用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

SumSumBB,

TT爹哋彈琴唔勁架, 不過因為爹哋本身識睇豆豉, 所以爹哋PICKUP得好快呀! 我佬呀, 讀書時代係KINGS口琴校隊 & 玩開大提琴架, 所以呢....EVEN無玩過鋼琴, 但佢一睇譜已經知係咩音, 唔同我呀, 我要逐粒音數, 蛇都C埋呀!

好似而家阿女學緊嗰D一級尾既歌...撞鬼, 我睇唔掂呀, 尤其左手嗰堆音, 真係見到就頭痕, 所以...好多時都係等我佬放工返唻同佢執呀! 而我呢...我淨係識催促個女練琴咋, 真係慚愧!

其實都真係架, 考到唔要又係煩, 考到要左無得抽又係煩, 或者咁啦, 你可以試下玩音小先, 音小都係好早就面試的, 但音小係私校, 收左, 你留左位, 一樣可以抽首輪, 甚至抽埋大抽獎添!

原帖由 SumSumBB 於 09-3-16 21:51 發表

TT爹哋數學和彈琴都咁勁,怪不得TT都咁叻啦,遺傳哂d優良基因!
我阿仔就似我,鍾意玩玩玩,無$都要去旅行!
講到考學校,如果有幸考到唔要,但最後抽唔到又無得返轉頭,咁咪好慘...好煩啊! ...

SumSumBB,

第一輪,你係咪多過15分?
有d直資係6月開始interview,跟住暑假已經通知係咪收,咁你confirm左入學就唔可以參加第一輪.
另外一種如男拔,係12月公佈成績,即係第一輪仲可以參加,第一輪9月入表,11月尾公佈,宣佈左第一輪之後再等男拔消息.
仲有,教育局會係9月初有talk,上兩年都係同星島合辦架,可以剪報頭去攞入場卷,我覺得個talk對第一輪及第二輪架填表資料好有用,到時你可以留意一下.

原帖由 SumSumBB 於 09-3-16 18:35 發表

fyeung,

請問6月就開始interview的直資,如果好彩收的話是否就不能抽第一輪自行分配學位?我想抽第一輪呢!

你地小朋友有興趣彈琴及音樂架,音小都唔錯.不過留位費要1,000大元,都幾貴.

原帖由 十月媽咪 於 09-3-17 06:18 發表
SumSumBB,

TT爹哋彈琴唔勁架, 不過因為爹哋本身識睇豆豉, 所以爹哋PICKUP得好快呀! 我佬呀, 讀書時代係KINGS口琴校隊 & 玩開大提琴架, 所以呢....EVEN無玩過鋼琴, 但佢一睇譜已經知係咩音, 唔同我呀, 我要逐粒音數, ...

音小我無報架, 事關我頂唔順太濃厚既基督教色彩啊! 不過音小係私校, 收左留埋位既話, 又可以大抽獎, 試下無妨囉!

原帖由 fyeung 於 09-3-17 18:21 發表
你地小朋友有興趣彈琴及音樂架,音小都唔錯.不過留位費要1,000大元,都幾貴.

SumSumBB,

咦, 你仔仔嗰班CHOIR多左小朋友喎今日, 你地就好啦, 人多D, 唱得開心D!

今日MISS CHUNG同我講左5月3日個迷你音樂會既野喇, TT同另外兩個同學仔會唱一首歌 (崖上的波兒), 另外TT自己會彈一首歌, MISS WU話得咁少時間, 彈番MINUET IN F就得喇, 唔好專登練過另一首新架喎!

原帖由 SumSumBB 於 09-3-16 18:27 發表
阿十:

2次一齊上的原因都是因為有較多同學仔請假!我都懷疑其實學的会唔会唔連貫!?

