用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

as far as I understand, Kent Road 得k1 student架咋.
原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-17 10:05 發表
stliu,

係囉...入來睇咗++講的嘢,我就即刻返去問我嗰隻八妹,點知都係十問十不知.最多都係做咗個人肉大字咁大把,你話係咪激死!!

其實Kent Rd.哩個campus係咪有其他K2,K3的哥哥姐姐係到上堂架?因為我成日送完阿囡 ...

hi, 你地小朋友經過左兩個星期適應期有無改變呀? sheldon初時都比較慌失失, 呢兩日一聽到要返學就即刻起身, 仲要勁催人出門口

之前佢唔願起身架, 要夾硬來先好辛苦咁出到門口.

中秋假期時, 佢都成日唱歌, 尋日派左本圖書, 佢開心到要repeat repeat咁睇. 見到佢咁喜歡上學, 而家總算放心一d了.

妳就好啦. 我個囝尋日都好sharp醒, 一叫即刻彈起, 點知今日又唔願起身嘞. 同佢力搏左10幾分鐘先乙水掂佢. Again, 我feel唔到佢好like返學lor.

原帖由 Ng360 於 08-9-17 11:54 發表
hi, 你地小朋友經過左兩個星期適應期有無改變呀? sheldon初時都比較慌失失, 呢兩日一聽到要返學就即刻起身, 仲要勁催人出門口

中秋假期時, 佢都成日 ...

Carrie_Yip,

我都唔清楚Kent Rd有冇K3學生添. 之前好似有mami提過kent rd係俾K1... 但唔肯定呢.

我仔都係差不多... 所以我都冇所謂, 或者佢唔講倒太多, 最緊要佢開心咋!

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-17 10:05 發表
stliu,

係囉...入來睇咗++講的嘢,我就即刻返去問我嗰隻八妹,點知都係十問十不知.最多都係做咗個人肉大字咁大把,你話係咪激死!!

其實Kent Rd.哩個campus係咪有其他K2,K3的哥哥姐姐係到上堂架?因為我成日送完阿囡 ...

Ng360, 你就好啦! 我個囡每朝都係要我係張床到抱佢出廳,但係對眼仲係合埋.然後,我會塞支奶比佢飲,仲要開埋Disney play house比佢睇(仲要開得好大聲)等佢醒神d,不過都要成個字之後先至回返魂返來呀.
阿囡,除咗返學唔再喊啦,都唔係好覺佢話好鍾意返學,係有講過好鍾意Miss Wong同埋Miss Ng囉!有時,我會扮話...你唔好返學啦,比我返啦,佢就好直接了當話"好呀",真係比佢吹漲!!

Ng360,

Sheldon好叻叻喎!

雙子媽媽,

唔緊要啦, 慢慢來.

我仔呢, 佢尋日情緒麻麻, 今日好D, 佢今朝係自己醒. 如果當天早上佢係瞓到自然醒呢, 佢情緒就會好, 但係, 如果係俾人叫醒的呢, 就會有情緒喇!

原帖由 Ng360 於 08-9-17 11:54 發表

中秋假期時, 佢都成日 ...

stlui,

哦..原來淨係得K1.
咁...隔離班嗰D小朋友真係好乖,好乖!!!

原帖由 stliu 於 08-9-17 12:49 發表
Carrie_Yip,

我都唔清楚Kent Rd有冇K3學生添. 之前好似有mami提過kent rd係俾K1... 但唔肯定呢.

我仔都係差不多... 所以我都冇所謂, 或者佢唔講倒太多, 最緊要佢開心咋!

...

唉, 有仔初上學心情真係好似坐過山車... arm arm先開心完個仔like返學, 下午又接到miss yu電話, 今次佢講sheldon唔彩佢, 講故事又唔集中聽. 其他小朋友好聽話咁自己拿手冊. 而sheldon佢就要miss tse行埋去同佢講, 佢先會拿出來, 拿了出來又走來走去.

最衰既係sheldon唔肯答問題, 連基本既你叫咩名, 幾多歲都唔答, 只係響度repeat人地條問題, 激死我. 令miss yu懷疑佢既理解能力, 叫我地響屋企比多d野佢做, 同佢講多d野咁...

你話我係唔係好頭痛...

