用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾
樓主: vonvon
go

08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾 [複製鏈接]

我反而係遲 4 mins 先上車, 本來 7:56am, 但呢兩日架車都遲左到, 要過左 8:0x 先到, 佢尋日打黎話改左 8:00 等.

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-5 00:16 發表
今日校車姨姨打電話畀我,叫我由明天開始,上校車時間再提早5分鐘,嘩,昊昊真係好慘,本來7:50am上車,現在要7:45am,實在太早啦!

回覆 # 的文章

mchan89,

你洵洵就好啦,可以8點先上車,今朝我送昊昊上校車,他拉住我話:我唔想一個人搭校車呀!(唔知係咪畀何姨姨鬧過他呢)他之前返nursery都要搭校車,但他好鍾意以前的保母和校車叔叔,搭車時有傾有講,仲成日請他食嘢添!

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-5 09:28 發表
mchan89,

你洵洵就好啦,可以8點先上車,今朝我送昊昊上校車,他拉住我話:我唔想一個人搭校車呀!(唔知係咪畀何姨姨鬧過他呢)他之前返nursery都要搭校車,但他好鍾意以前的保母和校車叔叔,搭車時有傾有講,仲成日請他食嘢 ...

我都覺得校車姨姨唔多友善。
我昨日見昊昊响車度黎到我仔上車個站度又無mud野喎!佢重同我揮手打招呼添。不過今日見佢就有少少呆咁啦!可能佢自己一個人坐,無人同佢傾計or玩所以有D悶。

咦 ... 咁你有冇見到洵洵呀 ?

我都想知洵洵同邊個坐 ...

但今日洵洵唔係同前兩日既男仔坐喎, 佢上車係坐左窗口位.

原帖由 Isaac_Ma 於 08-9-5 10:03 發表

我都覺得校車姨姨唔多友善。
我昨日見昊昊响車度黎到我仔上車個站度又無mud野喎!佢重同我揮手打招呼添。不過今日見佢就有少少呆咁啦!可能佢自己一個人坐,無人同佢傾計or玩所以有D悶。 ...

昊昊坐邊個位架 ?

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-5 09:28 發表
mchan89,

你洵洵就好啦,可以8點先上車,今朝我送昊昊上校車,他拉住我話:我唔想一個人搭校車呀!(唔知係咪畀何姨姨鬧過他呢)他之前返nursery都要搭校車,但他好鍾意以前的保母和校車叔叔,搭車時有傾有講,仲成日請他食嘢 ...

原帖由 Samay 於 08-9-4 21:33 發表
Hi Mandy and Jessica,
My son also told me that there were some classmates crying but no one cry in his Panda group.
Mandy, does your son take school bus or you bring him to school?
My son told me tha ...

Hey,Samay,

I bring my son to school coz we live quite near the school.
After i saw ur post, i asked my son if he went to the front and introduced himself, he said no, but he said the teacher did teach them to show two thumbs up to praise other classmates, i think maybe he was too shy to go to the front,hahaha...
However, lastnight, my son suddently sang the song to me, he said it was taught in the class:

just like "do rei me fa so la si do"
then they put the lyrics:
"午安午安~~~~午安午安~~~"
"老師你好,老師你好~~~"

and my son emphasised that they should close their eyes and put two hands on their chin just like sleeping when singing "午安"song.

also, they have been taught:"

小寶寶,眯眯笑,開開心心揹住書包返學去!"

if i didnt listen wrongly, there were two others teachers called " 莫老師" and "范老師",but i dont know who is who.

oh,yeah, the 生日袋俾老師收番,囝囝話老師keep住先.

原帖由 mchan89 於 08-9-5 11:16 發表
昊昊坐邊個位架 ?

洵洵係咪坐得比較後架?我今朝唔見佢喎!不過因為我地好遲先上車,阿仔一上車就即刻開車,都唔係好睇到坐後面D小朋友。
昊昊坐係司機位個邊,門口之後一張chair的window seat

洵洵大約坐司機後面第 3-4 行左右, 之前兩日佢都唔係坐窗口位, 但今日坐個度個男仔唔知係坐左第二度 or 冇番, 所以洵洵今日坐窗口位.  

原帖由 Isaac_Ma 於 08-9-5 11:46 發表

洵洵係咪坐得比較後架?我今朝唔見佢喎!不過因為我地好遲先上車,阿仔一上車就即刻開車,都唔係好睇到坐後面D小朋友。
昊昊坐係司機位個邊,門口之後一張chair的window seat ...

Hello
MCCHAN89

我個囡囡都係上幼望班的,她叫陶陶,比較高大的,不知你們有無印象,她無你地的囡囡咁乖乖!!

返學幾日,已經凍病左﹗

係呀﹗老師話要帶圍裙會通知喎﹗

原帖由 mchan89 於 08-9-3 07:43 發表
我地上午幼望班, 今個 friday 開始著運動服啦喎.

不過我唔記得邊日要帶圍裙呀, 有冇人記得呀 ?

Hi Samay,

My maid said the teacher has collected back the child's birthday bag when she gave the school bag to him.  Don't worry.

Hi Mrs. Yeung,

Nice to meet you.  My son is in "cheese" table.  Ms. Yiu said she cannot find my son's "topic book" finaly and I need to buy a new one by myself.  So poor........

Cheers
Jessica

原帖由 MrsYeung 於 08-9-5 00:55 發表
Samay, Jessica and Mandy,
hello, nice to meet you!! My son is also in 下幼兒望班, rabbit 組.  He also loves to go to school with his sister in k3.

