用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

Zoey 寫道:
CHUCHU,

係妳大女考團, 定係細女呀?  細女考小提琴?

一定要去試下, 機會一定有的, 努力呀         !

neighbour931,

妳小朋友都係三隊既弦樂團成員之一         ?  我囡囡都係, 佢拉大提琴嫁, 多多指教呀!

我都覺得樂團裡面真係學左好多野, 雖然有時連學校既功課都好似兼顧唔到, 但付出既時間同精神都係好值得          .

Zoey,
係呀, 小朋友拉小提琴, 大家咁話啦,多多指教.
你星期日都有去聽 ? 你覺得各隊水準如何呀 ?

我覺得每隊都各有特色, 有些隊形好齊, 表現好穩定好有水準;  有些選曲好好, 每聲部都好有發揮, 應該落過唔少心思!  每隊選曲, 到平均年齡都有分別, 所以冇得比較, 大家都咁叻, 各有千秋         !

Zoey,

你囡囡幾時考樂團試呀? 我囡囡呢個星期日考, 希望順利啦, 另外, 你囡囡有無參加音統既器樂班呀 ?

我女 7 月初面試, 我都希望得啦      , 之前要預備樂理試, 日做夜做, 練琴既時間好少, 依家考緊學校試, 完左真係要再操番熟 d 曲先得!  我女唔係音統器樂班嫁.

預祝妳小朋友都順順過關          !

我囡囡明天開始學校考試, 呢排我都辛苦晒我囡囡, 又要考樂理, 樂團同埋插班試, 呢個星期又開始學校考試, 真係好唔得閒

我囡囡都係明天開始考         , 已經有放假 mood, 溫得好似拉牛上樹咁, 希望快 d 完埋個考試就好喇        .

插班試係咪指音統的插班?  上年我女都有考, 不過最後冇註冊, 因為唔捨得依家既老師, 我知唔少器樂班的學生都有跟私人老師的, 但阿女真係冇時間再上兩邊, 所以唯有放棄, 不過講真學費真係好吸引嫁!

-

Zoey 寫道:

我囡囡都係明天開始考         , 已經有放假 mood, 溫得好似拉牛上樹咁, 希望快 d 完埋個考試就好喇        .

插班試係咪指音統的插班?  上年我女都有考, 不過最後冇註冊, 因為唔捨得依家既老師, 我知唔少器樂班的學生都有跟私人老師的, 但阿女真係冇時間再上兩邊, 所以唯有放棄, 不過講真學費真係好吸引嫁!

係呀, 音統 d 學費真係好吸引, 岩晒我地呢d百足咁多抓既窮等人家 反觀apa就貴到噁
我囡囡都係一樣架, 係屋企乜都慢, 做功課, 食飯, 家務, 乜都慢, 問佢係學校係咪咁,佢又話唔係, 仲好快tim........激死呀. 不過算啦, 等佢享受下家庭生活, 緩和下緊張既學校生活啦

Zoey,

係大女呀考,唔係細女佢未夠班,細女要考音統升班試24/7,準備升 I1,我都怕佢唔得,有兩邊學架,半年前開始,搵咗個單對單老師惡補,因為violin 都好多人升唔返被踢走.

我都知音統樂團水準好好,我都想好似你地d小朋友咁叻,咁可以提升下呀女d水準呀麻 又可以學多歌仔添!

祝你地兩位加埋我d 囡囡一齊順順利過關啦!

Zoey 寫道:
CHUCHU,

係妳大女考團, 定係細女呀?  細女考小提琴?

一定要去試下, 機會一定有的, 努力呀         !

妳小朋友都係三隊既弦樂團成員之一         ?  我囡囡都係, 佢拉大提琴嫁, 多多指教呀!

我都覺得樂團裡面真係學左好多野, 雖然有時連學校既功課都好似兼顧唔到, 但付出既時間同精神都係好值得          .

係24/6喎....咪記錯呀衰鬼

CHUCHU 寫道:
Zoey,

係大女呀考,唔係細女佢未夠班,細女要考音統升班試24/7,準備升 I1,我都怕佢唔得,有兩邊學架,半年前開始,搵咗個單對單老師惡補,因為violin 都好多人升唔返被踢走.

Sindy,

哈哈哈!我真係大頭蝦,係呀係呀係24/6呀,嘻嘻 差d衰咗,大鑊 底打!

thank you ~~~~kiss ~~~~

CHUCHU,

乜妳大女學緊小提琴?  (冇見妳咁耐, 真係好唔 update 呀          )

樂團好我諗係因為有好好既指揮, 真係樂團既靈魂, 每次我都有跟阿女去排練    :   , 聽好多故仔, 自己都好 happy       !  希望來年阿女都入到, 跟番佢學多 d 野就好喇         .

該用戶已被刪除

Sindy,

你囡囡都考呀 ? 真熱鬧 !!
Sindy 寫道:

[quote]
CHUCHU 寫道:
Zoey,

[/quote]

好似全部音統考小提琴都係呢日呀........
neighbour931 寫道:
Sindy,

[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
CHUCHU 寫道:
Zoey,

[/quote][/quote]

Sindy, ZOEY,

唉!我表逹有問題,你地誤會啦.

細囡考小提琴升班試.
大囡考樂團,不過係中樂團.

我講到污 li 單刀添       我都要入青山check check至得.

乜你咁早呀....hehe

呀...你唔係咁急既話,可以音樂會時睇左我囡個琴先啦

CHUCHU 寫道:
Sindy, ZOEY,

唉!我表逹有問題,你地誤會啦.

細囡考小提琴升班試.
大囡考樂團,不過係中樂團.

我講到污 li 單刀添       我都要入青山check check至得.

Sindy,

唔係呀, 可能係地區既分別, 我囡囡上星期六考左插班試, 呢個星期日就考樂團試. 撞岩學校考試期, 真攞命
[quote]
Sindy 寫道:
好似全部音統考小提琴都係呢日呀........[quote]
neighbour931 寫道:
Sindy,

各位:
我兩個小朋友學小提琴,一個10歲,今年8月考5級,一個5.5歲學了1.5年,未考過試,私人上門教,兩個$500,大仔45分鐘,細女30分鐘.我覺得都幾貴,想問下有甚麼途徑可以平d?我見大家去音統學,好似幾好,我想待大仔考完5級後,兩個一齊轉去音統學,不過唔知可以點申請?
之前妳們介紹個網頁,我上去睇過,星期五到葵青劇院2:00-3:00,但資料很少,請問知唔知個時間是否只是暑假?
一班有多少人?

CHUCHU,

查實好想八下, 學緊音統, 但為升到班要私補, 咁樣計落學費咪都唔平 law          !?

mayc,

妳仔仔老師既學費若以 $500 for 1.5 hr 計, 咁即係約 $300 多些 per hour (加上門), 咁查實都 okay, 最緊要睇佢係未教得好同有冇經驗!  不過唔好意思, 都想問下, 妳仔仔學到四五級程度, 45 mins 會唔會感覺唔係咁夠呀       ?  (因我女依家上一個鐘我覺得都係勉強足夠呢)
‹ 上一主題|下一主題