用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

火柴人媽媽 發表於 18-3-7 19:41
點解見過呢到d家長話
直資收左
放榜日自行津校電話call 佢 offer
B1A、B1B學校唔會。差啲既學校會,求才若渴,面試老師、校長對超級好既學生一定印象深刻。

唔鍾意玩鬥獸棋咪去玩飛行棋,又或者寫書法……唔係叫人跟你規則用毛筆玩棋啩

王家爸爸    發表於 18-3-8 10:26

mcl203 發表於 18-3-8 10:16
我小朋友當年讀直屬小學,都眼見試圖影響其他家長選某些直資,自己一個回馬搶選直升。另一直情出口要同學 ...

我地學校好好,家長大家之間唔會突登問人,小朋友之間亦學識唔問唔講,反而考直資撞到時就乜都講,我好享受大家之間的良性競爭

猴子爸 發表於 18-3-8 10:13
你意思神校的收生准则?都是那些啦,成绩排名,运动校队,音乐乐团,公开赛奖,校长推荐。
其他如校董介绍 ...

咁你應該明白無必要神化某些小學了~~~

王家爸爸    發表於 18-3-8 10:27

奇奇媽媽 發表於 18-3-8 10:20
我地學校好好,家長大家之間唔會突登問人,小朋友之間亦學識唔問唔講,反而考直資撞到時就乜都講,我好享 ...

只係個別家長既行為啫,大部分都唔會咁做既~

kkhon 發表於 18-3-8 10:14
我冇興,我個位係必放假。都係道徳上的觀點,我同你道不同,請不用跟我討論。 ...
一切皆讲“理”,请问什么道不同?
假期不放就会被forfeit,管我是什么动机理由,我拿到假期没事干你管我?
除非:有一个私下约定,学校假期就让有家庭的放,平时就让寡人放,大家协调好。那么若果你那个同事硬要去抽,就是破坏诚信了。

猴子爸 發表於 18-3-8 09:54
例如APS,DBS一直都給它约20个位,DGS10个左右。
SFA入SJC20个左近
KTS入喇沙都10个8个

SFA入SJC每年人數變化都好大,所以應該唔係SJC傾向收一定數量既SFA學生,而係SJC喺SFA有講座,吸引咗多啲叻既SFA啲學生申請,都人申請,入到既自然多。APS、SFA、KTS入呢幾間人數多係B1學生多,加上「人口紅利」。申請同一間學校既人足夠多,機會不變既話,入到既都多。

猴子爸 發表於 18-3-8 10:24
一切皆讲“理”,请问什么道不同?
假期不放就会被forfeit,管我是什么动机理由,我拿到假期没事干你管我?
...
d大假係可以延期而不會被forfeit, 留待平時放機票酒店仲平好多添!我的觀點是給予有需要的人放,而你的觀點係“人人為我”所以道不同,你不用理會我了。

ar_mak 發表於 18-3-8 10:22
咪住先,<幻想>呢單野,你要去追究番猴子爸,我執佢口水尾架咋=。=
PS:猴子爸,請你立即到司令台, ...
"幻想‘是完全虚构,例如X幻想, 你喜欢点都得。
但我们所讲的是“assumption", 是根据有限的资料,作出智慧的假设,一切有纹有路。
想再分析得好一d, 就需要楼主多給一些资料。
还有,现在是楼主话人家”自私“,我们好像没有话谁自私。

kkhon 發表於 18-3-8 10:33
d大假係可以延期而不會被forfeit, 留待平時放機票酒店仲平好多添!我的觀點是給予有需要的人放,而你的觀點 ...
“人人为我”是我跟楼主学回来的,多谢你的肯定!

回覆樓主

若果真係有留意吓某些被認定神級小學,近年因某些強女直中既收街外生位有變化,少收了體藝生,已即時影響某強小學升該中學人數,只睇坊間既認為,是否係一廂情願既認為~~~

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:13
自行點解有QUOTA?中國高考入大學就有QUOTA,因為國內係社會主義,需要程序上照顧弱勢社群。香港自行得30 ...
当然有啦。你的学校可能劲d, 但对于很多其他没有track record的官津,神校最多只給一个位试水温,如果这个同学读得好,明后年这间小学就可以有多些quota.

猴子爸 發表於 18-3-8 10:08
quota, quota, quota... 两个只能活一个。。。
人人为我。。。
如果真係两個只能活一個,又點可能人人為我,我為人人咁偉大?

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:06
唔明點解你覺得佢哋自私。首先,佢哋明知自己就算收左都唔讀,咁即係個位唔會派俾佢哋,下一個會補 ...
其實我諗我明樓主想講乜,佢意思係同學A已註冊直資,講到明唔會諗其他學校,但又去另一間直資見,問佢點解見,純粹想見識下,完全冇諗住讀,咁就好似霸左個位咁。
我識得有個同學仔都係,早幾年啦,已經註冊/買校服,但另一直資又見,另一間自行又見,佢仲主動同個老師講其實某間學校已收我,我黎見只係想體驗下,個下真係O左咀

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:40
如果真係两個只能活一個,又點可能人人為我,我為人人咁偉大?
重点是“人人为我”。。。
为我,你放弃in; 为我,你不同我争。。。

IloveJJ 發表於 18-3-8 10:38
咁SJC有SFA講座,仲唔係想收佢哋學生?佢又唔係咩小學都有專門講座。
印象中SJC係兩間其他小學有專門既收生講座,兩間都係B1比率高既學校。

猴子爸 發表於 18-3-8 10:38
当然有啦。你的学校可能劲d, 但对于很多其他没有track record的官津,神校最多只給一个位试水温,如果这个 ...
都係嗰句,睇成績為主,面試確認個學生唔係有問題既。學位數量少,學校唔會話試下水溫既。
‹ 上一主題|下一主題