用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學   [複製鏈接]

b3410 發表於 22-11-30 23:47
咁如果要影寫字畫圖,mac book 影唔到檯面?
唔係Cambridge, 另外一間

如果有特別要求,例如鏡頭要識轉彎 ,學校事前會同你溝通要你準備,唔會失驚無神 in in 吓叫你轉鏡頭影你畫圖,攪到個學生咁貧能,影響心情,影響表現!
又唔係 in 升小升中 ,照計 in medic 是優雅的,唔會現場叫你寫字畫圖咁卡通 浪費寶貴的 interview 時間⋯

小鹿揀學校 發表於 22-12-1 08:35
如果有特別要求,例如鏡頭要識轉彎 ,學校事前會同你溝通要你準備,唔會失驚無神 in in 吓叫你轉 ...

其實真係要睇嗰邊有無事前講明,同埋你interview 咩。

對方講明要用能書寫的tablet,你敢唔用嗎?有些courseinterviewer 可以要你在zoom時寫比佢睇你點做到個答案。當然,有人會唔理,自己寫好,然後隊埋個camera度!

除了確認一般的連綫,收音,背景及影像清晰問題外,其實你用咩方法去表達可能都重要。明明zoom就是可以讓人書寫及分享圖像的介面。interview前,先用好套軟件可能都重要。

ok_ko 發表於 22-12-1 09:07

對方講明要用能書寫的tablet,你敢唔用嗎?
所以之前咪話個重點係 「學校事前會同你溝通要你準備」囉,學校唔會係 interview 時有出人意表的要求!
例如 Cambridge medic interview 會要求係三個專科揀一個在interview 時同學生一齊斷症,
學校是先前話你知叫你揀定一個專科,例如腦科,等學生可以好好準備

小鹿揀學校 發表於 22-12-1 08:35
如果有特別要求,例如鏡頭要識轉彎 ,學校事前會同你溝通要你準備,唔會失驚無神 in in 吓叫你轉 ...
我可以幫到手的,只有幫佢準備所有硬件設施。我情願準備多d,由佢自己揀。

重在參與

ok_ko 發表於 22-12-1 09:07
其實真係要睇嗰邊有無事前講明,同埋你interview 咩。
對方講明要用能書寫的tablet,你敢唔用嗎?有些cour ...
做好準備,有備無患

面試Macbook + iPad 同時用。iPad主要寫嘢用。未用過面試前最好自己試多幾次。

學到嘢: 加多個iphone 用mobile data standby. 應該萬無一失啦掛。

b3410    發表於 22-12-1 12:25

silvia_ng 發表於 20-12-2 07:38
昨日呀仔收到Oxford interview invitation了!好感恩!嚟緊11&14 DEC要online interview啦。
...

恭喜,再接再厉!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小鹿揀學校 發表於 22-12-1 09:22
所以之前咪話個重點係 「學校事前會同你溝通要你準備」囉,學校唔會係 interview 時有出人意表的要求!
例 ...
見咗4場一共8位教授,好大陣仗。其中一場佢哋自己網絡問題,兩位教授先後腳drop.......
好彩之後一個返到來,有d尷尬
完全唔會問任何PS有關問題,寒暄說話都冇。一開場say Hello就直入正題,warm up 都冇。全部專業學術討論。

戴耳機重要,聲音清楚。

b3410 發表於 22-12-17 10:55
見咗4場一共8位教授,好大陣仗。其中一場佢哋自己網絡問題,兩位教授先後腳drop.......
好彩之後一個返到來 ...
請問邊間要4場咁多?

bearbear2003 發表於 22-12-17 20:53
請問邊間要4場咁多?
之前都有人見過果間。

b3410 發表於 22-12-17 10:55
好彩之後一個返到來 ...
最終教授冇叫你女整個鏡頭轉彎,再用 tablet 寫字,畫圖?

記得二三年前的暑假,你女已睇 physiology 的 textbook 做暑期讀物,應可應付八大教授的車輪戰!
既然出動到八位教授招呼你女,應該非常想收你女呢!
睇嚟又冇乜機會再同你女做番同學…
我哋仲有一間拖到二月初 in ,撞正 學校 mock ,睇嚟黑氣未除,都係瓜多過菜!

小鹿揀學校 發表於 22-12-19 09:37
最終教授冇叫你女整個鏡頭轉彎,再用 tablet 寫字,畫圖?

記得二三年前的暑假,你女已睇 physiol ...
冇,一個字都唔駛寫。不過我準備咗第二個鏡頭,如果要寫字,就switch過去。

來緊幾日見埋CU/HKU,就可以鬆下先,等明年1月2月果d

最近US EA/ED出結果,如果有offer, 同學已經可以收工!

回覆 b3410 的帖子

CU/HKU來緊就有的見, 你們NON-JUPAS?

jiang_rabbit 發表於 22-12-20 11:48

CU/HKU來緊就有的見, 你們NON-JUPAS?

今日CU,有d緊張

b3410 發表於 22-12-20 12:15

今日CU,有d緊張

加油!

b3410    發表於 22-12-30 04:03

想請教下,專業學術討論其實係咩?中五生咪真係要課外讀year 1 d書?
Shadowing你小朋友是那類?我太太話這兩年公立醫院冇左義工program,你點找到shadowing?

唔好意思太多嘢問,我仔明年中六可能遲了預備….唉

Joe8889 發表於 23-1-11 18:57

想請教下,專業學術討論其實係咩?中五生咪真係要課外讀year 1 d書?
的確呢幾年好難揾shadowing, 不過今年開始應該恢復正常,你哋可以做多d
所謂專業學術討論,範疇可能從最基礎medical science直到涉及將來醫生工作, 不可能準備齊全。唯有平時多關心同自己想讀專業有關的任何內容。

謝謝你

b3410    發表於 23-1-12 10:21

回覆樓主:

想請問申請Certificate of No Criminal Conviction 係咪預約一個時段,可以submit 2 個申請?Thanks

回覆 Banyan1212 的帖子

請問有冇人報2024嘅醫科生?
我囡囡啱啱考咗UCAT 3000, SJT 2, 唔知有冇機會入到英國醫科?另外佢2024 入學時未夠18歲,有好多都報唔到。有冇人可以比啲意見🙇‍♀️🙇‍♀️
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