩性格,係都唔答老師就大鑊了!以前N班考英文就係咁喇!
求神拜佛佢表現正常,我已經好開心喇!
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

悦彤媽, 多謝你提點. 已經咁大個, 我都覺得唔好再上親子班. 游埋呢幾堂, 下年再努力過.

原帖由 rororo 於 10-10-25 22:27 發表
Elvin媽, 不好意思, 我想比小小自己心得妳... 如果妳真係想Elvin克服到, 妳出年再學的時候唔好再親子班喇...  同埋可以的話都唔好比小朋友見到家長在場, 因為妳睇住佢游, 小朋友可能又會扭計d, 教練又有可能有壓力,  ...

思灝媽咪,日勤英文真係差的,可能我地平日都少同佢講英文
所以佢唔係太鍾意英文,今日我又收到馮老師電話,初時仲以為又同我講日勤又唔識,原本唔係,係話佢今日一返學就瀨尿,真係激死,不過我都有問馮老師,佢可今日考番日勤佢都識,咁都好的!!!!

係呢,各位媽媽,你地今個星期五同的小朋友扮咩呀?今年我都無特別買衫,只係買左條披俾佢同埋俾的糖佢分俾同學仔囉!

原帖由 JC102 於 10-10-26 14:32 發表
思灝媽咪,日勤英文真係差的,可能我地平日都少同佢講英文
所以佢唔係太鍾意英文,今日我又收到馮老師電話,初時仲以為又同我講日勤又唔識,原本唔係,係話佢今日一返學就瀨尿,真係激死,不過我都有問馮老師,佢可今日考番日 ...

日勤媽咪,

你o甘快問定著D咩衫,我今年都買咗套衫俾個女,佢會幫女海盜呀,仲陪咗把刀俾佢o添,希望唔好整到人啦 ,我就無買糖呀,反而買咗D獨立包裝餅,一包一塊,因為我個女都好少食糖真係數得出食過幾多次。

評估會唔會有結果比家長知架,問阿仔老師問啲咩,佢又講啲唔講啲…

日勤媽咪, 思灝就著男PIRATE呀.
原帖由 Smallpigbb 於 10-10-26 16:52 發表

日勤媽咪,

你o甘快問定著D咩衫,我今年都買咗套衫俾個女,佢會幫女海盜呀,仲陪咗把刀俾佢o添,希望唔好整到人啦 ,我就無買糖呀,反而買咗D獨立包裝餅,一包一塊,因為我個女都好少食糖真係數得出食過幾多次。 ...

原帖由 Smallpigbb 於 10-10-26 16:52 發表

日勤媽咪,

你o甘快問定著D咩衫,我今年都買咗套衫俾個女,佢會幫女海盜呀,仲陪咗把刀俾佢o添,希望唔好整到人啦 ,我就無買糖呀,反而買咗D獨立包裝餅,一包一塊,因為我個女都好少食糖真係數得出食過幾多次。 ...

我地學校講左要帶糖, 真係"r"頭, 唯有自己起fb叫d家長儘量唔好帶

我個女會做Pumpkin,不過件衫好薄,我驚佢會凍!
呢幾日,我個女唔知點解上堂唔寫字,唔比老師捉住隻手畫線,返屋企都係。最慘就是唔肯做評估,都唔知可以點幫佢。請問有無媽咪有過呢d經歷,我好無助!

煥琳媽

原帖由 elmolly 於 10-10-27 00:27 發表

我地學校講左要帶糖, 真係"r"頭, 唯有自己起fb叫d家長儘量唔好帶

原帖由 elmolly 於 10-10-27 00:27 發表

其實係我自己買咗餅咋,學校都係叫帶果汁糖o既,不過你都知道我o家啦,我唔會o家嘛,但上年帶咗我同馮老師講,佢幫我用膠紙用貼咗個南瓜口,我個女就無得食囉。
‹ 上一主題|下一主題