Pls check pm!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-3-17 18:19 發表
SumSumBB,

第一輪,你係咪多過15分?
有d直資係6月開始interview,跟住暑假已經通知係咪收,咁你confirm左入學就唔可以參加第一輪.
另外一種如男拔,係12月公佈成績,即係第一輪仲可以參加,第一輪9月入表,11月尾公佈,宣佈 ...

fyeung,

多謝你的资料。
阿仔有20分,所以想抽下。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-3-17 20:49 發表
SumSumBB,

咦, 你仔仔嗰班CHOIR多左小朋友喎今日, 你地就好啦, 人多D, 唱得開心D!

今日MISS CHUNG同我講左5月3日個迷你音樂會既野喇, TT同另外兩個同學仔會唱一首歌 (崖上的波兒), 另外TT自己會彈一首歌, MISS WU ...

我知阿仔個friend都加入埋,多d人又真係開心d架!唔知阿仔有無得表演呢?

我諗應該都有架, 你不如問下啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-3-17 21:45 發表

我知阿仔個friend都加入埋,多d人又真係開心d架!唔知阿仔有無得表演呢?

原帖由 scarecrow 於 09-3-16 22:25 發表

你囝囝真 係好快,囡囡有時一科都要一個鐘

雖然囡囡做得慢,但係佢對公民好主動,幾個月間對英文產生濃厚興趣,識串好多生字,主動睇英文圖書,
其實真要多謝你地,因為我係好耐之前睇到你地留言而認識公文.http://forum. ...

你過獎啦, 我唸唔係囝囝做得快, 而係因為佢每日只係做5張紙 (中英各5張), 所以上堂都係中英各做5張咋, 5張梗係快過10張啦!

聽到你囡囡有咁大進步, 真替你高興。

大家好! 我小朋友而家K1, 正在參加Trail Class (Maths), 希望Kumon適合我小朋友啦! 亦希望我小朋友好似你地小朋友學得咁成功, 有果效!

另, 我想問一下如果我想佢K2加埋學Kumon Eng. 需否額外再學Phonics呢?

想問下你小朋友學左幾耐呀?初時會唔會好辛苦...?因我囡囡月初開始數學4a開始...唔知係唔係成日寫字...佢唔叫好疲倦...你係唔係一科一科咁加架...即唔係一開始就讀三科...唔好意思...問咁多野....
thanks!!!

原帖由 十月媽咪 於 09-2-11 16:01 發表
係呀, 真係好多拼音要寫, 我女做三科公文, 每科10頁, 有時都真係嗌救命, cut到5頁, 會比較舒服!

十月媽咪你好勁,你個女仲勁...我岩岩俾個女學數學咋...都已經嘔血...你初時係唔係咁架...其實我想個女學英文...唔知好唔好俾佢學埋呢....

原帖由 十月媽咪 於 09-2-16 00:33 發表
我個女K3喇, 九月升小一, 自K2下學期開始, 已經係每日30張工作紙架喇, 最高紀錄係一日60張, MATH做兩份(20張), 英文做兩份 (20張), 中文做兩份 (20張), 不過而家唔會有呢支歌仔唱架喇, 因為每科都超左學年, 每科都唔 ...

請問你地係邊度學音樂架...???
thanks!

原帖由 SumSumBB 於 09-3-17 21:45 發表

SumSumBB,

我識得有幾個K3男仔20分入左喇沙,女仔20分入瑪利諾.
20分好大機會.

