用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Hi tissue_tempo,
你住豐盛苑卻報馬鞍山的幼兒園,那麼你們可以報九龍塘的幼兒園了。因你們的位置去九龍塘比去馬鞍山還近呢!於沙田區的幼兒園,你們可以報樂基幼兒學校(駿景園)、Box Hill 博士山(香港)國際幼稚園 於火炭、博士山(香港)國際幼稚園於聴濤雅苑、康傑幼稚園(於富寶花園)及威寶幼稚園(於富安花園)。
poison

原帖由 tissue_tempo 於 2010-10-18 13:24 發表
現在已經報了包括Think(MOS), Greenfield等馬鞍山幼兒園(兩歲班)待in。擔心豐盛苑依間係較傳統的中文 ...
poison

Hi lionbaby,
樂基會先給自己的N1上K1先。但因樂基的學生N1後,仍會考其他的幼稚園,所以K1都有一定的流動量。會收外來報名者。但亦有很多人報樂基的K1呢!
poison

原帖由 lionbaby 於 2010-10-19 11:34 發表
poison,

樂基係未會收晒自己N1學生, 其他會只係擺響waiting list????  
poison

Hi Wendychu,
真理浸信會碧濤幼稚園下午班、崇真小學暨幼稚園英文班只有下午班及地利亞英文小學暨幼稚園。
poison

原帖由 Wendychu 於 2010-10-19 13:18 發表
poison

請問有邊間有學劵的幼稚園, 以英語為主呢

thanks
poison

Hi Elinglam,
以全日制的幼稚園來說,大圍明愛口啤不錯,而且環境較寬闊。另外可以考慮乙明及禾輋救世軍幼兒園、真理浸信會榮光幼兒園、真理浸信會碧濤幼稚園及基督教香港信義會沙田信義幼稚園等。
poison

原帖由 Elinglam 於 2010-10-21 16:23 發表
我孩子本是讀隆享ywca N1,現報了新翠的馬陳景霞,及大圍明愛不知此2間那間比較好呢? 他們是否中文為主,ENG 比較小教呢?
你知不知還有什麼是在沙田區全日制幼稚園比較好些呢? ...
poison

K1 (沙田區)點擇好

K1 (沙田區)點擇好

醒目開學勳章

原帖由 lionbaby 於 10-10-19 11:34 發表
poison,

唔該晒, 想問多一問, 樂基係未會收晒自己N1學生, 其他會只係擺響waiting list????  

無錯.  樂基是先收晒自己N1學生, 外來考的, 全是waiting list, 直至有自己學生withdraw, 先會通知waiting的.  年年都有人會走, 但唔多.  一班幾個咁囉.  所以, 如果你好想讀的話, 最好是在 n1 是考到, 否則到k1時只可以看運氣, 仲要考慮埋有某d 人有人事位呢樣野, 所以真係比出來的位一d 都唔多.

我住隆亨 ,我想幫bb報 n1 ,請問有邊間係好的而又有下午班呢? thx

Hi Poison,

我報了真理浸信會榮光幼兒園 K1, 但係呢間學校有N1 (其實 N1 o個時 in 過, but failed), 係唔係入得K1機會好微, 因為N1會直升K1? 而且interview的時間與另一間幼稚園interview時間撞期, 唔知放棄in真理浸信會榮光好唔好?  

原帖由 poison 於 10-10-21 23:55 發表
Hi Elinglam,
以全日制的幼稚園來說,大圍明愛口啤不錯,而且環境較寬闊。另外可以考慮乙明及禾輋救世軍幼兒園、真理浸信會榮光幼兒園、真理浸信會碧濤幼稚園及基督教香港信義會沙田信義幼稚園等。
poison

...

HIHI, 我小朋友 0906, 正煩住報出年N班….我家住第一城…請問有咩好建議?
因為要考慮埋K1, 所以請教下你地。

我報了:
1)        樂基幼兒學校(駿景園) – 程度較高
2)        嘉德麗幼稚園 – 較近,不過評語不佳,太商業化?
3)        真理浸信會碧濤幼稚園 – 開心學校

其實都有點怕考不到,所以考慮再報
真理浸信會恩典幼稚園
真理浸信會榮光幼兒園
Box Hill 博士山(香港)國際幼稚園 於火炭

請問除了以上學校,有沒有其他建議? 如果可以既,當然想找一間程度較高的學校,打好個底子。不過太多競爭及選擇….都唔知點好?

