用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

TSLiu,

好呀! 真係好熱鬧, 叫埋同學仔媽媽上來BK傾仲熱鬧!

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-7-4 17:28 發表
iwff, KooKoo,
早15分鐘到然後聯絡, 我囝囝個班仲有兩個同學一齊讀, 到時好熱鬧啦!

Hadrian,

Please check p.m. 我們大家都未見過的, 明天相認。

iwff

原文章由 Hadrian 於 08-7-4 17:43 發表
Hello,

我又終於搵番呢個topic拉, 明天可唔可以join 埋我啊,

點同你地相認呢??

Hadrian

原文章由 iwff 於 08-7-4 18:10 發表
Hadrian,

Please check p.m. 我們大家都未見過的, 明天相認。

iwff

Hadrian, 我都pm左畀你啦, 明天見

認識到您們真好! keep in touch! :loveliness:
星呀、星呀、星星呀

laqueen,

係呀認識到一班家長真係好開心, 同埋聽完簡介會更加放心仔仔入港同讀了, 我相信一定好愉快的。

Kookoo,

我們一班太太吱吱喳喳, 有冇悶親你老公呀? 我老公工作太忙, 冇時間參與開學事務, 希望開學後好些, 但佢對港同很有信心的。

TSLiu,
同你傾到險些唔記得轉地鐵, 希望你搬屋順利, 早日適應tko的生活啦

希望我們的小朋友都會同班啦。

8月23日見。

iwff

原文章由 laqueen 於 08-7-5 21:23 發表
認識到您們真好! keep in touch! :loveliness:

原文章由 iwff 於 08-7-6 17:59 發表
laqueen,

係呀認識到一班家長真係好開心, 同埋聽完簡介會更加放心仔仔入港同讀了, 我相信一定好愉快的。

Kookoo,

我們一班太太吱吱喳喳, 有冇悶親你老公呀? 我老公工作太忙, 冇時間參與開學事務, 希望開 ...

iwff, 畀你講晒我都想講嘅野 , 我都係咁話好開心認識到大家, 冇悶親我老公, 佢不知幾開心, 唔使理我 , 咁8月23日你地會唔會叫埋老公出席呀, 係呀, 講開8月23日迎新生會, 個時間係早上9點幾開始至12點, 12點至3點先係攞書同買校服, 嘩....個日我地咪可以有排傾law, 昨日趕住走, 未傾完

KooKoo,

我老公唔會去8月23日的迎生日了, 因為他8月尾要搬公司,很忙碌的。但可能會同工人一起去, 之後她會走的, 等她識路去港同, 需要時幫手接送仔仔。

你走了之後, 我們傾到5點幾先走, 迎生日會有排傾了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-7-6 19:29 發表

iwff, 畀你講晒我都想講嘅野 , 我都係咁話好開心認識到大家, 冇悶親我老公, 佢不知幾開心, 唔使理我 , 咁8月23日你地會唔會叫埋老公出席呀, 係呀, 講開8月23日迎新生會, 個時間係早上9點幾 ...

請問邊位有小二既舊書, 囡囡9月升小二想幫佢打定底.....另外請問有冇升小二既課外習作推介, 雖然有 join Interactive English Summer Camp 但都吾想佢成個暑假 dum 懶.....本身已經係一條大懶蛇.  Thank you.

醒目開學勳章 王國長老

我梗有啦, 不過查實19/7就有書了, 你想點預備都得啦 anyway, 有需要pm我啦
課外exercise........grammar都係同一般小二差唔多, 而數學你可以買學林, 你睇下佢同學校syllabus幾乎一樣的!
原文章由 PhoebeDa 於 08-7-6 08:27 PM 發表
請問邊位有小二既舊書, 囡囡9月升小二想幫佢打定底.....另外請問有冇升小二既課外習作推介, 雖然有 join Interactive English Summer Camp 但都吾想佢成個暑假 dum 懶.....本身已經係一條大懶蛇.  Thank you. ...

Thanks Charlotte_mom, 妳意思 19/7有書單?.....同埋想問一下, 去到幾多年級先會用英文教 Math 呢? 謝謝.

醒目開學勳章 王國長老

eee? 你女升小2係咪?
學期尾派左書單訂左書, 19/7有得拎架喇, 你係咪miss左, 定係你老公攪掂左你唔知呀?
如果真係未訂, 快d補返喇, d書出面好鬼難買架!
學校一路都係中文教學, 而家安排係小六second term開始中英混合, third term全英, 將來會唔會再早d就未知
原文章由 PhoebeDa 於 08-7-7 12:30 AM 發表
Thanks Charlotte_mom, 妳意思 19/7有書單?.....同埋想問一下, 去到幾多年級先會用英文教 Math 呢? 謝謝.

