用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

我地上個月已過左期lu

原文章由 JP 於 08-6-17 10:34 發表

Hi>>

細仔尋日考完,下午即入迪士尼玩,睇埋煙花才走。D煙花好靚,我地既Annual pass 亦即將到期!

但大仔今日才開考,星期三先收爐!

啱ga啱ga

原文章由 jazzmama 於 08-6-16 14:54 發表
siulisa  話明開心迎小6
笑多d 啦...我地要堅強, 開心面對
出年才可以 "小六樂悠悠, 升中唔洗愁" 麻

我地支持你...

原文章由 siulisa 於 08-6-17 19:43 發表
我們的腦袋如果只是死記,我想孩子未來有的只是壓力,未來學歷並不難拿到,而未來徵才要的是會工作的孩子,不是會讀書的孩子。因此,我們要培養的是孩子的能力。未來有些東西是很重要的,例如:志氣要高、勇氣要足、骨氣要硬,我想這是一個孩子應該要俱備的。而這些是我在這個台大醫科的孩子身上所發現的。

另外一個秘密,就是他告訴我:「如果我學音樂,我現在會是一個快樂的音樂家。」換言之:如果他學音樂,他就不會住在精神病院,如果他沒有住在精神病院,他就會有人生。還有另外一個個案,原本應是孩子住進來,最後卻是媽媽住進來。一個孩子他的求學過程很辛苦也很順利,因為他媽媽對他的期望很高,而他也很順遂的考上托福出國留學,在他畢業拿到學位的當天,寫了封信寄回台灣給媽媽,之後便跳河自殺死亡。信中有句話非常刺痛人心,他說:「媽媽,妳的夢,我幫妳圓了,請妳放我一馬。」媽媽看完信之後受不了,住進了精神病院。

我們千萬不要忘了,每個孩子都有適合他的位置,所謂天生我才必有用。心理學家早已提出多元智慧的理論,意思是說,每個孩子都有自己的舞台,都有一套不同的智慧結構,有些人長於音樂,有些人長於科學,有些人長於運動,會音樂的人學不成科學;會科學的孩子藝術並非頂尖;我們不要老想把孩子當做科學家來養,重要的是找出孩子擅長與眾不同的智慧。我們一定要記住一件事情:行行有狀元,而且未來一定是每一行每一業都有狀元。

童年,對我們來說已經是很遙遠的事,有些人甚至沒有美好的童年回憶,但我們別忘了,現在正是孩子的童年,我們有機會再過一次童年,陪著孩子一同成長、一同過童年。所以,我們要學習拒絕忙碌,錢是永遠賺不完的,事情是永遠做不完的,而孩子的童年卻只有一個,撥出一些時間陪陪孩子、了解孩子,親子關係才會建立,互動會更好

siulisa>>

I read these articles before and found them very inspirational for parents!!

Last week I came across a sad news-- a CU Music graduate committed suicide by jumping down from height in Mei Foo Sun Chuen just before her piano recital performance!!

Let's try our best to 找出孩子擅長與眾不同的智慧!!

My elder son won a merit prize in a Joint School Maths Competition a couple of weeks ago--we're very happy!!

Yesterday I took a day off and accompanied my younger son and his 3 classmates to Disneyland. I still remember their laughers and smiling faces clearly---and I'm sure they will remember their happy childhood and friendship many many years later even after they grown-up!

[ 本文章最後由 JP 於 08-6-17 20:48 編輯 ]

恭喜晒呀!!!

原文章由 JP 於 08-6-17 20:18 發表

My elder son won a merit prize in a Joint School Maths Competition a couple of weeks ago--we're very happy!!

恭喜晒呀!!!

原文章由 JP 於 08-6-17 20:18 發表

我今日先收爐咋

原文章由 JP 於 08-6-17 10:34 發表

Hi>>

細仔尋日考完,下午即入迪士尼玩,睇埋煙花才走。D煙花好靚,我地既Annual pass 亦即將到期!

但大仔今日才開考,星期三先收爐!

我讀新校
呢間學校, 學生係乖既
但我覺得佢學科上就好standard既, 唔會教多, 唔會教少.
TSA呀, 咩試呀, 佢地都唔要有咩補給
如果要追上普遍既程度, 就會自己搞架啦
功課, test, exam都唔多.  抄寫都唔多, 呢樣我覺得幾好.

至於荃灣學野, 我唔算係出面學好多野, 剩係游水, 我join強生同埋有時叫呀sir黎執一執甘.  學琴畫畫都係自己老師.

