用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-3-12 11:55
有學校揾私家定期到校檢測
以確保做齊及同一時間知結果
私家結果接唔接受?如果接受也可以加快檢測速度

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-3-12 14:59
你咁識教,一定搵到方法
方法我係識但執行上soft skills 未到家 ,不過我知孩子係有聽我講

b3410 發表於 21-3-12 14:58
如果打過針先可以旅行,自由行動,可能又會被人話歧視打唔到針的人。
都是好方法,打唔到咪quarrantine 坐飛機尾law

b3410 發表於 21-3-12 15:02
私家結果接唔接受?如果接受也可以加快檢測速度

政府認可名單上檢測機構接受

香港特區政府認可進行2019冠狀病毒病核酸檢測的本地醫療檢測機構
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/List_of_recognised_laboratories.pdf

b3410    發表於 21-3-12 17:56

MrBeast 發表於 21-3-12 17:03
方法我係識但執行上soft skills 未到家 ,不過我知孩子係有聽我講
慢慢磨合,為人父母都係不停學習。不過,有時knowledge 太多,又會亂。

MrBeast 發表於 21-3-12 17:03

咪對自己要求咁高。做父母愛錫仔女,有心努力去教、去溝通,親子關係好,一切自然水到渠成。

Jane1983 發表於 21-3-12 22:09
咪對自己要求咁高。做父母愛錫仔女,有心努力去教、去溝通,親子關係好,一切自然水到渠成。
...
thx.近 排都relax 左好多,青春期開始唯有鬆人嚴己

jli008 發表於 21-3-12 17:00
以我所知道打咗針唔代表唔會中招,衹係對抗這病毒抵抗力會多啲而已(但也會引發其他病).還去諗可以旅行及自 ...
so far 見到公報的數據severe symptoms n hospitalisation 是大幅減少,不過阻止唔到virus在host 的呼吸系統內生存,所以打左都仲要戴口罩,以免野到其他人

簽名被屏蔽

回覆 MrBeast 的帖子

你仔幾歲?印象中細過我女,咁快青春期?

S-Kwok 發表於 21-3-9 21:43
有冇睇Netflix behind her eyes?
謝介紹,遲些會睇。呢排睇笑片多

jli008 發表於 21-3-13 09:45

所以這些疫苗衹係趕著上場,有一定作用但不是最終解決事情.遇著好多屁股坐唔定既人,藉 ...

暫時睇疫苗係最大希望,不可能好似當年SARS 全面消失。只能等時間,越來越多人有抵抗力,病毒慢慢減弱,人類適應病毒。
其實歐美還有唔少國家大概已經做到 herd immunity. 不過香港,中國内地都做唔到。如果其他國家都恢復國際閒交流,你自己還在嚴防死守,也不是一個長遠的辦法。只能通過疫苗,提高民眾保護力,重返國際社會。

所以打疫苗,是個人責任(對家人,朋友),也是社會責任

b3410 發表於 21-3-13 11:56
暫時睇疫苗係最大希望,不可能好似當年SARS 全面消失。只能等時間,越來越多人有抵抗力,病毒慢慢減弱,人 ...
Nerd immunity 代價好大,睇吓英國就知(初初),正苦唔需要人人打的,夠數唔做成爆發令e療糸統overload 就得

Jane1983 發表於 21-3-13 10:00

你仔幾歲?印象中細過我女,咁快青春期?
斬下眼14la,開始有自己意見,父母其實要預早準備,有大反應時就遲了

MrBeast 發表於 21-3-13 12:15
Nerd immunity 代價好大,睇吓英國就知(初初),正苦唔需要人人打的,夠數唔做成爆發令e療糸統overload 就 ...
正因為代價大,所以才在初期嚴防死守,策略正確。不過隨著時間和疫苗出現,策略也要調整。通過大部分人打疫苗而有免疫功能,是最好的方法

b3410 發表於 21-3-13 12:42
正因為代價大,所以才在初期嚴防死守,策略正確。不過隨著時間和疫苗出現,策略也要調整。通過大部分人打疫 ...

其實香港唔差架,英國朋友都amazed by確診和死亡數字,我覺得人人自保戴口罩是關鍵。美國出動前總統叫人打,香港可以搵邊個做代言呢?劉德華?

Israrels biontech data

https://youtu.be/uQyYn9JWqaA

b3410    發表於 21-3-13 14:37

MrBeast 發表於 21-3-13 13:07
其實香港唔差架,英國朋友都amazed by確診和死亡數字,我覺得人人自保戴口罩是關鍵。美國出動前總統叫人打 ...
總體講香港今次疫情真係唔算差。可能要歸功於大部分市民都比較乖,衛生習慣好,戴口罩,而且儘量避免聚集。政府的防疫策略就有些猶豫不決,想左右逢源,to please all, 結果就係所有人唔領情。
唔知劉德華做代言有冇用?不過,如果今次第5波疫情萬一唔好彩有重症/離世,可能會多人打針。
‹ 上一主題|下一主題