用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 06-07準備入讀Kentville的家長請進~~
樓主: alc
go

06-07準備入讀Kentville的家長請進~~ [複製鏈接]

Re: 06-07讀Kentville的家長請進~~

Hi alisoncheung,

真係吾該晒您提醒tim. 等我今晚都攞定件灰色外套sin!    

吾知係咪短褲仔問題成日都擔心囝囝夠吾夠暖 不過我hb話小朋友吾怕wor??? 他小朋友時返學都係短褲wor!   

醒目開學勳章

alisoncheung,

呢幾朝真係谅咗, 小朋友著短褲仔都幾冬, 我都同意FungMm唸法擔心囝囝唔夠暖, 可以著灰色外套好好多.

FungMm,
keefe好叻仔, 小朋友真可愛.    

alisoncheung, FungMm and babych,
係呀, 今朝早我返工都見有K3學生穿著灰色果件jacket.  天氣涼著果件好d.
唉, 冬天換季要著果條短絨褲, 我一諗起都怕佢凍!

你地小朋友配詞好好笑, 唔知我囝識唔識/ 咁有創意呢?   

Hello HeiPoPo,

Congratulations!, is it very difficult to enter the HK Children's Choir, I don't have any idea/information about this, can you tell me some more    any website ??

各位媽咪:
我有個疑問, 因我之前都有打電話問過, 佢話如果參加正式香港兒童合唱團, 要最細由4歲開始(以面試當日計), 未夠4歲參加的是啟蒙班, 就算上完啟蒙班也要重新interview不可以直升正式香港兒童合唱團, 但我見到你

MayAh,

多謝你的資料,剛剛打通電話有人接聽, 如你所說,7月未足4歲不能報合唱組預備班, 只可入啟蒙班.如果係咁我就未必報.  其實我覺得我個囝而家開始識怕醜, 好細膽, 以前細個唔會嫁,所以我想train吓佢唧, 免得日後參加小一面試唔採人.  In fact, 我唔一定要佢參加合唱團, 請問有冇媽咪有好提議,有乜course上咗可以練得大贍d, 又有機會比佢present一吓自己呢????   
Trevor Mama

Well, you gals look a bit confusing in applying for the choir  

Let me share my experience:
  I sent out an application form in late August when Kian was 3yrs7mths old.  Of course, I did confirm with the HKCC that I could apply it before sending the application.

Kian attended an interview on 1 Oct - he was 3.8 mths old.

We received an acceptance letter from the HKCC on 31 Oct.  Kian got a seat at 合唱組預備班  (definitely, not 啟蒙班) .

The first lesson will be started on 5 January 2007 and Kian will be aged 4 in mid-January.

It couldn't be wrong as I already returned the admission letter with my cheques.   Let me know if you gals need any further information or clarification.  Happy to discuss it further.    

Cherrielo,

My son is accepted in Music Class - HK Children's Choir not Choir section as he is not reached the age.
You can check it out by
http://www.hkcchoir.org.hk
I am K1 boy! :wave:

ee.. 似乎又做同學仔啦喎.. 我個女都被香兒收左讀啟蒙班.. 有無同學仔係呢度?

Hi all,

昨晚我返家剛開門就聽到囡囡唱

"小牛小牛在這裏, 小牛小牛在這裏, [牛叫聲音], 我是小牛在這裏" (動作是將手當牛角放在頭上)
第二段是小羊
第三段是小雞

但唔知準確度有幾多%, 請各位修改更正。

今早送囡囡返學見到有d小朋友穿了灰色外套,Miss So亦都話依家可以穿灰色外套,但全面換季要到11月中。

Hi HeiPoPo,

Thank you for your information

Dear all K1E mami,

有新歌"小綿羊,真有用,軟/暖羊毛,做衣裳" ,另外,有日同仔仔經過鞋店,佢話比我知皮鞋係用牛皮做嘅,我再問佢牛仲有咩用呢?佢話咪牛奶囉    今個星期有填顏色呀

Re: 06-07讀Kentville的家長請進

Mavis :

生日快樂, Kason 話今日 Mavis 請同學仔食

Dear all mami,

今日同仔仔溫習,佢識晒所有字咭同配詞,好開心 佢都好開心,因為mami,daddy都讚佢叻    不經不覺間,一個半月佢地巳經學咗21個生字啦,老師真係有方法,令佢地返學開心和學到嘢,真係越來越喜歡呢間學校 仔仔話佢最鍾意上每日都有嘅音樂堂,好好玩同好開心喎

Hi alisoncheung,

有冇興趣報drama班呢?我唸除咗可以練得大贍d之外,仲有機會比佢present一吓自己呢,我之前見過YMCA有呢個course都想報,但唸住佢地好似太細,所以冇,但12月會有新班,有冇興趣一斉研究吓

龍鳳,

我有映呀! 你PM email address俾我, 我send俾你ya! 請問你個係仔仔定囡囡呀?

龍鳳 寫道:
Mandy & Fion 88

請問你們上星期五生日會有冇同小朋友影相呀?可否同我分享呀?因為我冇同囝囝影相呀,但我又好想睇吓佢d同學仔的得意相.

I want to know more information about the drama course, please PM to me

Mandy.Yip,
I want too   
Pls check PM & e-mail to me, thanks!!
Mandy.Yip 寫道:
龍鳳,

我有映呀! 你PM email address俾我, 我send俾你ya! 請問你個係仔仔定囡囡呀?

[quote]
龍鳳 寫道:
Mandy & Fion 88

請問你們上星期五生日會有冇同小朋友影相呀?可否同我分享呀?因為我冇同囝囝影相呀,但我又好想睇吓佢d同學仔的得意相.
[/quote]

醒目開學勳章

Mavis,

補祝 : 生日快樂 !

babych

[quote]
kasonhau 寫道:
Mavis :

生日快樂, Kason 話今日 Mavis 請同學仔食

Cherrielo,

Drama ….好提議,不過佢哋咁細,得唔得嫁??
我諗住報Gym喎, 你估可唔可以鍊大膽d, Trevor實在太” 嗲”了…..
星期六見到電視話而家有好多家長俾小朋友參加模特兒班,我覺得幾好咁, 不過可能好貴, 唔知要幾錢呢?? 不過我唔係要佢個model or 童星喎…..

Mavis,

Happy Birthday!

請問有冇人知道英國文化協會嘅英文course for K1-K2好唔好, compare with YMCA,邊個好d????? 我想試吓,但好似聽到d唔好嘅comment,我唔想浪費金錢,請試過的家長指教一下.

Hi all partents,

今早返學時先知原來上星期派的鴨仔填色要交,但今次冇寫在功課紙上,老師話只係寫一次喎, 以後都唔會寫喇, 你哋有冇比小朋友帶返去交呀!

另外, 今個星期有件事令我覺得很高興, 又再一次証明我冇揀錯學校, 開學初期婆婆隔離屋的小朋友比Trevor識多好多中文,但今個星期佢哋一齊玩, 我成機考吓佢哋, 點知仔仔d中文已經叻過隔離哥哥仔, 人哋要看圖先可以讀到個字, 我個仔就真係認到個字個樣, 唔係靠估, 仲識配詞tim.  同奶奶講, 佢就話自己個孫叻, 我就話KV教得好, 囝囝d同學仔個個都識, 有d仲叻d tim.  你哋話係唔係值得高興呢….     
Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題