原帖由 SumSumBB 於 09-3-17 21:43 發表

fyeung,

多謝你的资料。
阿仔有20分,所以想抽下。

點解我讀沙咀道果間只係30min....唔係間間一樣咩...$500 4堂 30min喎

tammy

K2數4A中3AERP4A
wachaK2數3A中4AERP4A
sumsumbbK2數2A中4AERP4A
princesshk2K2數4A ERP 7A
lingchulingK3數2A60中5A150 
小豆媽K3數 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK3數2A60  
5354G1數B170中AIIERP'AII'40
fyeungK3數A  
十月媽咪K3數C160中AII 50EFL "F" 50
JasmineK3 中3A85 
Yau_CheungY1 中3AERP AI
wasabbP1數 B120 EFL'D'110
AnsonP1數Dcut中AcutEFL'G'
迪迪洛洛媽媽P1 中2A30 
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2數B50  
Heidi媽P2數G100  
wasabbP4  EFL'F'180

醒目開學勳章

K2數3A中3AERP3A
wachaK2數3A中4AERP4A
sumsumbbK2數2A中3AERP4A
princesshk2K2數4A ERP 7A
lingchulingK3數2A60中5A150 
小豆媽K3數 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK3數2A60  
5354G1數B170中AIIERP'AII'40
fyeungK3數A  
十月媽咪K3數C160中AII 50EFL "F" 50
JasmineK3 中3A85 
Yau_CheungY1 中3AERP AI
wasabbP1數 B120 EFL'D'110
AnsonP1數Dcut中AcutEFL'G'
迪迪洛洛媽媽P1 中2A30 
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2數B50  
Heidi媽P2數G100  
wasabbP4  EFL'F'180

wongpsv,

我個女由07年7月 (k1升k2)開始學數學 (start from 5A), 而家K3學到C200 (溫習階段, 準備做評估)!

由於我女幼稚園K1時係無字寫, 加上係年尾出世既細女, 所以運筆既能力比較差, 正所謂真係拎支筆都唔識, 但因為5A係連線練習, 阿女做得好HAPPY的! SO FAR響平學年之前, 佢都好ENJOY做數學科既野! (即係5A至2A階段) 而且仲好有成功感添!

但係K2下學期就升到LEVEL A, 開始做D兩位加數, 自從呢個階段超學年開始, 佢就初嘗到乜野係挫敗感, 因為唔識計, 自然就計得慢, 計得慢, 自然就無心機做...當時自問都花左好多時間去鼓勵佢同埋幫佢克服呢個難關, 而for我個女, 我發覺每當佢有挫敗感嗰陣, 若然我幫佢cut一半功課量, 佢覺得做得輕鬆d, 慢慢地, 佢又會應付得唻, 佢d自信心又會返番唻!

原則上, 我同公文導師一樣, 唔會建議家長一開始就報晒三科畀小朋友讀的, 尤其for幼稚園生! 嚇怕左, 好大鑊! 而我個女, 我都係逐科加上去的!

07年10月 (即讀左數學三個月左右) 我就加左個英文EFL畀佢, 由最低LEVEL 7A開始, 由於當時只係看圖識字階段, 由淺入深, 所以當時都係做得好HAPPY的, 最緊要係, 7A至5A, 一隻字都唔駛寫...我女而家成日都會呻下, 如果我仲係讀緊7A至5A就好咯! (佢好懷念嗰陣咁輕鬆啊...無計啦, 而家真係寫到佢手仔軟啊!)

之後中文就08年4月中既試學週加畀佢學既, 由於我女學校係用普通話呢種語言唻教學, 所以響PICKUP中文科嗰陣, 都算係應付得幾好, 加上中文都係由最低LEVEL 5A開始, 而一開始, 又係認讀階段, 所以佢都好ENJOY...不過而家AII喇, 坦白講, 真係唔輕鬆, 絕大部份都係閱讀理解, 每版既文字亦都唔少, 佢稍微發下夢, 已經唔知篇野講緊乜喇...加上呢個LEVEL FOR一個五歲幾既小朋友唻講, 某D內容&用詞都真係幾深, 好多時, 就算佢成篇文章讀左畀我聽, 佢都會問番我一句: 媽咪...咁即係點呀? ...又或者: 媽咪, 呢兩個字點解呀? 乜野叫做乜乜乜呀?...要佢一個人單獨去處理呢個LEVEL, 暫時FOR佢唻講, 真係幾吃力!

