用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

eva

係呀....咁我地同manson + daddy 一家 3口
就慳到幾十蚊...咁都好呀 !

今年真係唔知買物好
升中又唔知點選擇買 exercise
我地 3點9去到, 行到 8點半已經好疲倦 <--我呀
祗係行左一個 hall

無買野, 有個教材又 $18,000 好似叫 apple tree
for younger kids 差d 心郁郁
因為佢地用 i-pen 讀圖書 [5種語言]
送 $4xxx noddy 教材
manson daddy 係咁話 no no no

manson 今日係圍棋 counter 玩左半個鐘
原本 p.4時佢學過 but 已經唔記得晒
難得個哥哥又肯陪佢玩教番佢
所以 我都由佢係 counter 度玩
我自己就再去行

最後, 祗係買左個筆袋比 manson

原本想行番轉頭買幾本英文文法大全 summary
中英對照教番以前所有 grammer 例句要注意 d 物
仲想買 brother 標籤帶 $106 [湯係衫果d] 唔知係米平
最想買係 headphone...好平...$48 to $78
JVC 都係 $178

唔係 manson 瓜瓜叫肚餓
都可能行耐少少既

原帖由 Eva 於 09-7-22 23:54 發表
Mandy

有免費入場咁好   Thank you先,不過我家的主要用家,阿女,她這個星期開始,上午要上bridging course,下午要上暑期班,所以我們要星期日至去得。

咁你地做先頭部隊,見有乜筍野,記得入來匯報一下

...

jazzma

原來 manson 已經學左 <---佢話
所以, 不用了

唔好意思

原帖由 jazzmama 於 09-7-23 14:23 發表
Mandy

夢中的婚禮 琴譜, 多2日至scan 比你

今日行行下書展, 收到個電話都幾開心

事緣 manson 雖然叩門都已經叩到胡兆熾
但我叫佢都照寫封信去馬鞍山胡忠中學申請做後備生
可能我覺得呢 d 通常都會無回覆

但頭先副校長打電話來
話我知收到我地信件, 由於校長現正放假
佢要 8月先返學校先睇到封信
而且, 學額已滿. 真係要睇有無人放棄學位投向他校
先可以話有機會面見

話雖都係無直接好消息, 但我都好感恩
起碼封信真係有人睇, 唔係被人放入垃圾桶
咁 manson 寫都寫得有價值

我係米好亞 Q 呢, 咁都開心餐飽 !

jazzma & eva

如果妳地去書展 call 亞 steve 時
記得話屋企 4歲小朋友無帶佢黎
怕佢頂唔順

入到去, 同 steve 講
行一陣先搵佢

我今日都係咁

不過, final 我真係有搵佢既

mandy

我都尋晚已e 左比你lu
唔緊要啦

咁你即係無消費, only 買個筆袋
好彩你free 入場...如果唔係 涉入肉

都唔知仲咩
尋晚我發夢同你入左書展
你有無見到我呀

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

你地個個都only 行圖書 hall
無人睇下教科書有無平呀

係呢, 呀仔上中學都有拎個銀包旁身
你地d 細路用咩款嫁
比下意見
因為祂顧念你們

事事樂觀, 好有福呀!
support!!!!!

原帖由 mansonwai 於 09-7-23 23:48 發表

但頭先副校長打電話來
話我知收到我地信件, 由於校長 ...

我仔個個銀包係columbia
有個zipper zip住, 唔會甘易開口
octopus我叫佢另外放開, (touch wood)趺都唔到乜都無晒呀ma....哈哈

原帖由 jazzmama 於 09-7-24 09:03 發表
無人睇下教科書有無平呀mouth:" />

你地d 細路用咩款嫁
比下意見

我昨天問過老師喇!佢話好似2,3百蚊改一次,但是不擔保可以改到,如果無期,會照舊期,但費用照收。咁都得!我唔改喇!

乜改過版咩?我都是開始了一個星期左右。restaurant city好復雜咁。都係happy farm,簡簡單單,可理不理咁岩我d

種返野咪好lor,等我多個目標麻

原帖由 hhma 於 09-7-23 13:13 發表
係啦, 又無一日假啦
改期好似要比錢架
我fan一定要改, 要比幾舊水架

哎呀..轉左版, 好似無甘好玩
又成日入唔到restaurant city
激死我......

hhma
本來打算星期日去,但是現在可能改到星期一晚去。我怕筍野都賣哂了

jazzma
係lor!所以我已經忍手好耐,帶佢地去圖書館,雖然d書舊d,但係夠多種類,睇完又唔駛食之無味,棄之可惜,就快要擺在頭殼頂喇!所以書展都是阿女最喜歡去的,因為她勁喜歡打書釘

唏!我女以前買左幾本fairy書(le,好多隻不同fairies那個系列,我都唔記得個名),見佢都無乜睇過。我可以借女個女睇,睇完記得還給我就得,因為我仲希望她早日回心轉意,肯睇哂我買給她的英文書。

原帖由 jazzmama 於 09-7-23 14:19 發表
Alice

你真勤力
我仔都想我帶佢去行一轉
but 買左d 書又唔睇...做擺設咩
舊年d 精探書都仲有好多本未開呀...
反而早排買d 改篇小說佢又咪到入哂神

反而我想入 d rainbow fairy 書比細 ...

