用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡   [複製鏈接]

引用:小女上年已升中,+但以我所了解.+因為公和私

引用:2C.+而B2+同學,+每個人的心都向著"廖寶珊",

引用:Quote:KT0603+發表於+15-4-21+14:54+有咖,

引用:Quote:KT0603+發表於+15-4-21+14:54+有咖,

多謝你既認同, 我當年都只喜歡可風, 但班主任說亞女B1A, 唔應該去可風囉. SO 去左沙田

moniquechoy 發表於 15-4-21 15:07
我識也有. 就是因為可風近年被說成"拍拖聖地", 好多家長都怕怕. 我識可風老師, 佢地都話收生有困難, 唔知點 ...
其實呢樣真係好可惜, 荃灣區唯一一間重視課外活動的成績好的學校(緊貼何中, 遠拋王中), 多年來亦在課外活動取得一定的成就, 今年40周年校慶開放日去睇過, 學生好醒目, 好精靈, 唔會讀到呆晒...其實課外活動真係唔係用黎升中的工具, 外國大學好重視課外活動的表現, 無奈傳統中國人社會就係唯有讀書高, 而唔去認真看待課外活動對小朋友成長的重要性! 驚拍拖呢樣更有趣, 其實仔女讀緊小學已經收緊情信了, 幾時大家要擔心埋小學活動多易拍拖呢? 好似王中咁高調點名打壓拍拖上埋報紙就夠晒出位, 家長LIKE爆呢, HAHHAAAHAHAH....

moniquechoy 發表於 15-4-21 15:23
多謝你既認同, 我當年都只喜歡可風, 但班主任說亞女B1A, 唔應該去可風囉. SO 去左沙田 ...
荃灣區英中實在太少選擇, 唔怕過城隧去沙田的確係更佳選擇, 起碼有得揀啦!

subb 發表於 15-4-21 13:54
現在梁省德差到, 連李城壁都不如 ????!!!!!
梁省德以前係唔錯的, 唔知幾時開始差左, 事實上真係李城壁好過佢唔少...論成績李城壁算係幾好, 廖寶珊其實冇公佈過(或者校內講掛...), 廖交通實在太方便, BAND2A之中認真搶手!

所以咪因為這麼多因素影響, 變成咁囉!

引用:Quote:moniquechoy+發表於+15-4-21+15:07+

引用:多謝你既認同,+我當年都只喜歡可風,+但班主

Hello 各位家長:

小女係荃灣區思源學校Band 1 生, 不是邊緣人, 想請教以下填表可以嗎? 已經小女喜歡次序放在甲部

自行 1)荃官      2) 何傳耀
甲   1) 荃官  2)何傳耀   3) 可風   
乙   1) 何傳耀  2) 可風  3) 王少清  4) 李城璧  5) 廖寶珊

YDLFATHER  中意何傳?  發表於 15-4-21 22:14

你們鐘意李多過廖?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Hello+各位家長:小女係荃灣區思源學校Band+

原帖由 loklokcarolma 於 15-04-21 發表
Hello 各位家長:

小女係荃灣區思源學校Band 1 生, 不是邊緣人, 想請教以下填表可以嗎? 已經小女喜歡次序放 ...
唔考慮填他區B1學校?

YDLFATHER  他區仲有得選?  發表於 15-4-21 22:17

其實係老師話李好過廖喎. 我唔係太清楚兩間學校的資料.
他區有諗過葵青區善德, 但小女較喜歡甲部3間,

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-20+發表荃湾

原帖由 KT0603 於 15-04-21 發表
有咖,親身經歷,我仔同學,不過點講都無人信,只有同校仲要好似我和他媽媽幾熟,我仔和此男同學好老友。
...
我唔覺得用往年數據去分析今年情況係洽當,但作為今年有份落場玩大抽奬的我來説,實在好高興有大班"大好友"唱高入B1的機會率。(老婆極力叫我唔好在BK講咁多,多D人慘死自己自然有著影喎。)

引用:小女上年已升中,+但以我所了解.+因為公和私

原帖由 moniquechoy 於 15-04-21 發表
小女上年已升中, 但以我所了解. 因為公和私的關係, 在小四開始了解升中派位. 亦因小女各樣技能, 認識不少全 ...
全級2?自行都入不到?

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+15-04-21+發表有咖

醒目開學勳章

loklokcarolma 發表於 15-4-21 17:17
其實係老師話李好過廖喎. 我唔係太清楚兩間學校的資料.
他區有諗過葵青區善德, 但小女較喜歡甲部3間,  ...
其實廖寶珊和李城壁差不多,但就覺得廖既校長做野比較積極及進取。而且廖的位置較方便,所以當年最後為大仔選廖寶珊

還有一樣是大家要記住今年派位, 是用馬和龍年兩年PRE-S1 重新計算. 各校師兄, 姐們有否為今年師弟妹鋪條好路, 要等派彩結果才知道!

另一直以來, 荃灣區一直是戰場, 從來都不容易. 大家努力!
‹ 上一主題|下一主題