ANYWAY, 我個人覺得, 由超學年開始, 就唔再係輕鬆的了, 尤其幼稚園生, 好似我女做數做到LEVEL C, 以公文標準唻睇, 係小三程度, 我女而家K3, 算係超三學年, 問題係, LEVEL C 做緊乘除數, 要我女去理解嗰種概念, 我同我佬都花左唔少功夫去準備同埋解釋畀佢聽, 又畫圖, 又形象化等等...同埋我地有個習慣, BEFORE佢升下一個LEVEL, 我地 (尤其我老公) 會預先教定佢下一個LEVEL既有關概念, 等佢一見到新功課, 唔駛嚇到呆晒! 好似下個LEVEL係兩位乘除數+分數導入, 我地就先教左個比簡單分數概念畀佢先...而兩位乘除數, 仲研究緊點樣可以令佢容易D明白點樣計! (很頭痛啊, 希望唻緊既LEVEL唔駛讀一年都升唔到班啦, 好驚驚地呀!)

而家你女每日要做幾多張工作紙? 讀緊K幾? 如果佢成日話倦, 你要同佢傾下究竟係佢對D工作紙無興趣? 抑或係佢嫌太多野要寫? 工作量太多? 重複又重複? 會唔會係佢運筆好出力? 做公文係你既意思抑或係你同個女商量後作出既決定? (我覺得呢樣好緊要的, 好似我女咁, 由第一科數學開始, 我已經問左佢意願, 亦講明開始左唔可以貿貿然嗌停的, SO FAR報學每樣野之前, 我都係問左佢意願至學的, 佢而家既目標係, 快快趣趣完成個EFL課程, 然後轉讀ERP啊, 佢以為到時又可以由認讀做起, 會好輕鬆咁話咁, 傻妹唻架!)

ANYWAY, BEFORE你想加科畀佢之前, 你一定要搞清楚個女係咪真係鍾意做公文, 同埋係咪真係鍾意用呢種形式去學習, 坦白講, 真係唔係咁多小朋友鍾意架, 就算當初鍾意, 做做下都會有唔鍾意既時候的, 我女都係咁, 尤其遇到挫折, 唔識做OR做得慢, 或者要做好鬼多嗰陣, 佢真係畀個好鬼可憐既樣我睇架! 但我地總係有商有量的, 佢講得出問題所在, 我會盡量幫佢配合&解決...條件係我配合左之後, 佢就要繼續努力學習, 唔可以再諸多事實!

你都FIND OUT下個女唔願做既原因先啦, 了解左再決定下一步如何啦!

原帖由 wongpsv 於 09-3-19 16:02 發表
想問下你小朋友學左幾耐呀?初時會唔會好辛苦...?因我囡囡月初開始數學4a開始...唔知係唔係成日寫字...佢唔叫好疲倦...你係唔係一科一科咁加架...即唔係一開始就讀三科...唔好意思...問咁多野....
thanks!!!

...

gillianbabe,

我都好同意, 公文train小朋友心算速算真係一流, 我雖然自己小時候無學過公文, 但其實, 個女一路學, 我一路睇住佢既進度, 我都會擔心佢將來會唔會都好憎數學的 , 而源頭, 最大機會係由父母or導師造成, 而我地畀佢既...係壓力, 係期望, 係要求...我自問都好驚有朝一日, 佢會唔再鍾意數學, 甚至乎...唔再鍾意讀書!

所以都好多謝你既分享, 實在係好值得我地做父母/導師既反思一下!

原帖由 gillianbabe 於 09-3-22 22:51 發表
其實我個人認為公文式只係對某d時期既小朋友有用...
因為我自己係過來人~我細個有學~學數學學到M~
我由一年級學到中三...但搞到由中一開始我就憎數學!!!
開頭學一路都係做d比自己level易少少既,慢慢深上去...
但之後 ...
‹ 上一主題|下一主題