回覆 # 的文章

Two Two,

淘淘又係上幼望班呀,我認得她係0505出世的,是嗎?她係邊一組呢?

回覆 # 的文章

Isaac_ma,

你真搞笑,昊昊坐校車位置,你仲清楚過我,anyway,唔該哂你報料話我知,阿仔坐校車的狀況,大家都知,校車一接左個人仔就即閃,有時真係想睇多眼都唔得!

仲有,今日我老公第一次去接阿仔放學,照計何姨姨從來未見過他,加上昊昊在校車上已睡著,她竟然問都冇問,就將昊昊推畀他爸爸(他兩父子個樣一D都唔似),真係完全冇安全意識,如果有個乜水來接小朋友,就

Eden_Chit,
乜校車姨姨唔係要對吓張接送証才會交小朋友!? 好似好牙煙喎, 你不如同佢地反影吓啦!
原帖由 Eden_Chit 於 08-9-6 01:02 發表
Isaac_ma,

你真搞笑,昊昊坐校車位置,你仲清楚過我,anyway,唔該哂你報料話我知,阿仔坐校車的狀況,大家都知,校車一接左個人仔就即閃,有時真係想睇多眼都唔得!

仲有,今日我老公第一次去接阿仔放學,照計何姨姨從來未見 ...

TwoTwo,

陶陶係咪熊貓組坐最近門口個位小朋友呀 ? 如果係, 咁就同心心同組啦.

咁陶陶而家好番呀 ? 休息多 d 啦~~ 祝佢快 d 好番.

原帖由 TwoTwo 於 08-9-5 23:49 發表
Hello
MCCHAN89

我個囡囡都係上幼望班的,她叫陶陶,比較高大的,不知你們有無印象,她無你地的囡囡咁乖乖!!

返學幾日,已經凍病左﹗

係呀﹗老師話要帶圍裙會通知喎﹗

...

所以我地 d 家長/工人真係一定要準時去接, 唔係俾第二個接走左就幣 ..... 不過最好同校車 or 學校反映下.

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-6 01:02 發表
Isaac_ma,

仲有,今日我老公第一次去接阿仔放學,照計何姨姨從來未見 ...

My daughter enjoys her school life very much & always shows excited. She told me that she already got a good friend in her class (光) :), is a boy.

But, she got sore throat after school yesterday. I have to boil some 菊花茶 for her. hope she's OK next monday.

原帖由 mchan89 於 08-9-6 07:40 發表

所以我地 d 家長/工人真係一定要準時去接, 唔係俾第二個接走左就幣 ..... 不過最好同校車 or 學校反映下.

Isaac_ma,

我昨日接車的時候見到昊昊瞓得都幾"淋"家。

姨姨真係無對任何證件就會推個細路落車家。事緣我個站有2個小朋友落車,我個仔同一個k2小朋友, 咁多日都係我接個仔,k2個小朋友就係佢媽媽同工人接,昨日我如常咁接個仔,但k2個小朋友變咗係婆婆接,當架車到咗,呀婆婆行先去到門口,但姨姨己經帶咗我個小朋友離開坐位先,佢問都無問就帶我個仔落車,好似想將我個仔交比婆婆咁(當然我企响婆婆後面,見到此情此境梗係一個chi步咁接阿仔啦,之後我聽到婆婆同姨姨講接邊個小朋友,但姨姨問都無問佢係邊個同睇任何證件就交個小朋友比婆婆。雖然話小朋友比個三九唔識七的人接都會出聲,但係咪起碼見到陌生人接都問吓小朋友佢係邊個呀,而唔係就咁就將小朋友推落車。

嘩咁呢個問題又真係幾嚴重喎!我叫印印姐姐去接,你知啦,有時啲姐姐會同其他同鄉傾偈,傾傾吓容乜易車嚟都唔知?俾人接走咗阿女都唔知?咁都好驚喎!

原帖由 Isaac_Ma 於 08-9-6 10:36 發表

我昨日接車的時候見到昊昊瞓得都幾"淋"家。

姨姨真係無對任何證件就會推個細路落車家。事緣我個站有2個小朋友落車,我個仔同一個k2小朋友, 咁多日都係我接個仔,k2個小朋友就係佢媽媽同工人接,昨日我如常咁接個仔,但k2 ...

坦白講,昊昊以前返nursery都要坐1個鐘頭校車,所以他習慣左一上車就瞓一瞓,义一义電,但以前校車姨姨好謹慎,只有見到我接,才會直接交阿仔畀我,其他人想接阿仔,就算拿住學生證,都要問一問阿仔嗰個係邉個,如果阿仔瞓左問唔到,一定會打電話畀我,才讓他下車,到左第2日,校車叔叔or姨姨又會再問我,是否近排會由工人姐姐or婆婆接送,服務真係好到不得了....同依家比較,真係天淵之別!

我知道,呢間冠x校車就算你點投訴都會無效,所以講畀大家知他們接送的漏洞,希望大家注意小心d

校車部真係 ....

難得既係.... 咁都可以繼續經營 .... 究竟係咪培正前世欠左佢呢

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-6 14:30 發表
坦白講,昊昊以前返nursery都要坐1個鐘頭校車,所以他習慣左一上車就瞓一瞓,义一义電,但以前校車姨姨好謹慎,只有見到我接,才會直接交阿仔畀我,其他人想接阿仔,就算拿住學生證,都要問一問阿仔嗰個係邉個,如果阿仔瞓左問 ...
‹ 上一主題|下一主題