用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom [複製鏈接]

Thanks 思樂媽媽 !

原文章由 思樂媽媽 於 08-3-30 02:16 發表
中文教學為主

原文章由 chufei 於 08-4-23 09:46 發表
藍田冇校車到,
不過可以坐保母車, 或mtr轉校車/巴士,
我見好多人係咁,
住將軍澳都有

thanks 各家長回覆呀 :

金鐘幾點 & 邊到上車呀 ?>>> near mtr station  
北角又是幾點呀 ??

我小朋友會在9月入上午班, 請問幾時會知道佢入邊一班?
在暑假會唔會在迎新會之類的活動?
Many thanks

原文章由 kiteli 於 08-4-23 11:54 發表

thanks 各家長回覆呀 :

金鐘幾點 & 邊到上車呀 ?>>> near mtr station  
北角又是幾點呀 ??

回覆 #223 AhiruNoPekk 的文章

Last year was in late June but i am not sure that will the same or not in this year.

係咪小學會寄信通知架?
And 幾時會做校服?
Thanks

原文章由 yaushek 於 08-5-14 00:57 發表
Last year was in late June but i am not sure that will the same or not in this year.

[ 本文章最後由 AhiruNoPekk 於 08-5-19 15:07 編輯 ]

各位家長 :

Hi, 在側魚涌區, 有無補習社/班 係專門幫聖心小學的學生補習, 知唔知係邊度會有??? 又有無可以在暑假專門幫聖心小學的學生補習升小的補習班介紹下??

tks,
ichiban

Sorry, i forgot the school sent the letter or notice us on the 1st register but i remember on 2nd register at June, the school arranged the book shop, school bus and uniform company counter on same day.

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-5-14 02:06 發表
係咪小學會寄信通知架?
And 幾時會做校服?
Thanks

原文章由 yaushek 於 08-5-31 00:37 發表
Sorry, i forgot the school sent the letter or notice us on the 1st register but i remember on 2nd register at June, the school arranged the book shop, school bus and uniform company counter on same da ...

係呀!
入學証印咗取校服及書單日期:21Jun2008

LingChiBaBa

專門幫聖心小學的學生補習的補習社/班應該唔多, 聽聞好似在學校附近有的.  如果想補得好又令小朋友專心些可以試下上大學的網頁請大學姐姐上門補的, 價錢和時間亦可由妳去安排, 有些大學姐姐都有做過聖心的小朋友補習的經驗的, 還有如果想中文科好的話, 最好揀讀中文係的姐姐補, 而英文科就可以在外面找些有外籍老師教的英文班, 這些英文班最好以小班教學為主, 有故事書教及有文法上, 另外最好小朋友本身巳有拼音底, 否則上小一時會較吃力.  

原文章由 ichiban 於 08-5-30 07:14 PM 發表
各位家長 :

Hi, 在側魚涌區, 有無補習社/班 係專門幫聖心小學的學生補習, 知唔知係邊度會有??? 又有無可以在暑假專門幫聖心小學的學生補習升小的補習班介紹下??

tks,
ichiban ...

原文章由 思樂媽媽 於 08-5-31 12:56 發表
專門幫聖心小學的學生補習的補習社/班應該唔多, 聽聞好似在學校附近有的.  如果想補得好又令小朋友專心些可以試下上大學的網頁請大學姐姐上門補的, 價錢和時間亦可由妳去安排, 有些大學姐姐都有做過聖心的小朋友補習 ...

思樂媽媽:

唔該晒你的資料!!

ichiban

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-5-13 17:34 發表
Many thanks

-> on the date of registration

-> The 1st orientation gathering for P1 parents will be held  in Sept [after the new school year starts]

唉, 學校旁邊個間好似執lu,不過如果有時間睇住個女d 功課, 基本上都未需要補習住

我不是住西區, 我又冇自已到校接女放學, 之前都是聽過某些人講响學校附近, 原來執咗......唔好意思.
有時就算有時間實個女d 功課, 我諗如果是上門補習都有另一面的睇法的. 補習可以不需要跟功課的.  需吾需要真的因人而已.

原文章由 Celine99 於 08-6-3 02:46 AM 發表
唉, 學校旁邊個間好似執lu,不過如果有時間睇住個女d 功課, 基本上都未需要補習住

記得當年新生日, 門口有d阿姐會派傳單, 幫聖心學生補習, 唔知而家重仲有無.

另外對面環貿中心都有好多學習中心, 唔知有無專補聖心呢?

我想請問,唔知上午班會唔會考慮用普通話教中文呢?

正路就唔覺會, 現在平時都是一星期只有一堂普通話.    只能希望有.

原文章由 sylvia11f 於 08-6-6 11:34 PM 發表
我想請問,唔知上午班會唔會考慮用普通話教中文呢?

回覆 #236 思樂媽媽 的文章

唔該哂思樂媽媽,希望過多兩年會有啦

考完試啦!!

我囡囡嚟緊讀小一,收到學校的信話21/6返學校做校服同買書, 請問我應該透過學校買來年的書, 還是自己在出面買呢?邊到買會平d呀? 如果透過學校買書, 會唔會好遲先收到?
Thank you.

原文章由 LingChiBaBa 於 08-6-13 16:48 發表
考完試啦!!

[ 本文章最後由 AhiruNoPekk 於 08-6-16 23:56 編輯 ]

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-6-16 23:53 發表
我囡囡嚟緊讀小一,收到學校的信話21/6返學校做校服同買書, 請問我應該透過學校買來年的書, 還是自己在出面買呢?邊到買會平d呀? 如果透過學校買書, 會唔會好遲先收到?
Thank you.

...

書係當日即刻比晒你o架! 不過可能有d書轉版會遲d,咁學校會開學時派。
‹ 上一主題|下一主題