原文章由 blytheBB 於 08-6-17 09:50 發表
HHMA,
我想問亞囝o係讀邊間"x字兩個口"小學,
新校定"老字號"o個間,邊間好d呢?
皆因我細囡,可以報呢d,"x字兩個口"小姐.

原文章由 siulisa 於 08-6-17 19:45 發表
我地上個月已過左期lu

上個月就過期喇 !  記得上年我地都係大考 last day 入去換証, 今日大考最後一日, 同樣拉隊入去玩左大半天 + 瘋狂購物 (c9 本色 ), 個証星期五就到期, 睇怕今日都係一個 happy ending .

各位,

考完試, 真係講唔出既輕鬆自在, 問心 . . . e 家既學生哥其實真係幾辛苦 , 黎緊大家好好享受兩個月既悠長暑假 !

未考完試既小朋友, 努力加油 !!~

你地去左拿?ngngngng...我唔濟......

原文章由 Zoey 於 08-6-18 00:29 發表

上個月就過期喇 !  記得上年我地都係大考 last day 入去換証, 今日大考最後一日, 同樣拉隊入去玩左大半天 + 瘋狂購物 (c9 本色 ), 個証星期五就到期, 睇怕今日都係一個 happy ending .
...

早晨

JP
恭喜哂
我仔今年都明顯比往年更加開心
日日都有講不完的校園開心事  

Zoey
舊年我早過妳地去取証
玩得開心d啦

Sindy
請問妳講乜話  

原文章由 Sindy 於 08-6-18 11:27 發表
ngngngng....

[ 本文章最後由 siulisa 於 08-6-18 11:46 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-6-18 11:27 發表
你地去左拿?ngngngng...我唔濟......

星期五 last day 啊 , 最後一撃, 濟唔濟 ??

原文章由 Zoey 於 08-6-18 11:53 發表

星期五 last day 啊 , 最後一撃, 濟唔濟 ??

唔係下星期五咩?...............你未去呀?我以為你地去左添

siulisa........即係eeeeeeeeeee...........嗲下佢

原文章由 Sindy 於 08-6-18 12:45 發表

唔係下星期五咩?...............你未去呀?我以為你地去左添

siulisa........即係eeeeeeeeeee...........嗲下佢

尋日考完試去左, 個証就今個 Fri last day ~

原文章由 Zoey 於 08-6-18 12:51 發表

尋日考完試去左, 個証就今個 Fri last day ~

ic,咁我要安排下啦,thanks

zoey
你係唔係睇唔清楚d字...我地27到期架喎

原文章由 Sindy 於 08-6-18 13:05 發表
zoey
你係唔係睇唔清楚d字...我地27到期架喎

我地唔同日子取証 ma , 我女 20 號呀 ~

原文章由 Zoey 於 08-6-18 13:13 發表

我地唔同日子取証 ma , 我女 20 號呀 ~

唔係一齊咩?...............我仲以為一齊添

我個女23號到期, 之後會幫佢續證, 因為我地一家人都有annual pass, 無理由唔同佢續, 到時又無左790元.

原文章由 Sindy 於 08-6-18 13:29 發表

唔係一齊咩?...............我仲以為一齊添

ic ,
食飽

原文章由 Sindy 於 08-6-18 12:45 發表
Siulisa........即係eeeeeeeeeee...........嗲下佢

好野.....昨天終於出關啦! 大囝(5年級)昨天考完試,今天和明天因為3,6年級考TSA不用返學,阿囝可以盡情放鬆玩餐飽! 而細囝(2年級)已於5月份考左試.....16號(星期一)係佢生日,放左學後帶左佢去迪士尼取番個生日襟章順便去玩埋新遊戲~~
哈囉阿古來自《海底奇兵》的大海龜阿古,親身與您現場對話,暢談深海的奇妙世界。充滿好奇心的他,喜歡「每事問」,最愛聊天和開玩笑。

細囝玩得好開心.....我地大約5時30分到達....玩左"哈囉阿古", "小小世界", "咖啡杯", "幸會史迪仔","太空山"4次,"巴斯光年"...無睇煙花就走啦......因第二日要返學!

大囝果annual pass到今個月尾到期>>>唔會續期! 因為大囝話已去到悶,寧願去OP喎!
我同細囝果ANNUAL PASS到8月29日到期>>>應該都是不續期啦!
‹ 上一主題|下一主題