你個班主任都幾好,成日打電話比你,話比你知小朋友o係學校ge情況,我囝囝個班主任都無打過電話比我。

係啦. 我個囝個都無. 不果會唔會係no news is a good news 呢
原帖由 NamB 於 08-9-17 15:23 發表
你個班主任都幾好,成日打電話比你,話比你知小朋友o係學校ge情況,我囝囝個班主任都無打過電話比我。

唔好咁擔心啦. 小朋友好多時都係咁,唯有慢慢同佢分析!
我都成日覺得我個囡活在係佢自己個世界裡面,成日要我同佢講一大輪道理,不過講極佢都係唔明.希望佢自己慢慢長大會懂事多d啦!

原帖由 Ng360 於 08-9-17 15:09 發表
唉, 有仔初上學心情真係好似坐過山車... arm arm先開心完個仔like返學, 下午又接到miss yu電話, 今次佢講sheldon唔彩佢, 講故事又唔集中聽. 其他小朋友好聽話咁自己拿手冊. 而sheldon佢就要miss tse行埋去同佢講, 佢 ...

Ng360,

正如Carrie_Yip講, 唔好太擔心, sheldon始終係細嘛, 都未夠3歲. 要小朋友好定咁聽書, 可能都係一種適應. 你慢慢響屋企, 同佢扮上堂, 等佢知道上堂有時都要靜靜坐響度聽書, 可能好D.

仔仔的班主任都冇主動打電話俾我架. 真係no news is good news 呀!

原帖由 Ng360 於 08-9-17 15:09 發表
唉, 有仔初上學心情真係好似坐過山車... arm arm先開心完個仔like返學, 下午又接到miss yu電話, 今次佢講sheldon唔彩佢, 講故事又唔集中聽. 其他小朋友好聽話咁自己拿手冊. 而sheldon佢就要miss tse行埋去同佢講, 佢 ...

Carrie_Yip and 雙子媽媽,

真係, no news is a good news.

浩恩班主任打比我, 係因為佢攞錯咗同學仔個盒, 唔見咗件雨衣, 後來又病咗無返學。我次次借機同Miss Wong傾下計囉!

佢都係唔會講學校嘅事比我哋知。喺度見到小朋友話教咗唱'有隻雀仔跌落水', 我有日就試下唱囉! 有隻雀仔跌落..., 佢就唱 "水", 我就試到佢原來識架 (佢以前唔識呢首歌仔)。或者我亂咁唱, 佢就話唔係咁。

尋日好意外地佢無 say I don't want to go , 今日又唔想一個人搭車啦。  

++媽咪,

多謝你上我哋個blog, 多謝你嘅留言。有你同++, 我哋家長就知道多d學校嘅情況啦。++真係叻女。

Tiffany媽咪,

Tiffany好返未呀? 浩恩仲記住Tiffany個警察look, 好sweet!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-17 15:34 發表
係啦. 我個囝個都無. 不果會唔會係no news is a good news 呢

係呀...真係唔打來好過打來呀!

死啦...唔知Miss Wong幾時會打比我呢?真係有d擔心!
好似聽姐姐講,琴日去接阿囡放學點知阿囡一見到姐姐就想即刻沖出課室,但自己又無攞書包,跟住Miss Wong叫住佢...嗰段對話係咁...
Miss Wong: 翹翹...未走得住呀,你個書包呢?
翹翹: (發爛)唔知呀,唔知書包係邊呀! (跟住就一個唔該好就手咁,攞咗第二個同學仔的書包就唸住走人)
Miss Wong: 翹翹...個書包唔係你架,攞錯咗同學仔的書包呀,你個書包呢?
翹翹: (喊住咁) 我唔知呀...
Miss Wong: 書包係你個位嘛,去返你坐嗰到攞喇.
真係咁攪法,分分鐘都唔知幾時會call我.

原帖由 bc8006 於 08-9-17 16:15 發表
Carrie_Yip and 雙子媽媽,

真係, no news is a good news.

浩恩班主任打比我, 係因為佢攞錯咗同學仔個盒, 唔見咗件雨衣, 後來又病咗無返學。我次次借機同Miss Wong傾下計囉!

佢都係唔會講學校嘅事比我哋知。喺度 ...

