用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

乜仲未講完咩

vlpapa 發表於 21-12-13 16:50
我去考直資中學或自行兩間中學,他們都可以check到該學生的Banding, 怎可能自己小學不知該學生的Banding?  ...

中學知次第(RO)有別於組別(Band)
EDB提供嘅次第指申請人之間排名
小學係派位後才有畢業生組別數據

medicine 發表於 21-12-13 19:14
你說的中學知道,是因為教育局已根據兩次呈分試的成績將對應的調整分告知了學校,學校會根據分數,將所有來 ...

中學只知道 rank order,不知道分數的。

中學經過多年的觀察,會知道同區小學大概的質素。
中學可以從學生的成績次第、交來的 成績表,來自哪間小學,面試表現,大概估到學生的 banding。

----------------------

中學老師不可能分不出學生到底是 BAND 1 還是 BAND 3 的,
中學老師只是分不出學生是 BAND 1C 還是 BAND 2A,
亦分不出學生是 BAND 2C 還是 BAND 3A。

----------------------

BAND 1 中學最重視的是盡力找到表現突出的 BAND 1 學生便可以,
BAND 2 中學最重視的是盡力找到表現突出的 BAND 1/2 學生便可以,
BAND 3 中學只要找到操行好,主科成績在可接受範圍便可以。
簡單來說,RANK ORDER + 學生小學成績表 + 來自哪間小學 + 面試表現 已經幫到中學揀選學生了。

medicine 發表於 21-12-13 19:14
你說的中學知道,是因為教育局已根據兩次呈分試的成績將對應的調整分告知了學校,學校會根據分數,將所有來 ...
做咩要編輯甘多次丫~~~

之前講左咩野,我沒仔細去睇,更無興趣去望咩野影片.個日僅僅係回復一個觀點,但見有人邏輯似乎非常完美,便無再理會.直至昨日見到"有人在吹水",便引用了一下

medicine 發表於 21-12-14 12:54

之前講左咩野,我沒仔細去睇,更無興趣去望咩野影片.個日僅僅係回復一個觀點, ...

解釋清楚遮,你要捉字蝨我都無乎,為免影響到我真正想表達既,編輯好正常

medicine 發表於 21-12-14 12:54

之前講左咩野,我沒仔細去睇,更無興趣去望咩野影片.個日僅僅係回復一個觀點, ...
識少少,扮代表的完美體現

PS:似乎編輯是要掩蓋某些吹水的證據啵.

相信心水清的會員是明白的.希望其它不明就裏的家長唔好被誤導了

bubblebear 發表於 21-12-13 19:45
知道邊度有錯就直說吧, 無謂旁敲側擊, 家長上黎都係想求知, 不是小圈子般求氣.  ...

講得好!事實呢度有幾位係非常擅長個人單打或雙人單打....... 說話唔願直接說清楚,完全唔知為乜?

medicine 發表於 21-12-14 13:14

反而我成了"捉字蝨".

講清楚少少,是根本未完全理解整個呈分的流程(包括中學所獲得的RO),出現了"原則性"錯誤.

PS:唔怪得之前有會員話某位會員有原則性錯誤啦.點知卻被人話"叫不醒".現在,明白了誰是"叫不醒"的了."編輯"的目的都要去做一番掩蓋,講成是我在捉字

medicine 發表於 21-12-14 13:14

你好鬼幼稚,不排除同mcl203同一人,我頭兩次編輯又關你事?咪傻啦你,我係改左係學校排Rank order定教育局排去寫清,有人講係教育局排,fine…但邊個排係一樣,無關重要既野黎,你要出來秀埋呢d低級野自己去開個貼吧,唔好向度討論

medicine 發表於 21-12-14 13:25
反而我成了"捉字蝨".

Hi Mcl203,用分身來刷存在支持自己?

medicine 發表於 21-12-14 13:25
反而我成了"捉字蝨".
我又有了"分身"

PS:吹水唔使交稅,盡力吹.越多人吹,代表真理在握?

B.B.BaBa 發表於 21-12-14 13:24
講得好!事實呢度有幾位係非常擅長個人單打或雙人單打....... 說話唔願直接說清楚,完全唔知為乜?
...

我敢講我講既重點100%正確,只係打錯個RO係教育局排定學校排?但邊個排都好,不重要,因為個排列係一樣的。

個mcl203 aka medicine 要捉我呢個錯處,我編輯改返,但明顯佢係為原則性黎執返堆沙

medicine 發表於 21-12-14 13:40
我又有了"分身"

就算你唔係,只係證明你地係同一類人而已,我唔會再回你兩個白痴所貼既文,浪費時間

B.B.BaBa 發表於 21-12-14 13:24
...
我係睇唔過眼, 一個有資訊性的post就俾果堆人去污染, 可能他們子女已升中, 覺得呢堆野好淺好易明, 但唔該唔好為左面子就將人地用心分享的東西用一兩句話錯, 教導小朋友都唔係咁啦, 佢地有錯, 做大人咪去更正囉, 駛乜單單打打, 玩小圈子, 加上其實果位自以為是的會員自己都有錯誤理解, 認句錯再好好地再討論就得, 個場又唔係屬於邊個的, 無必要為嘈而嘈, 外人睇落真係好肉酸.

以上小小個人睇法, 不喜勿插.

bubblebear 發表於 21-12-14 13:53
我係睇唔過眼, 一個有資訊性的post就俾果堆人去污染, 可能他們子女已升中, 覺得呢堆野好淺好易明, 但唔該唔 ...

咪就係,我錯會認,但我呢方面上年親身經歷所以去研究,搵到教育局段片搞清楚哂,我想分享既就係級名次最最最重要,級名次代表拿幾多調整分,入咩組別又係靠呢個調整分,唔明個兩位m字頭既人向度秀智商情商下限係為左乜?

你講既好岩,有呢種死不認錯非要單打雙打或自己開分身做大戲的父母,教出黎既小朋友唔荒好,可憐左佢地

medicine 發表於 21-12-14 13:40
我又有了"分身"

在一個POST裏,達成了三個成就,真係"完美,經典,超卓"

PS:1)成了"專家", "捉字蝨"個隻
2)有了"分身".
3)成了"白癡"

medicine 發表於 21-12-14 14:00
在一個POST裏,達成了三個成就,真係"完美,經典,超卓"

PS:1)成了"專家", "捉字蝨"個隻
突然同竟然

我唔會信㗎分身

PTL_L 發表於 21-12-14 14:12
突然同竟然

我唔會信㗎分身
邏輯有問題咯.
自己錯,怪別人"捉蝨",或者係使用"分身",再加多條,唔回應兩個"白癡".

PS:又話係"分身",又話"兩個"白癡,即係點?

PTL_L 發表於 21-12-14 14:12
突然同竟然

我唔會信㗎分身
話唔定,講多幾句,你又成了某個"分身"咯

medicine 發表於 21-12-14 14:34
話唔定,講多幾句,你又成了某個"分身"咯
被冠名好耐喇
‹ 上一主題|下一主題