用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-10-4 11:41
您又去左為拗而拗......就當LSC係大校,打個五折都會人山人海。您愛人日日用把口話愛您,但係撳住個荷包, ...

咁過百圍除2,又再除下年份,可能得番50圍,但真係可以咁計母校情深D或淺D ?~~~

hkpapa852 發表於 17-10-3 09:24
其實入讀3大比例只係一個參考, 同幾多人讀醫科一樣, 唔可以肯定學校之間既水平差異.

QC同LSC, 其實根本無 ...

比多啲資料你做填充

mcl203 發表於 17-10-4 13:47
咁過百圍除2,又再除下年份,可能得番50圍,但真係可以咁計母校情深D或淺D ?~~~
...
人山人海我真係信~PC年年百幾圍爭崩头满哂~老中青幼乜年級都有……

Yanamami 發表於 17-10-4 17:18
人山人海我真係信~PC年年百幾圍爭崩头满哂~老中青幼乜年級都有……

我都信㗎~~~

回覆 Soundervolt 的帖子

LSC中二走了一個去Co-ed. 讀了7年中途跳船. 又要買止痕膏?

王家爸爸    發表於 17-10-5 12:40

BBKDWLAM 發表於 17-10-4 16:45
比多啲資料你做填充

有冇其他年份的?

Sherry_mom 發表於 17-10-4 17:35

LSC中二走了一個去Co-ed. 讀了7年中途跳船. 又要買止痕膏?

如果你有用心閲讀上面的討論, SPCC並不列入擦止痕膏範圍。

SPCC單是成績已經贏LSC一個身位,仲要係男女校,想跳槽冇乜需要奇怪。

b3410 發表於 17-10-4 17:55
有冇其他年份的?

這些資料原本就是公開的

BBKDWLAM 發表於 17-10-4 18:12
這些資料原本就是公開的
留意到每年QC130人讀chem,也就是130/180 ~ 70% 的學生中四可以揀科,讀有chem的組合?

人各有志(唔知係唔係我認識嗰位同學),喇沙並非一間非讀不可嘅學校。如果單睇本地學校成績,SPCC確係城中之霸,又係男女校,又有IB課程可以選擇,佢有尐喇沙冇嘅野,轉校不足為奇。反而QC成績跟LSC接近,硬件及整體環境LSC一定比QC優勝,如果兩間都未曾讀就值得考慮,讀緊LS去諗QC就真係有無限想像空間。

b3410 發表於 17-10-4 18:31
留意到每年QC130人讀chem,也就是130/180 ~ 70% 的學生中四可以揀科,讀有chem的組合? ...

現在得四班,開三班Phy同Chem, 理論上可以75%

mytambb 發表於 17-10-4 10:04

咁更加唔明白,其他學校尖子也不及她原校生?她原校尖子真 ...

LSPS係漸進性艱深,初小唔算谷,P1-P2係活動教學(校網都有寫明),P3後就見真章。千祈米俾唔了解嘅傳媒誤導。雖然係咁,亦有家長喜歡一起步就發力,擔心落後於人。

jumphigh 發表於 17-10-4 10:11
小學成績當然會睇,但不是唯一考慮,其他技能及面試表現亦重要啦

SPCC 係收生時比很多名校更重視學術。譬如有不少名校會收一些體育或音樂非常特出但成績較差的學生,而 SPCC 就要求其成績最低都要達到小學部的 mean。

中途跳船間間都有,其他區唔知道,灣仔、中西區其實好正常,QC有、WYHK有、KC有、SPC有,SJC幾乎年年都有人轆過對面馬路,中途跳船又有嘜奇怪?

siden 發表於 17-10-4 17:55
如果你有用心閲讀上面的討論, SPCC並不列入擦止痕膏範圍。

SPCC單是成績已經贏LSC一個身位,仲要係男女 ...
到咗發情期,男女校對部分讀開男校既學生,其實吸引力都幾大下,仲要係SPCC,唔駛等聖誕球先識到女仔,當然誘人啦。

2jkidsfather    發表於 17-10-5 19:43

王家爸爸 發表於 17-10-5 12:45
到咗發情期,男女校對部分讀開男校既學生,其實吸引力都幾大下,仲要係SPCC,唔駛等聖誕球先識到女仔,當然 ...

SPCC係書香型學校,大家都理應以「事業」為重,唔知拍拖氣氛有幾重?其實宜家就算讀齋校同以前都好唔同,男女之間學外活動接觸機會亦好多,而且女仔比以前主動,要識女仔唔使等到Xmas ball,以喇沙仔個款同把口,點會搵唔到女仔拍拖吖。阿仔讀齋校,已經有女仔打電話俾佢。

Soundervolt 發表於 17-10-5 14:07
SPCC係書香型學校,大家都理應以「事業」為重,唔知拍拖氣氛有幾重?其實宜家就算讀齋校同以前都好唔同, ...

係呀!係呀!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3538060&extra=page%3D1

王家爸爸 發表於 17-10-5 12:45
到咗發情期,男女校對部分讀開男校既學生,其實吸引力都幾大下,仲要係SPCC,唔駛等聖誕球先識到女仔,當然 ...

宜家讀女校洗乜等到聖誕先識到男仔?識人讀band1女校,F1已經係網上識男仔,仲主動約人,第一次約會已主動攬住個男仔。有d女仔一放學幾個一齊坐的飛去男校門口溝仔。

rubycourt 發表於 17-10-5 19:47

去天后男校open day, 就見識到咩叫進擊的女生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題