Hello Summer,

因為呢排卦住搞個大仔讀小一嘅嘢,都少咗上嚟傾偈,上星期有一日,我個女貓貓响架媬姆車度嘔,去到學校,門口啲老師唔被個女返學,好在媬姆車姨姨好人,幫我車佢返屋企咋,其實學校唔比我個女返學我理解,因為佢哋驚我個女病,會傳染比啲同學,但啲老師原來冇通知班主任,搞到班主任打電話比我問點解阿女冇返學,我先知道佢唔知,跟住我話比班主任聽,我個女有時會暈車浪,而家搞到我有時都唔敢比咁多奶個女飲!   

你個你子文好叻,我個女到而家都冇話比我知佢係邊組,等我問吓阿女識唔識得你個仔先,我隻貓貓叫Kennice,睇吓你個仔又識唔識佢吖!

原帖由 Summer 於 08-9-17 00:28 發表
fungwongphie,

That's great, so are in the same group!  By the way, what your daughter name?

I ask my son to see if he knows anyone in his class and he seems not able to recall any names yet.

Last S ...

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-17 16:39 發表
係呀...真係唔打來好過打來呀!

死啦...唔知Miss Wong幾時會打比我呢?真係有d擔心!
好似聽姐姐講,琴日去接阿囡放學點知阿囡一見到姐姐就想即刻沖出課室,但自己又無攞書包,跟住Miss Wong叫住佢...嗰段對話係咁...
Mis ...

剛剛先"暗"掂個囡sleep, 佢今朝係kv比蚊kiss左兩下, 勁腫勁痕, sleep唔到, 好慘!
Miss Wong Friday都有打比我, 不過只係問下++個病, 但我都唔放過佢, 問下++上堂點? 雖然佢都答得好行貨, 總算收貨吧!

Carrie_yip, bc8006

++好多野講, 但真係唔知係咪堅料黎架, 妳地唔好見笑就好喇!

fungwongphie,

ha ha! Sophie is so sweet!  My son won't sing in public at the moment, he is shy for that.

子文 seems doesn't know Sophie or Kennice yet.

Sheepmom,
哥哥係今年入讀小一還是今年考? 不過兩者都一樣煩, 又遇啱妹妹又要適應K1生活, 慢慢黎啦.

如果Kennice 飲少咗奶, 可加多少少茶點.  肚子餓了會吃多D  o架.

Ng360,
Sheldon repeat人地條問題係未緊張呀? 又或者果日唔係狀態??

點解老師唔試多幾日, 咁快打电話比你? 其實開學都未的一個月, 可以比多d時間佢地去適應.

It's raining hard now. I didn't put raincoats in my children's schoolbag tim.

Hi Ng360, your son is a small B? Did he perform very well at the interview? My son is born in end of Nov and he was too baby to be accepted by KV last year, now that he is a big B in class this year. Although he is considered as a big B, I still feel that he is quite baby, maybe he is the youngest in the family.

Me too. 我地出門口時都無落雨, 所以無同亞囝準備雨褸 , 希望佢落車時唔好咁大雨啦.
原帖由 Felicia726 於 08-9-18 08:45 發表
It's raining hard now. I didn't put raincoats in my children's schoolbag tim.

Hi Ng360, your son is a small B? Did he perform very well at the interview? My son is born in end of Nov and he was too b ...

傻啦,唔係多得++講咁多嘢比我哋知,我哋都未必知佢哋上堂的大概情況啦!
好彩...我琴晚返去問個八妹仔,佢都講得出++個名.
我問佢,坐係你對面嗰個女仔叫咩呀?你有無同佢玩呀?
佢初頭都唔睬我,要我提晒水先至肯開金口...我話係咪+...跟住佢就好快話嘉愈(唔知有無寫錯)喇!都算合格啦!!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-18 01:17 發表

剛剛先"暗"掂個囡sleep, 佢今朝係kv比蚊kiss左兩下, 勁腫勁痕, sleep唔到, 好慘!
Miss Wong Friday都有打比我, 不過只係問下++個病, 但我都唔放過佢, 問下++上堂點? 雖然佢都答得好行貨, 總算收貨吧!

Car ...
‹ 上一主題|下一主題