JSCFAMILY

原來你同我一樣咁。。。。 我又係唔想早起身,所以仲請住個工人ee。如果唔係,我要整埋阿女個飯盒,要早起個幾兩個鐘呀 一定要極飯盒俾阿女,否則吃街外的仲肥呀

原帖由 jazzmama 於 09-7-23 14:22 發表
JSC

唔想煩呀媽...
你咪朝朝做柴可夫車2件仔返學囉
又可親子
放學就大仔自便, 細仔跟校車

jazz
我又要!阿仔話好似『給愛麗絲』,我說你知道邊首咩,佢話在演唱會聽過(只去過一次)。咁都記得,有無咁勁呀 所以想給他試下彈。

Thank you 先

原帖由 jazzmama 於 09-7-23 14:23 發表
Mandy

夢中的婚禮 琴譜, 多2日至scan 比你

原帖由 JSCfamily 於 09-7-23 15:40 發表
Eva,

我唔你乖女架! 只是e+得番媽咪和兩個仔陪伴我, 係我靠住個大靠山就真!

Eva, hhma

我完全無興趣入去玩tim

Eva

fairy 書我早幾月在呀女學校書展買左3本
我買左 Thur, Fri, Sat 系列
仲有一本未睇
多謝先, 我睇完至問你借

收貓啦, 比左琴譜你啦

原帖由 Eva 於 09-7-24 13:33 發表
jazz
我又要!阿仔話好似『給愛麗絲』,我說你知道邊首咩,佢話在演唱會聽過(只去過一次)。咁都記得,有無咁勁呀 所以想給他試下彈。

Thank you 先

...
因為祂顧念你們

hhma

係膠皮料 or 尼龍料呀

原帖由 hhma 於 09-7-24 10:45 發表
我仔個個銀包係columbia
有個zipper zip住, 唔會甘易開口
octopus我叫佢另外放開, (touch wood)趺都唔到乜都無晒呀ma....哈哈
因為祂顧念你們

manson
唔該哂先!我一定會去一次書展的,不過可以夜晚去,到時睇下steve佢地so唔so我

你可以夾定價先,睇下有乜見過又抵買的,e 給我,等我我去的時候幫你買

你老公真係醒。唔駛買d咁貴的教材,你有心的話,四處都是教材,反而買回來的,個細路未必enjo,如果只用來封塵。
我都有套教材,貫回來時很貴,但是幾乎沒有用過,現在放了上網賣,如果你有無興趣就話我知啦!

原帖由 mansonwai 於 09-7-23 23:33 發表
eva

係呀....咁我地同manson + daddy 一家 3口
就慳到幾十蚊...咁都好呀 !

今年真係唔知買物好
升中又唔知點選擇買 exercise
我地 3點9去到, 行到 8點半已經好疲倦  ...

mandy

call 得你就有機啦
佢怕遲左你唔讀tim 呀
咁你hold 住唔好買書 & 校服住啦
諗清楚自己like 邊間

你真係要好好感恩啦

原帖由 mansonwai 於 09-7-23 23:48 發表

但頭先副校長打電話來
因為祂顧念你們

尼龍料

原帖由 jazzmama 於 09-7-24 13:50 發表
hhma

係膠皮料 or 尼龍料呀

真係好!時時,事事感恩,個人開心d,人都靚d

但頭先副校長打電話來

jazz
上次阿女生日,弟婦送了一個粉紅色的kitty長方形銀包給她,她把所有錢放入去,但是不帶出街的,只放一,二十蚊在octopass套入面。依家唔肯吊住個套在心口喇!放了入大袋入面,用的時候才拿出來。唔知幾時至肯用銀包。

原帖由 jazzmama 於 09-7-24 09:03 發表
無人睇下教科書有無平呀mouth:" />

你地d 細路用咩款嫁
比下意見

jazz
Thank you very much.

乜你阿女真係肯睇哂ga,咁就值得買lor!唉!羡慕c 我!!

原帖由 jazzmama 於 09-7-24 13:49 發表
Eva, hhma

我完全無興趣入去玩tim

Eva

fairy 書我早幾月在呀女學校書展買左3本
我買左 Thur, Fri, Sat 系列
仲有一本未睇
多謝先, 我睇完至問你借

收貓啦, 比左琴譜你啦

...
‹ 上一主題|下一主題