用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 ...
樓主: niki628
go

07 培正 K1, 如果大家收到信入嚟通知聲 [複製鏈接]

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入

Oronine & other moms,

有冇可打好English foundation既英文班呀? 佢好擔心培幼英文差。

有冇mami有孩子正讀培幼,佢地d同學仔英文係點架?

Oronine,

PC take my daughter in pm class.  For Marisa class, my daughter Agnes attend the Saturday 10:00am class.  How about your son? am/pm in PC.  Will you take the school bus of PC, I heard it take about 1hr 30min from Tsuen Wan to the school.

Kyy,
Sorry, 認錯人。好笑在我老公同個女都話似返學個同學仔Hin Hin,等我以為真係tim。Anyway, 宜家都係同學仔啦。其實我覺得佢哋咁細,返

Oronine,

I think Marisa is a very good teacher.  I always stay with my daughter in the class and I found her is an experienced teacher who can always catch the attention of the children and control the class very well.

For me, I am not able to take her to school for the pm class.  Also, I think it has a difficulty to ask the helper to take her to school and then wait for 3hrs for picking up after school.  It is also very inefficient to ask the helper to go back to Tsuen Wan in between between.

So, I have no other choice.      

各位媽咪,

我都係住荃灣,囡囡黎緊都返PC am class,佢都有返過Marisa既英文班喎,咁arm既!    不過佢返左一陣就無返,而家都無join其他d英文班!

Lulu0820

Lulu0820
Hi, my son will also attend am class, so do u have any suggestion on the English class ? can u give me information ?

Lulu0820 寫道:
各位媽咪,

我都係住荃灣,囡囡黎緊都返PC am class,佢都有返過Marisa既英文班喎,咁arm既!    不過佢返左一陣就無返,而家都無join其他d英文班!

Lulu0820

Oronine,
so u will not continue the english class ? for me , I just want him to have time to communicate with native english speaker so that can force him to speak in english ! my Bun bun's english is not so good...... anyway can u give me the class information ? I know one in Nam Fung called Jolly Clown, I don't know if it is good or not ???

[quote]
Oronine 寫道:
Kyy,
Sorry, 認錯人。好笑在我老公同個女都話似返學個同學仔Hin Hin,等我以為真係tim。Anyway, 宜家都係同學仔啦。其實我覺得佢哋咁細,返

kyy,

Hello,你好 ,我細女而家無join英文班,我諗住等佢九月返左PC先再算,你講個間Jolly Crown我大女join緊,都返左年幾...好難話佢好唔好,因為大女個course只係比佢同個NET輕輕鬆鬆咁玩吓,傾吓計,我自己就覺得ok,但都聽過有d媽咪對佢comment好差,所以都好睇你想要d物嘢.

唔知細女有無機會同你囝囝軒軒同班? 開左學真係仲多野要係到交流!

Lulu0820

Lulu0820
其實我原先都係諗住等軒軒返pc先上英文班, 不過見佢d英文真係俾番晒我, 而家唔係好肯用英文, 所以就打算睇睇, 度下可否早d俾佢上 ?? 等我去jolly clown 看看先

係呢, 真係要交流下, 如果佢地係pc同班, 咁起碼有3年大家會做同學, 我地做媽咪都要認識下     

而家唯一對pc 有d不安心係唔知出年校車點安排, 希望唔好真係要1.5 hrs啦, 唔係咪要7:30出門口??  

Lulu0820 寫道:
kyy,

Hello,你好 ,我細女而家無join英文班,我諗住等佢九月返左PC先再算,你講個間Jolly Crown我大女join緊,都返左年幾...好難話佢好唔好,因為大女個course只係比佢同個NET輕輕鬆鬆咁玩吓,傾吓計,我自己就覺得ok,但都聽過有d媽咪對佢comment好差,所以都好睇你想要d物嘢.

唔知細女有無機會同你囝囝軒軒同班? 開左學真係仲多野要係到交流!

Lulu0820

kyy,

真係要多d交流吓同埋認識吓d家長!    想當年大女K1,講嘢唔叻,係學校既情況都係靠其他家長講我聽,所以開學仲有排傾!!

唉....校車就真係講彩數,我住海濱,大女K1個陣都係返下午,就12:05pm上車,個陣已經覺得早,今年K3竟然係11:45am!!!!    我覺得PC最差就真係d校車!   

英文班都要再搵吓,我知有d PC學生係放左學去佐敦上,不過就唔知好唔好!

Lulu0820

Lulu0820,

點解你仲要再搵英文班既?我朋友都想個女試Jolly Crown 喎。另外,佐敦邊度學英文好呀? 同埋,唔知介唔介意講下:你大女d英文好唔好架? : 因據聞PC英文好淺的。佢班同學英文水準如何呢?(sorry... so many questions )。

因我朋友係我中學同學同死黨 ,佢返工上唔到網,放工仲湊細B,我幫佢收收料

Hi, savan,

Jolly Crown其實我覺得ok既,只係大囡九月上小學,諗緊比佢讀d更有系統既 (如劍橋英語或公文),同埋返左全日d時間要再夾!

至於細囡...係因為佢唔肯無媽咪部上堂    ...之前都係因為錦先無上Marisa堂...講起都比佢激c,我仲擔心緊佢開學唔知肯唔肯上培幼架校車...

