用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

死啦, 我好蠢, 不知係不係今日好倦, 甘係不係即係pdd係阿媽, 下邊有好多不同種類的學名?

甘點解有d要叫pdd, 有d又要叫傾向? 有d又直情話係自閉症?

其實都係一個統稱?

老實講, 依家有人問起我軒軒有乜野問題, 我都不知點答? 有多數都係答話佢late development, 因為我覺得佢有感情, 有反應, 係eye contact同社交方面弱小小, 話佢係自閉症我不甘心, 話佢係pdd, d人又不明白??

甘又late development 同pdd, 你們又會點分?

題外話, 做乜今日甘早上bk? 通常我呢d早訓的人會遇不著你呢! 真好彩軒軒今日實在太倦, 未到9點就已經訓著lor

1. 可以敢比喻既
2. 唉...你問我,我問邊個?各人喜好...???
3. 我會話:"唔係禁識得同人玩"
4. 我諗"late development"包含智力遲緩的意思...d醫生最鍾意比"Global Developmental Delay",都唔知當物好 同PDD係兩樣野
5. 星期六嘛...不過以前周末通常好靜,今日唔知點解都有D人入黎...

hinhinmummy 寫道:
1. 甘係不係即係pdd係阿媽, 下邊有好多不同種類的學名?
2. 甘點解有d要叫pdd, 有d又要叫傾向? 有d又直情話係自閉症?...其實都係一個統稱?
3. 老實講, 依家有人問起我軒軒有乜野問題, 我都不知點答? 有多數都係答話佢late development, 因為我覺得佢有感情, 有反應, 係eye contact同社交方面弱小小, 話佢係自閉症我不甘心, 話佢係pdd, d人又不明白??
4. 甘又late development 同pdd, 你們又會點分?
5. 題外話, 做乜今日甘早上bk?...

2. 唉...你問我,我問邊個?各人喜好...???------呢個不知可不可以甘講呢? 政府果d係官, 無人怕, 我們又不駛比錢去做評估, 又驚死, 係講就講大d啦, 等你有心理準備, 作大不駛死, 好過你返轉頭鬧佢就乜上次講甘輕, 依家又話自閉症, 浪費小朋友d時間?

私家, 因為我們比錢'買'佢的專業知識&report, 所以有所保留, 講一個我們普通的市民都不名的學名, 叫做大家好受d?

3. 我會話:"唔係禁識得同人玩"-----呢個都係好提議, 我下次都試下先.

4. 我諗"late development"包含智力遲緩的意思...d醫生最鍾意比"Global Developmental Delay",都唔知當物好 同PDD係兩樣野

global developmental delay 我都好似聽過劉醫生提過, 等我星期一返公司搵返份report看清楚有無提過先?

呀, 不係呀, 佢係話global developmental disorder. 吾, 應該無記錯, 有無甘的學名?

5. 星期六嘛...不過以前周末通常好靜,今日唔知點解都有D人入黎...

-------因為多左我

但好眼訓    訓覺lor.

有無覺得打中文快左好多呢?

Dr.T & hinhinmummy

"Global Developmental Delay"就係評我個仔既評語. 確實係乜, 自己都唔係好清楚=慢啩. 大概話仔仔(當時22個月大)大小肌無問題, 語言/理解都慢, 專注力差, 連帶望人都唔好, 係好在鍾意同人玩>反而依家大左先識怕羞.
同埋記得話判症(A仔), 應該到4歲先睇得清楚, Dr.T, 係嗎?

mamee

mamee

做乜今晚dr. t間房甘熱鬧?

你個仔都好, delay, 軒軒係disorder.

我好記得, 當日大口環的醫生同我講"你個仔依家有四面牆圍住佢, 對外界的野無反應架啦, 你同佢將來條路都好難行'

我依家諗起都還

佢完全無同我解釋過乜野叫自閉症, 只係同我講會有社工搵我, 跟住個姑娘就拿左份係網上邊搵到關於自閉症的資料比我......我以為比我拿返屋企慢慢看, 點知佢話要拿返, 叫我自己返屋企搵資料......

你們可以諗下果一刻我係幾甘無助, 我又不識搵多個人陪我去(因為無諗個有甘的result&原來係做評估).

dr. t

sorry, 借左係個位黎發洩.

稚言治語

雖然知道你係在大口環做過, 但我都講句, 我依家講起大口環都還係好

Dr.T,
Please check pm.

唔一定,老土講每個個案情況不一樣...

mamee 寫道:
...同埋記得話判症(A仔), 應該到4歲先睇得清楚, Dr.T, 係嗎?

DR. T

不好意思又借你間房一個小小位.

mamee

我想問點樣整大頭相? 今晚忽然發神經不想訓.

