用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-8-24 16:48
上智?

MCs

蛋白超人 發表於 23-8-24 15:58

如果hkpapa真係收山,我相信你同埋Poyau會係下一個具權威 ...

唔好咁講,hkpapa冇收山,佢喺適當嘅時候就會突然出現㗎喇

Poyau 發表於 23-8-24 16:48
上智?

上智係一直只公佈4+。
有好些英中都只公佈4+, 呢個係好安全嘅做法,因為通常4+都唔會太低,差唔多級數嘅學校與學校之間嘅差距唔會太大。
當然,對用家來講,冇乜比較價值嘅數字其實冇乜用。

cafeva 發表於 23-8-24 14:33
其實公布5+成績都好架.算係積極回應家長需求. 既然咁多同級學校都公布.(當然唔公布唔代表成績唔夠好).
...

最好係嗰一百間英文+叻叻中中全部都公佈5+, DD仔個list show晒出嚟,就乜嘢都一目了然。

喇叭茶 發表於 23-8-24 21:52
最好係嗰一百間英文+叻叻中中全部都公佈5+, DD仔個list show晒出嚟,就乜嘢都一目了然。
...
唔會啦,唔公佈保持神秘,可以繼續喺神壇上面。一公佈就好多要落壇了。

ok3 發表於 23-8-24 23:31
唔會啦,唔公佈保持神秘,可以繼續喺神壇上面。一公佈就好多要落壇了。

啱,所以特別多B1C和走下坡B1A/B1B係保持神秘囉。
其實我唔係太明白,點解芵中地位只係在於過往三年收生至少85%學生成績排全港頭4成,但又唔理該學校嘅DSE成績?

DD仔 發表於 23-8-25 09:57
啱,所以特別多B1C和走下坡B1A/B1B係保持神秘囉。
其實我唔係太明白,點解芵中地位只係在於過往三年收生至 ...

Pre-S1排名一拉,一目了然。教育局未有強制每間學校公佈DSE成績,如果咁樣做,又違背咗百花齊放個初衷。所以會咁多學校一定要維持咗個名,不然大家用腳,誠實的身體投票後,很快英中個名唔保啦。

B1ABC係由邊啲官方機構去界定㗎?唔會係果啲 啲啲簡單嘅EK人仕,真係有啲啲小朋友玩遊戲方法去解釋乜係B1A,係就非常非常簡單化,有啲啲欠說服力喎,官宣就信啫,官酸係人為,解決不了~

HK-MAN    發表於 23-8-25 12:25

mcl233 發表於 23-8-25 11:53
B1ABC係由邊啲官方機構去界定㗎?唔會係果啲 啲啲簡單嘅EK人仕,真係有啲啲小朋友玩遊戲方法去解釋乜係B1A ...

Long time no see

B1ABC係由邊啲官方機構去界定㗎?唔會係果啲 啲啲簡單嘅EK人仕,真係有啲啲小朋友玩遊戲方法去解釋乜係B1A ...

很久沒有見聞

只要閣下細心啲啲,就會見到升中成績表底下嘅註腳,講明係根據hkpapa852嘅ranking.  你係話佢嘅ranking欠說服力,非常簡單化?

MSS如果要用到坊間1A去收生,為何會:

1. 部份MPS生係尾段成績仍然會比MSS係叩門收返,MPS全部都係B1A生咁强架?~

2.你認為MSS每年都有近10個前後國際學生,可以用B1A成績派入MSS,似乎一科中文仲可以係B1A生。有邊間1A中學會咁做?

3.你認為TSL排級5X,仲可以係B1A乎?佢哋可以自行考入MSS,咁就似乎簡單左DD,睇得出既,寫左出黎了

4.邊個可以決定何謂B1A,就憑你啲得啖笑就係必然標準,或者EK所砌出嚟嘅標準?

5.MSS嘅弱勢就係唔會以成績為標準去收生,自行/叩門階段收嘅亦非全部係B1A生,加上中途放洋率高,又有邊間中學可以如此?14X個S1生,~90個S6生,期間近乎冇收插班生,你有乜睇法?若果交出強勁嘅DSE成績,仲可唔可以入全港最佳中學?

6.若果如某位EK吹水分析專家所言,放洋全部係讀書欠佳生,那麼,MSS真係可喜可賀了,S2/3/4出走,入得MSS嘅全部都可以輕易拎2百萬出嚟避DSE

MSS從無官宣自己係B1A,要靠DD簡單人仕代MSS官宣係B1A,然後用腳大大力踩,甚麼呃人既。行為得啖笑,小朋友乎???~

HK-MAN    發表於 23-8-25 12:28

mcl233 發表於 23-8-25 12:13
回覆 mcl233 的帖子

MSS如果要用到坊間1A去收生,為何會:

唔好用綠色字,睇唔清楚
首先某人係絕對唔清楚mss所面對嘅弱勢,就某簡單人講用疫情問題去好多人,就多出好多位收外面人,由此可見,佢幾亂嚟又亂講!

DD仔 發表於 23-8-25 12:02
只要閣下細心啲啲,就會見到升中成績表底下嘅註腳,講明係根據hkpapa852嘅ranking.  你係話佢嘅ranking欠 ...

加強下啲表達能力,似乎理想好多,令人易DD明你講乜~

hkpapa並非可以代表官方評級~

代入你嘅說法,佢話B1A你又唔認為,中於自己玩遊戲嘅方法好噃,唔好玩DD人前人後啦~

回覆樓主:

教育局從無要求學校年報怎樣處理、編輯。
至於5+ vs 4+,只係EK官方指標。MSS 沒5 公報(2021年有另-紙偽合約),熱烈恭賀,堅定支持為1A學校;港華(2022年有另-紙偽合約)& 馬利卻成為原罪。

回覆 mcl233 的帖子

公佈4仔,4x6科,已經入梗3大,公佈4仔仲未夠?MSS又冇話同人鬥成績,我行我素,又冇收生壓力~

係呀吹水友話B1A生嘅選擇,唔岩咪唔報囉,去到呢一刻MSS又唔憂冇人報,又冇追求今年自行要收800份申請表~

係EK啲專家以為入3大好難啫,一科英文5,砌到534444,已經24分,當中嚟多科3仔, 534344,都仲入到3大,唱還唱,MSS嘅33222率就係有近87-90%。一陣又話3大率重要, 4仔夠入3大又唔算數,MSS Eng係堅高5仔的~

估唔到一句MSS 以1A招學生迫到你出山

cafeva 發表於 23-8-25 12:28
呢個唔係佢哋目的咩?該留嘅要留喇

piyohk 發表於 23-8-25 12:21
教育局從無要求學校年報怎樣處理、編輯。
至於5+ vs 4+,只係EK官方指標。MSS 沒5 公報(2021年有另-紙偽 ...

教育局點解要依你嘅認為,方針和政策從來如此~

信EK標準?咪玩啦,當中海量變數~

MSS揸住1X個MPS生,1X個國際生,自行/叩門又唔係1A生優先,若果做到B1A成績,你仲唔拿拿林安排囡囡轉校,全港最高增值中學啦~

MSS係咪得罪過你,怨氣沖天喎~

cafeva 發表於 23-8-25 12:28

妖記多~~~
‹ 上一主題|下一主題