用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持 ...
樓主: happybobo
go

反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持 [複製鏈接]

Re: 反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持

144! 十分同意!
RICEMAMA 寫道:
[quote]
henryesther 寫道:
143. 學券制的目的是讓家長可利用資助金額更有能力去選擇合適的學校,经過家長的選擇而形成市場力量,形成競爭的環境令學校提高水平,以符合家長的需求。因此,學卷的前題讓[全部]家長均能選擇權,而不是剝奪部份家長選擇權力,形成對個別家長不公平的對待。資助是給家長,而不是給學校。

政府目的是透過此政策,迫使所有學核受教育统籌局規管。這反映政府不願透過立法規管,以致須負上這個學前教育的負擔,而利用[偽]學券政策,希望達到目的。

香港政府往往都是[半桶水]、斷章取義,引起公憤。我們的孩子都是香港未來楝樑,為什麼不能受到公平對待?我們要爭取公平的待遇。

講得好    [/quote]

145. Wai888

146   這個不倫不類 嘅偽學劵制, 只鼓勵攞綜援d人生仔, 我地不但冇受惠, 仲要負擔埋佢地子女嘅學前教育費     

147 Yinwan

完全同意143的見解, 請Mr Tsang & Mr Lee不要為達到自己的目的而"斷章取義".

henryesther 寫道:
143. 學券制的目的是讓家長可利用資助金額更有能力去選擇合適的學校,经過家長的選擇而形成市場力量,形成競爭的環境令學校提高水平,以符合家長的需求。因此,學卷的前題讓[全部]家長均能選擇權,而不是剝奪部份家長選擇權力,形成對個別家長不公平的對待。資助是給家長,而不是給學校。

政府目的是透過此政策,迫使所有學核受教育统籌局規管。這反映政府不願透過立法規管,以致須負上這個學前教育的負擔,而利用[偽]學券政策,希望達到目的。

香港政府往往都是[半桶水]、斷章取義,引起公憤。我們的孩子都是香港未來楝樑,為什麼不能受到公平對待?我們要爭取公平的待遇。

我認為教統局應該列出全港所有‘不合標準’的幼稚園【包括牟利及非牟利】給香港所有家長參考!

Copied from today's Apply Daily: "行 會 召 集 人 梁 振 英 昨 稱 , 學 券 制 具 體 如 何 落 實 仍 可 討 論 。"

Do we still have chances to formally propose any changes. How?

Btw, I think the discussions in this forum since 11.10.2006 have to certain extent arouse press/public concern about how the parents feel towards this new policy. At least the press has continuously covered this issue over the past week.

148 owenmami
政府不要再侮辱我們這些家長的智慧,我的孩子在私幼讀得非常好  ,我並沒有選錯!!
The gov't shall not punish good performers.

Totally agree!  
Williammama 寫道:
140. williammama (我沒有想過能得到政府任何資助,只希望政府不要再侮辱我們這些家長的智慧,我的孩子在私幼讀得非常好  ,我並沒有選錯。)  

簽名被屏蔽

私立既學校, 未必一定收取很高的學費, 像我小朋友讀緊的幼稚園, 冋樣都是私立, 一樣喺二文三語, 有外籍老師, 但學費郤很大眾化, 除咗每月交學費外, 真喺無嘜雜費要交. 所以我覺得就算喺私立, 都唔一定完全為錢既.

依家 d 私立幼稚園每年要加學費都要得到批準, 我諗段估政府都唔會人哋話加幾多, 你就俾佢加幾多啩, 如果喺咁, 政府都好有問題喎.

雖然成日有宣傳片話求學不是求分數, 但很可悲, 依家 d 小學又做到求學不是求分數咩. 結果 d 家長咪要好好裝備自己 d 小朋友, 等佢上到小學時好 d , 唔駛追得咁辛苦囉.  大佬呀, 小學好緊要架麻, 基礎打得好唔好都喺喺呢段時間 gar.

對唔住咁多位, 好似有少少離題, 請見諒.

反對 by Spidermum

對政府真係完全心淡. 我哋呢d'中產', 每日辛苦工作, 家庭收入冇十萬(稅就要交十萬!), 但一d福利都冇!  其實我都唔想由外傭照顧小孩, 不過冇辦法, 政府重要抽重稅!! 其實低收入家庭已經有好多支助(housing, school fee, transportation, etc.), 都由稅收而來, 這些都是我們的血汗錢! 點解我們選讀私幼就冇支助? 分明係'恰'我哋! it's exploitation!

講真, 我都曾經想生多一個bb, 但有一個已經夠多經濟負擔, 亦夠辛苦! 點都唔會再生!  我有唔少朋友都決定唔生bb.  在香港, 生得多d的只會係綜援家庭 (sorry, i don't want to say this, but it's a fact). 香港究竟有咩人口政策? 唔想自己同下一代這樣生活, 睇怕只有移民!

149 irenenghm
我都認為得唔得到贊助係其次, 最大問題反而係d高官既言論, 我囝囝都讀得好開心, 我同佢講話要轉校, 佢直頭強烈反對添呀       

已簽名
擺明當我地係‘羊估’(因用納稅人的錢去‘慷慨’);兼且當我們是白痴!
呢D咁無賴及咁低莊既 idea梗係羅范‘蕉’芬有份架啦!
如要捍衛香港既教育,‘倒飯’是事在必行的!

請問點簽名?

我剛剛send左mail去一人一信計劃.
該用戶已被刪除

I would like to know how to join the 一人一信計劃 ?

李國章謬論
牟 利 幼 稚 園 _ 提供兩文三語 = 未 達 標
牟 利 幼 稚 園 _ 提供Native English Teacher (NET) = 未 達 標
牟 利 幼 稚 園 _ 課 程 較 深 = 未 達 標
牟 利 幼 稚 園 _ 不用母語教學(用普通話/英文 教學) = 未 達 標
結論 : 八成私立幼稚園不及格

不知所謂, Illogical ..........

DEAR ALL,
CAN YOU TELL ME HOW TO JOIN:
I would like to know how to join the 一人一信計劃 ?
wkf

How to join the 一人一信計劃?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

多謝大家支持一人一信, 請將意見send email 去 [email protected] 講下點樣唔公平, 如果一天一信更好!!!
謝謝

[quote]
Eddie&Sylvia 寫道:
有一個問題, 如我想小朋友入讀”本區”
‹ 上一主題|下一主題