無敢既"病"名個噃...

hinhinmummy 寫道:
...呀, 不係呀, 佢係話global developmental disorder. 吾, 應該無記錯, 有無甘的學名?

甘係乜野disorder呢? 我係好記得有disorder呢個字, 因為我同個朋友講, 我好記得佢講左句'disorder甘嚴重tim呀'!

我都係要返公司看清楚份report先.

頂不順, 訓啦   

我想問點樣整大頭相? 今晚忽然發神經不想訓

hinhinmummy
呢個問題, 我地都係返番老地方果邊講番啦.

mamee

有事想徵求大家意見...

曾幾何時,我講過以下說話:

另外請不要再pm問我個人聯絡資料及收費,因為實在不希望利用BK作招徠客人的地方...

但在過往一個月中,發覺大家對自己孩子的身心發展實在有很多的疑問,個別個案其實應該由專家/心理學家作進一步跟進,但一直以來我因以上對自己的承諾只有介紹大家到政府排隊...若要轉介其他心理學家又會影響我自己的利益(實話實說)...而且我一定覺得自己是最好的,至少在與學習有關的課題上

我是否應該因應個別家長的要求提供個人資料???   :-|

Dr.T:

我的小朋友上了小一後,天天被老師說他不專心,坐不定,多說話

而成績更是班中最尾的一位,每科也不合格.

但老師在考試時,發現他的試卷是做對的,其後是他刻意把所有都改掉.

我應該帶他到那裡去了解情況?是去check讀障 or IQ Test or 活躍症?

1. 幼稚園時怎麼樣?
2. 唔...但老師親眼目睹事件發生嗎?
3. 正路是先做智力測驗, 看看小朋友能力如何, 同時亦從中觀察他有否讀障/專注力缺乏的癥狀,然後再決定下一步對策

jbma 寫道:
1. 我的小朋友上了小一後,天天被老師說他不專心,坐不定,多說話
2. 而成績更是班中最尾的一位,每科也不合格...但老師在考試時,發現他的試卷是做對的,其後是他刻意把所有都改掉.
3. 我應該帶他到那裡去了解情況?是去check讀障 or IQ Test or 活躍症?

Dr.T:

1.幼稚園時是活動教學,沒有考試的,而他是一個活躍的小孩,語言能力比同年齡的小朋友快.

2.是的,是老師親眼目睹事件發生,然後跟我說的.我問兒子,他只是笑而不答.

謝謝你的回覆!

唔緊要啦!因我諗很多mummy真的很想知呀!

Dr.T 寫道:

曾幾何時,我講過以下說話:

[quote]
另外請不要再pm問我個人聯絡資料及收費,因為實在不希望利用BK作招徠客人的地方...

但在過往一個月中,發覺大家對自己孩子的身心發展實在有很多的疑問,個別個案其實應該由專家/心理學家作進一步跟進,但一直以來我因以上對自己的承諾只有介紹大家到政府排隊...若要轉介其他心理學家又會影響我自己的利益(實話實說)...而且我一定覺得自己是最好的,至少在與學習有關的課題上

我是否應該因應個別家長的要求提供個人資料???   :-| [/quote]

Dear Dr.T,

My message to you this morning has been sunk to bottom and I repost it again for your comments:

Help! The K1 teacher called me that my girl these 2 days:

1) ON TUESDAY, touch her pat pat by hand after poo poo in the toilet
2) ON WEDNESDAY, stir her own sheeshee inside the flush in the toilet.
3) ON WEDNESDAY, deliberate to switch on the water tap and make the floor wet. While she turns on the tap, she is laughing and looking around the teacher in the class.
4) ON Wednesday, lying on the floor suddenly when queuing so that the behind students cannot stop to step on her.

She never done it in the class before neither in Heep Hong or at home and I am very very very unhappy! I called the Heep Hong immediately and urged them to have the class observation for my girl. Why does she do like that??? I am so anxious!!

p.s. a class visit has been arranged in May.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

In fact I've read it...but please allow me a bit more time to think about how I should handle this...sorry for the delay:-|

gigi2 寫道:
...

oh!  thank you so much.  Actually I seldom turn on the computer at night as I'm not a night cat but because of waiting for your advice, I rushed back to the PC after handling all my kids to bed.  

No hurry as I know I always have so many questions to you.  Really appreciate with your kindness to me!   
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

That would be great for BK mummy. As sometimes we are quite helpless to seek the right professional advice. Even the so called pofessional outside are not qulified at all. I myself experienced one...
As we are sailing in the dark sea, we do need some lights to guide us the direction ahead.

Dr.T 寫道:
我是否應該因應個別家長的要求提供個人資料???   :-|
‹ 上一主題|下一主題