大囡d oral ok,不過人人既標準唔同,好難答你好唔好,不過可以講既係培幼d英文真係唔深,如果你朋友諗住小一去考d勁既私立學校,咁培幼d英文一定唔夠去考依d學校,所以好睇你朋友想點,如果小學唔諗住讀培小,而係去考學校,咁培幼就未必係佢杯茶!

當然,都有個別小朋友係出面讀英文好出色(讀公文英文),但好睇適唔適合個小朋友,比我個大囡係幼稚園階段就未必應付到,所以而家先開始考慮!

希望小小意見可以幫到你,如果想了解再多d,可以search返以前講培幼d topic,由其是"彥彥媽咪"講個d,當年大囡入學佢都幫我解答唔少問題!

Lulu0820

Lulu0820,

公文英文真係唔係個個適合的 ,缺少左互動。如果你搵到好既英文班,請報報料。我朋友住Tsuen Wan,近d比較好吧!

咁你大女d English or Chinese reading OK嗎?我朋友好緊張,驚個女vocabulary識得少 because of PC 太淺喎   

savan,

我大囡好鐘意閱讀,無論中文定英文書,不過我覺得佢識睇圖多過自己讀,你若問佢識睇幾多個生字...我諗真係有限公司,中文比英文好,簡單既故仔可以自己睇晒!

如果你朋友真係好擔心識得比其他幼稚園既學生少生字,咁佢真係要諗清楚,我朋友個小朋友讀迦南,K2已經讀Oxford Reading Tree既書,記好多生字同要默書,咁培幼K2先開始寫字,所以一定有唔同,一定係比人淺,培幼係希望小朋友愛閱讀,享受學習.

所以你朋友要諗清楚佢想小朋友點,佢小朋友適合d物嘢,我自己就唔介意囡囡學得比人慢,但我會介意佢唔肯學,亦準備左小一佢要開始正式和辛苦既學習生涯(培小一d都唔易),我希望佢幼稚園個幾年過得開心,同埋有正確既學習態度,所以我簡培幼!

Sorry,講多左,因為我覺得單講我大囡d中英文reading好似唔係幾objective,佢係佢個班只係中規中矩,唔係outstanding個隻,如果只係用佢黎Judge間學校,好似唔係幾好,希望我小小意見可以幫到你朋友!

Lulu0820

Lulu0820,

謝謝你的分享呀 我認為家長對小朋友既backup都重要,唔可以只睇學校淺唔淺囉!我同我朋友講,一間PC都有唔同既程度的。我都覺得咁擔心,真要諗清楚了 。因佢而家常問我對呢間學校意見,我自己覺得OK,但我既小朋友讀英文程度好既幼稚園,當然同Lulu0820既大女有明顯分別的。而我對語言要求就不盡相同吧!

Kyy,

我諗暫時唔會Stop英文Playgroup,因為屋企好少講英文,好難Provide到enviroment比囡囡聽或者講,所以都會Keep住返。況且Marisa的Playgroup都唔錯,你有興趣就打個電話問下 (Kids x Ux 24068050)。

Lulu0820,

我想問下公文英文、Cambridge英文,邊種係基礎課程適合囡囡9月開學後返工呢 ?  另這2種課程適合幾多歲開始 ?  Phonics 又如何呢  ?  Sorry too many question. :

Oronine,

你好! 其實我都仲未詳細了解d兩個課程    ,兩個課程大囡都有同學仔讀緊,但我知道兩個都要寫字,個人覺得小朋友太細唔適合,所以等佢升左小學再諗! :  :

細囡開學後就可能都係先讀d輕鬆既course,好似oral咁,我覺得phonics都可以,但要搵吓邊間好,因為phonics要同reading一齊學先好,但如果reading教得太深驚囡囡跟唔到,可能都要K2先開始!

真好,咁多荃灣人,第日知道邊度有好既course可以互相報料!

Lulu0820

Oronine 寫道:

Lulu0820,

我想問下公文英文、Cambridge英文,邊種係基礎課程適合囡囡9月開學後返工呢 ?  另這2種課程適合幾多歲開始 ?  Phonics 又如何呢  ?  Sorry too many question. :

Lulu0820,

多謝你的意見。等你了解多D兩個課程,先分享啦。好開心可以係BK交流同互通消息,相信日後返左學,仲大把

Oronine,

有冇試過"honics Kingdom"呀?我有同事用過話幾好。

Re: 07 培正 K1, 如果大家收到信入鈬通知聲

Chaimaa,
Sorry, 咁遲覆,因我前排很忙到冇時間上BK!
保母車叫" 輝記旅運公司",司機區柏輝先生,電話9238 8073。
聽在我屋苑住的家長 (2個的仔女讀PC)話區生好好服務,他接完TKO區外學生入"真道", 再接人去PC。
我亦有consider safety problem 因要在PC校外下車,但用家口碑好,車程又短D,仔仔唔會長時間 "屈"在車內,值得考慮![quote]
chaimaa 寫道:
Hi BoBoYee,

麻煩你PM 我有關資料!  Many Thanks!  

今日去註冊時會睇埋校車D schedule.

Chaimaa

[quote]
BoBoYee 寫道:
恭喜大家!!

我個仔將讀上午班! 但唸起小朋友今年九月就要坐長途車出何文田, 真有
‹ 上一主題|下一主題