而且K1的連接又唔多了解,心目中只有樂基及聖母無玷聖心幼稚園 (英文較弱?)
請各位媽咪幫幫忙,比d意見?
Thank you

排次序,請賜教!(urgent)

點樣揀?排次序,請賜教!(urgent)

poison & 其他媽咪,

以下係本人 5間心水, 排名不分(未分)先後:

平安福音堂幼稚園

救世軍田家炳幼稚園

真理浸信會幼稚園

真理浸信會碧濤幼稚園

真理浸信會恩典幼稚園

好想知道 3間  真理浸信會 大家會點揀??

真理浸信會(偉華)是否 兩文三語 方面做得如她自己強調般做得咁好 ??

恩典 有甚麼可取之處??

我希望入讀到一間著重兩文三語,又強調活動教學,可以輕鬆得來又吸引到知識; 因為都會担心如果太過先甜後苦, 升上小一會太吃力!!

本人並沒有宗教信仰, 只係對這6間都感到認同, 但希望撇開個人主觀喜好, 想請各位畀一畀客觀+主觀意見, 希望從中可以揀選最合適的, 謝謝!

希望大家可以提供多些意見評語, 可以的話麻煩各位排一排次序以作參考, 謝謝 ~

(撇除 地點,學費, 其他因素等 作考慮)

我都好想知....poison & 其他媽咪請賜教!!!
Thank you very much

原帖由 1902mama2008 於 10-11-2 19:03 發表
點樣揀?排次序,請賜教!(urgent)

poison & 其他媽咪,

以下係本人 5間心水, 排名不分(未分)先後:

平安福音堂幼稚園

救世軍田家炳幼稚園

真理浸信會幼稚園

真理浸信會碧濤幼稚園

真理浸信會恩典幼稚園

...

不知是否所有真理浸信會kg課程都係一樣,但榮光就係兩文三語,而呢度比較多人講係碧濤個間
網上評價平安福音堂好過偉華真理浸信會,因用蒙特梭利,而且很濃基督教氣氛
poison曾答我田家炳比較深

以家 恩典, 碧濤, 吳多泰, 孫方中 都收左, 雖然未IN KLN TONG 個D, 但如果KLN TONG D KINDER 唔收, 咁就要決定沙田區, 但孫方中留位費真係幾貴13XX, 但冇計, 因為係心水, 你地D收生點呢?

Hi winze77,
如你喜歡基督教學校及活動教學,你可以考慮靈糧幼稚園,地點較近是馬鞍山及鑽石山那兩間。幼稚園與派什麼小學其實並不太大關係,幼稚園學生派往那裏只反映就讀的家長住那些區域及喜歡那些小學而已。
若真的要拉上關係,你則可以考慮保良局幼稚園去考保良局小學時,會否有少許優勢。
poison

原帖由 winze77 於 2010-11-4 16:22 發表
POISON & 其他媽咪, 您好!

呢排忙同小朋友 interview, 其實又決定邊間學校至適合小朋友, 真係一個難題.. 由於interview 時段唔同, 獲取錄既時間亦都唔同.. 已收到吳多泰信, 收咗下午.. 今日俾咗留位費。總括而言, 我 ...
poison

Hi joeytwm,
你寫的碧濤及恩典是沒有N班的。
以你的要求,我覺得只有樂基適合你的要求。但很難考呢!
poison

原帖由 joeytwm 於 2010-10-26 12:53 發表
HIHI, 我小朋友 0906, 正煩住報出年N班….我家住第一城…請問有咩好建議?
因為要考慮埋K1, 所以請教下你地。

我報了:
1)        樂基幼兒學校(駿景園) – 程度較高
2)        嘉德麗幼稚園 – 較近,不過評語不佳,太商業化?
3)        真理 ...
poison

二選一, 點揀好?

POISON & 其他媽咪,

平安福音堂幼稚園

真理浸信會恩典幼稚園

唔知有冇就讀以上兩間既媽咪可以畀下意見呢?

本人IN 恩典時, 都覺得D老師好有愛心, 地方都很大, 佢著重感統, 小朋友係度返學我相信會好開心, 不過唯一担心的是, 唔知會唔會太淺 ??

而平安福音堂幼稚園我都鍾意, 不過地方真係好細, 同埋IN 我地嗰位老師畀我感覺佢好似比較嚴肅, 但係我睇視學報告話佢地著重語文, 又用蒙特梭利, 所以我都幾鍾意 ..

希望有就讀以上兩間既媽咪&POISON可以畀多D意見, 謝~
‹ 上一主題|下一主題