用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

最後一個是"開心" 阿女本書有圈住

mandy_lee

唔該!我都唔記得咗可以睇番中文書,很多謝你.

不用客氣.

現在收功課仍然是組長負責,通告是老師負責 :

上星期日我在大眾書局買來一本英文練習 " Effective Steps to Mathematics" 給 Heng Heng 做, 不過還有很多選擇 , 不妨看看

囡囡說今天的生日會很開心 (可能因為她亦有份生日 )
說到底小朋友無論什麼的形式的生日會她們都會很歡喜、雀躍。      
芯媽

芯媽,

絕對同意!

芯媽 寫道:
囡囡說今天的生日會很開心 (可能因為她亦有份生日 )
說到底小朋友無論什麼的形式的生日會她們都會很歡喜、雀躍。      

各位好!

記得開學約第二個星期左右, 囝囝書包內多了隔鄰位同學的penmanship習作簿, 當時的我就如煱上螞蟻一樣, 只可空著急, 然而又苦無對策!

不過如果現在再發生, 相信可送回給對方就有二份一機會, 因為這裡差不多已有半班家長啊! 真厲害!

Super Nanny,

我們有位幼稚園同學讀緊陳守仁, 她們用的G.S.書和我們是一樣的 (瑪利諾都是一樣), 現在她們已是測驗週, 待她們派回測驗卷後便可以問一問考試的模式來讓大家參考!

yyc,

真的謝謝你!

其實,再有同類事件發生,可以交回給老師(我小朋友開學初,書包內多了本Backpack,沒有寫上姓名,也是交給老師),現在或許自己小朋友私底下交回,我相信他們大部份已經很熟悉吧!

yyc

唔該晒你呀.

我仔仔話你個仔仔好乖架
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,

我衷心多謝你才真!

你這句說話彷如沙漠中的甘泉啊!

因為我整隻右手都很痛! 開始痛的時候應是仔仔三至四個月大, 當時只是無力扭手巾! 可是這幾年累積下來, 工作加埋妹妹的關係, 現在痛到連手都舉不起來! 昨晚瞓覺都要就著就著! 看見你這句說話真的是很大的安慰!

多謝你!

他的確是不會做一些滋擾他人的事, 不過他的自娛手法可是層出不窮呢!

就如昨天的G.S. worksheet, 相信因為是連線所以他很快便做完, 跟著他竟然就在worksheet上畫起畫來! 昨晚怎麼樣擦也擦不去, 今天就讓他承擔後果啦!

yyc,

你要多多保重!加油!     

yyc

你言重喇, 我仔仔返來會話比我聽邊個乖, 邊個唔乖, 邊個係佢好朋友....

在w.s.上畫公仔, 我估係老師容許的, 因為我仔仔差不多張張都畫公仔, 仲要畫到亂七八糟, 因為我仔平時係好守規矩, 如果老師冇準許的話佢係唔會做(功課方面), 無論我点樣鼓勵佢, 佢都會話老師冇講.

你隻手有冇睇醫生呀, 唔好唔睇呀, 應該係抱小朋友唔懂就力, 你可能係"印"帶發炎, 因為我都試過, 又係仔仔3-4個月果時開始痛, 痛到連申手入手袋取東西都痛, 抱bb都抱唔到, 跟住睇左中西醫都唔得, 後來要睇專科(骨科), 佢幫我打左一支類固醇針先好返, 你快d去睇下, 醫生話可以好嚴重架,  take care la. :wink:
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

原來這班有咁多家長都是bk成員,真是陣容強大  
芯媽

Dear all ,

唔該晒! 巳經找到答案.
      答案:佢是一隻大頭蝦. :cry:

我個女話今日老師宣佈數學test 的分數,老師叫有99/90/60分的同學,分別舉手同起身.跟住老師又話有很多同學唔合格. 要快d 睇過係咪咁深  

芯媽 寫道:
原來這班有咁多家長都是bk成員,真是陣容強大  

我為你們而感動, 中學部個邊就靜d, 我們(中學部家長)真係要努力d溝通

11月4日好似家長日.

mandy_lee,

好似其他班有通告啦!

CHLOEHA

60分已經算高分喇 咁可能真係好多人唔合格, 慘喇, 上次已經算係淺(CH1-5), 跟住果D咪仲深, 大獲 , 唔知幾時派返來呢

chloeha 寫道:
Dear all ,

唔該晒! 巳經找到答案.
      答案:佢是一隻大頭蝦. :cry:

我個女話今日老師宣佈數學test 的分數,老師叫有99/90/60分的同學,分別舉手同起身.跟住老師又話有很多同學唔合格. 要快d 睇過係咪咁深  

各位家長:

請問幾時知道數學test分數
我隻大頭蝦完全唔知道   
‹ 上一主題|下一主題