原文章由 iwff 於 08-7-6 20:23 發表
KooKoo,

我老公唔會去8月23日的迎生日了, 因為他8月尾要搬公司,很忙碌的。但可能會同工人一起去, 之後她會走的, 等她識路去港同, 需要時幫手接送仔仔。

你走了之後, 我們傾到5點幾先走, 迎生日會有排傾了。:joyous ...

iwff, 你地傾到5點幾....如我唔係趕時間, 我都想同你地繼續傾 , 個日家長會好似冇提到午膳嘅野, 係咪呀

原文章由 iwff 於 08-7-6 20:23 發表
KooKoo,

你走了之後, 我們傾到5點幾先走, 迎生日會有排傾了。:joyous ...

iwff, 你地傾到5點幾....如我唔係趕時間, 我都想同你地繼續傾 , 個日家長會好似冇提到午膳嘅野, 係咪呀

Kookoo,

如果我老公係度, 佢會捉我走冇得傾的了。唔緊要, 以後大把機會傾。

好似又真係冇提到午膳安排。但我記得因為係9月有適應週, 不用在校午膳, 所以不用太早安排, 可能學校仲選擇緊供應商,希望係好食的午膳啦。

我考慮緊出去買校服定8月23日先買, 金達價錢又比金綸便宜, 唔知出去買又是否貴些? 我老公話每款買兩套喎, 因為小學係學校食飯, 又多活動, 又多一套後備著好d。

Charlotte_mom 有什麼意見呀? 你係學校定直接去買的

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-7-7 10:04 發表

[ 本文章最後由 iwff 於 08-7-7 11:00 編輯 ]

原文章由 iwff 於 08-7-7 10:58 發表
Kookoo,

如果我老公係度, 佢會捉我走冇得傾的了。唔緊要, 以後大把機會傾。

好似又真係冇提到午膳安排。但我記得因為係9月有適應週, 不用在校午膳, 所以不用太早安排, 可能學校仲選擇緊供應商,希望係好食的 ...

iwff, 金綸校服d料好似好過金達, 金綸張form下面有註明係的確涼料, 同拉鍊係用ykk, 係貴d, 同埋我仔而家間園都係用金綸, d尺寸fit d, 所以我都係買金綸, 唔....其實港同d校服係咪剩係可以去金綸同金達買, 唔知出面d舖頭有冇得買呢

醒目開學勳章 王國長老

如果去開旺角咪自己去買lor, 金綸o係花墟入面, 金達o係boot蘭街, 近旺角警署對面
唔駛同人迫嘛, 慢慢試都得, 買左有咩e郁, 可以23/8順便換一換

我都希望出年d飯好食d啦, 我女都要食足成年呀.........睇下八到咩再話你地知

原文章由 iwff 於 08-7-7 10:58 AM 發表
Kookoo,

好似又真係冇提到午膳安排。但我記得因為係9月有適應週, 不用在校午膳, 所以不用太早安排, 可能學校仲選擇緊供應商,希望係好食的 ...

點解唔各舖買一套? 點都有一套好lor!  唔好個間下次唔買,覺得接受到平個間咪慳d.
我兒子幼兒園校服都係金淪,d料係唔錯。
星呀、星呀、星星呀

大家好! 好開心能夠互相認識, keep in touch

iwff,
唔緊要, 等我搬咗去將軍澳後, 可以全程傾吓計!

原文章由 laqueen 於 08-7-7 23:03 發表
點解唔各舖買一套? 點都有一套好lor!  唔好個間下次唔買,覺得接受到平個間咪慳d.
我兒子幼兒園校服都係金淪,d料係唔錯。

laqueen, 我昨日打過去金綸問佢地d尺碼係點度, 佢話恤衫係由膊頭至腰, 西衭係由腰至膝頭哥對上, 運動衫係度胸闊, 運動衭同西衭一樣度法, 嘻嘻....我仲問佢話我仔而家都係著你地做嘅校服(30碼), 咁即係小學大約邊隻size, 佢話恤衫就20" 或 21", 不過個日都係會同度真d, 不過我地可以係屋企度左先
‹ 上一主題|下一主題