用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

係電視見其他學校既放榜情況, 真係好緊張, 好驚呀

原帖由 kellyho123 於 10-7-6 20:47 發表
我都想知呀, 雖然我個女今年先升四年班但都有d心慌慌, 因為我都諗過如果入唔到書院, 可以報d咩中學.......

原帖由 BBChu 於 10-7-6 09:15 PM 發表
係電視見其他學校既放榜情況, 真係好緊張, 好驚呀

係呀, 真係戥佢哋緊張呢!

原帖由 miccheung 於 10-7-6 11:16 發表
都有唔少同學獲派回書院, 學生0745前上課室祈禱, 聽通告, 等派結果.

家長於0745獲准入有蓋操場等囡, 校長大概於八點左右出現, 提醒家長應注意事項, 並謂學校已為"學校認為派位成績不理想嘅同學準備好校長信" 及通知 ...

thx so much,,,真係好詳細!!
請問你知唔知今年平均分最少幾多先入到書院呀??
我個女,,,都唔知而家算係去到咩位??無得睇名次,好難估計到,,,,真擔心~~
我都唔想要校長封信,唔想去叩門呀~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Hello Daisy媽咪, pls check pm.
Evelyn

原帖由 evelyn317 於 10-7-11 10:06 發表
Hello Daisy媽咪, pls check pm.

Dear Evelyn317,

Kindly check pm.

Thanks !

醒目開學勳章

我細女升4D班. 呢度有冇4D班同學仔?

原帖由 甜粟米 於 10-7-6 15:09 發表
我都想知有幾多學生可派回書院, 是否真係80%, 定多過呢??

讓我分享我的經驗:
我細女今年派返書院, 該有唔足80% 今年畢業的好似係 13x人 (大概啦.) 先前講過 留給小學 99個位. 計落係70%多少少.  按我經驗, (因為大女都派返書院) 平均分 有85分會好穩陣. (以前有家長同我講過或於80分就唔得了. )  但要入A班就要再好D, 因為全級5班, 都好大競爭.

原帖由 cherryj 於 10-7-15 01:04 發表

讓我分享我的經驗:
我細女今年派返書院, 該有唔足80% 今年畢業的好似係 13x人 (大概啦.) 先前講過 留給小學 99個位. 計落係70%多少少.  按我經驗, (因為大女都派返書院) 平均分 有85分會好穩陣. (以前有家長同我講 ...

thx so much ~
兩個女都係番書院,真好!!
想請問我想知多d書院資料,係咪都係入番校網睇呀??書院而家係必定留校lunch???
聽你話入A班好難,咁即係有精英班??到中四選科時咪會更加緊張???
thx !!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Hi! Cameo:
*是的, 全部都不准外出午膳.
*A班是每年總成績全級頭40名/38名 (因現在少班減人  數)可以入.  翌年保持唔到便要OUT. 其他 BCDE班是平均分配. 所以學生都有一定壓力.
*選拜大概中三學校會開始同學生談選科, 按成績好的優先選. 因為我大女未選,唔係太清楚.

記得之前有家長提及過,學校的成績總分計法是:中文300、英文300、數學200及常識100。(普通話成績不計入總分內。)並且是每次測考獨立計算,不會以全年成績計總和,是嗎?

但中英文都各有:閱讀、寫作、聆聽及默書四個大方向。其實默書是否不計入總分?

而數學只得一張考卷,但卻佔200分?即是否將那考卷的分 x2?

雖說求學不是求分數,但當分數低就會影響升學,便不可輕視了。

各師姐家長們,您們有否研究過?
請指教!

默書是會計入成績表的, 但不是次次都計, 要計的老師會提亞女的. 如果考試有默書時, 就不會計平時分.  
你最好問清楚班主任. 由她回覆會最準確.

醒目開學勳章

cherryj,

明年小六畢業生有14X人, 如果書院仍只留99個位比小學, 咁成功升書院既百比分咪唔夠70%? 我的理解正確嗎?

原帖由 cherryj 於 10-7-15 01:04 發表

讓我分享我的經驗:
我細女今年派返書院, 該有唔足80% 今年畢業的好似係 13x人 (大概啦.) 先前講過 留給小學 99個位. 計落係70%多少少.  按我經驗, (因為大女都派返書院) 平均分 有85分會好穩陣. (以前有家長同我講 ...

好多謝妳係度分享!  妳既資料對我地真係好有用

讓我分享我的經驗:

不知下年度教育局會否要所有中學每班再減人數,如果再減2個,就無99個
原帖由 心心媽 於 10-7-16 18:19 發表
cherryj,

明年小六畢業生有14X人, 如果書院仍只留99個位比小學, 咁成功升書院既百比分咪唔夠70%? 我的理解正確嗎?

我囡都係4D, 我真係死比佢睇, 我成日鬧佢中學一定唔收你呀!!

原帖由 心心媽 於 10-7-12 13:10 發表
我細女升4D班. 呢度有冇4D班同學仔?

原帖由 cherryj 於 10-7-15 12:19 發表
Hi! Cameo:
*是的, 全部都不准外出午膳.
*A班是每年總成績全級頭40名/38名 (因現在少班減人  數)可以入.  翌年保持唔到便要OUT. 其他 BCDE班是平均分配. 所以學生都有一定壓力.
*選拜大概中三學校會開始同學生談選 ...

THX cherryj
聽聞小學升到上書院後,因為收外來生都會揀左成績好先收入書院,所以以而家成績平平,咁升到書院只會更差???

原帖由 cameo 於 10-7-19 03:50 AM 發表

THX cherryj
聽聞小學升到上書院後,因為收外來生都會揀左成績好先收入書院,所以以而家成績平平,咁升到書院只會更差???

咁就冇眼睇啦真係.  

哎呀, 重有兩星期又開學啦, 大家又要開始努力啦!  

原帖由 大彤彤 於 10-10-22 10:46 AM 發表
今日係Test I last day, 實在太好了;
開學蜜月期過後, 日日都好充實, 大家有無同感?

係呢個 term 都好充實, 啱啱測完驗冇耐又話考試, 超趕呢!
‹ 上一主題|下一主題