用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

相信樓主提及嘅小朋友本身應該係聰明同能力高,但見樓主提過小朋友小四中文要補底,要停止所有话動全力追成績,七月亦購了小五课本預習去應付考試,所以能考到好成績亦唔出其,若因為咁成績好而诀定跳级似乎太冒險了。

持之以恆 發表於 18-9-27 13:28
你同事仔女是否讀較出名的私小類?

真道、音小、蔡繼有、王錦輝

持之以恆 發表於 18-9-27 13:26
如果之前目標是S P C C,跳級後要去二線直資,落差好大呀。

我仲以為學校之前有人咁跳級,校長好有升中策 ...

目標姐,目標幾高都得,一日未考到都只係停留係目標階段。都無所謂啦,佢已經俾人笑左成年不自量力。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-27 13:57
相信樓主提及嘅小朋友本身應該係聰明同能力高,但見樓主提過小朋友小四中文要補底,要停止所有话動全力追成 ...

唔太明白你既意思,要平衡發展跳級先唔冒險?

IloveJJ 發表於 18-9-27 11:56
唔駛焦心啦!我一直對青青好有信心,一個有能力、有信心、有主見既女仔,何須焦心呢?問題嚟到先解決啦! ...

我地仲未放棄自行同派位架喎,總之有備無患。

greentea000 發表於 18-9-27 14:12
目標姐,目標幾高都得,一日未考到都只係停留係目標階段。都無所謂啦,佢已經俾人笑左成年不自量力。
...
小朋友嘅潛力無可估量,叫青青繼續加油!

greentea000 發表於 18-9-27 14:03
真道、音小、蔡繼有、王錦輝

你朋友讀呢幾間直資/私立小學, 都算係有名嘅無呈分試小學 (爛船都有幾分釘), 佢哋如果真係好似網友 www 所講, 無呈分試嘅學校學生想入返官/津中學, 可以參加自行和大抽獎。但自行時沒有全港學生ranking。大抽獎時自動成為Band 4。你朋友小朋友入到好官/津中學, 好明顯係靠自行考入(嗱, 我純推測)

如小學無呈分試,可以參加自行嗎?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3211910&fromuid=1539350
# 3 www 可以參加自行和大抽獎。但自行時沒有全港學生ranking。大抽獎時自動成為Band 4。

但我見唔少網友提青青係讀二線小學, 青青係自行好似會比你所提嘅朋友私小蝕啲啲, 而青青自行時如前面網友講無呈一成績只有呈二, 好似又再蝕啲啲啲啲

greentea000 發表於 18-9-27 11:42
經過呢幾日周圍打探,我已經無咁焦心啦!幾個讀無呈分小學既同事仔女都入到相當唔錯既官津中學,只係準備 ...

我朋友子女也是讀無呈分小學,外闖一樣有直私津名校見同收,能夠跳級已代表有級一能力,你的情況較他們還好,無呈分只能參加頭輪自行二間津貼學校,大抽奬是排到最後抽(等同必入B3),你還有二次呈分且可以參加大抽奬,最後大家同樣可以叩門,前者壓力大好多,也不能返轉頭。

小時了了 發表於 18-9-27 14:24
你朋友讀呢幾間直資/私立小學, 都算係有名嘅無呈分試小學 (爛船都有幾分釘), 佢哋如果真係好似網友 www 所 ...

無呈分學生, 正式嚟講, 就算考自行都要靠自己, 因為要自己去EDB攞表.
至於大抽獎...... 唔好諗啦!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1

呢堆無呈分學校都有個共通點, 係有中學, 所以自行失敗和考不同其它直資中學其實都無問題, 因為最差都只係直升

但有呈分既學生而沒有呈足三次分, 排名又去唔係去到級頭, 後果難料.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-9-27 14:36
咁自行同派位唔係而家攪嘛!而家最迫切係直資,有申請女拔嗎?唔讀都試下啦!
...

我會自己申請左先,而家唔想分佢心。面試通知書發出日期咁啱係佢呈二果陣,如果無入選我直頭唔講有申請過,無謂打擊佢。

greentea000 發表於 18-9-26 17:05
我表姨甥女係跳級生,但唔知係咪資優(我地追求既係績優),同佢做跳級心理評估果個教育心理學家話佢係左腦思維型。
題外話, 其實你表姨甥女嗰家同你熟唔熟? 佢父母聽唔聽你講野架? 你為青青計劃咁多佢父母受唔受架?

小時了了 發表於 18-9-27 14:55
題外話, 其實你表姨甥女嗰家同你熟唔熟? 佢父母聽唔聽你講野架? 你為青青計劃咁多佢父母受唔受架?
...

我同青青父母每星期交流一次,青青就每日同父母視頻半小時,功課測考都影俾父母睇(我要求佢自己主動做),其他野佢父母登入學校網頁都一清二楚。跳級佢老豆支持,阿媽沉默不反對。我係唔會黑箱作業,因為唔係我個女。

IloveJJ 發表於 18-9-27 14:50
啱呀!

你大仔轉投高主教?

回覆樓主:

所有link我都會慢慢睇,一次過多謝各位!

greentea000 發表於 18-9-27 15:17
我同青青父母每星期交流一次,青青就每日同父母視頻半小時,功課測考都影俾父母睇(我要求佢自己主動做) ...

同父母都要

視頻

‹ 上一主題|下一主題