用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGJS 2nd in
樓主: twinsng
go

DGJS 2nd in   [複製鏈接]

回覆:moonychan 的帖子

但吾系間間要工作full address 和交住址證明

引用:請問有2nd+int的父或母是否都在大企業工作

原帖由 bb4000 於 13-10-23 發表
請問有2nd int的父或母是否都在大企業工作呢?我吾明點解申請表要填工作地址。

...
以前搵幼稚園都要填工作地址啦。好普遍。

回復 Eileenknn 的帖子

My girl is a small b.

比個提示大家, 千萬不好扮到公主咁,
校長最唔鍾意呢類學生,
平實, 有自信,禮貌, 就最好,
唔關大細B, 父母職業, 及來自咩幼稚園,
主要, 真的靠小朋友.

2IN, 由校長親自見,
會考她們學術, 耐性, 禮貌, 轉數, 反應, 課外知識, 自信,
所以好睇你小朋友當時的表現,
其他... 證書, 咩幼稚園, 父母職業, 住邊, 不關事, 亦唔會加分,

入得去讀既學生, 真的好乖, 有自信, 好叻,
來自唔係有錢既家庭都好多,
亦唔會以人事位入, (除幾個明星子女就唔知)
所以大家加油!

回復 kanhan 的帖子

多謝提示,上次見到有位著祺袍去in

引用:回復+kanhan+的帖子 多謝提示,上次見到有

原帖由 twinsng 於 13-10-24 發表
回復 kanhan 的帖子

多謝提示,上次見到有位著祺袍去in
In 九真都有祺袍

引用:+本帖最後由+kanhan+於+13-10-24+09:52+編

原帖由 kanhan 於 13-10-24 發表

Thx info

我住青衣,仲未收到信,兇多吉少
曰日望放工开信箱的日子好痛苦

Joy33  可以打去問問  發表於 13-10-24 10:22

kanhan 發表於 13-10-24 09:47
會考她們學術, 耐性, 禮貌, 轉數, 反應, 課外知識, 自信,
所以好睇你小朋友當時的表現, ...

Thanks for Sharing .

你信唔信CCKG 學生 和其他幼稚園
學生取錄機會真的均等嗎 ?

當然,可能學校認為CCKG 學生的各方面條件都是優秀的,所以輕易進入2ND IN ,

其他幼稚園的精英想入心儀神校只有加把勁吧。

預祝大家成功!

i have called the school and the staff told me to keep waiting till 29 oct.

每年最後唔多CCKG 學生 被取錄,
全港, 好多好學校, 叻學生,
只是係乎合學校杯茶, 什麼學校都一樣.

rcool  Thats not true cckg have 25 girls get into DGJS last yr out of 42 girls. This is for sure the highest ratio among all kinder.  發表於 13-10-24 13:15

我見過一個cckg 學生,知少少(好表面)她父母怎栽培,就明白到點解咁多入到dg.

kanhan 發表於 13-10-24 11:13
只是係乎合學校杯茶, 什麼學校都一樣.  ...

精神上/ 主觀願望上  十分支持你的看法。

但客觀上/ 數字上 就恐怕..............

無論如何,各幼校孩子都是優秀的,最後未能勝出只是未能符合神校的內部特別準則而已。

MrBeast 發表於 13-10-24 11:52
我見過一個cckg 學生,知少少(好表面)她父母怎栽培,就明白到點解咁多入到dg. ...

同意他們自有優勝之處。

回覆:MrBeast 的帖子

可否講下如何栽培?

Tatabunny 發表於 13-10-24 12:01
可否講下如何栽培?
Hmm 首先我所知的很表面,想信我看不到的還有很多。第二,我怕說出我所見和聞的小部份,導致有人跌入怪獸道(我識這對父母絕對不是),又不想。都是由cckg 家長第一身分享比較好,印象中一兩年前曾有此分享,但可惜不知為何位有心媽咪比人狂插,可試爬文search下。
不過我可說我見過的dg girls (不代表all) 都是很talk 得的。

聽講2nd in喺老師選250個, 校長選250個
1st in: 老師手上只有candidate no. 無其他資料, 所以「某校」生會穿校服去令她們得以鶴立雞群! 因如每人都穿便服.........
而其他250位就是舊生子女、有信、siblings、related........
信不信由你

每年最後唔多CCKG+學生+被取錄,全港,+好多

原帖由 kanhan 於 13-10-24 發表
只是係乎合學校杯茶, 什麼學校都一樣.  ...
in a thread under dgjs a mom mention in one class (out of 35ppl?) there are graduates from: 8 sc/ 7cckg/ 5 spk or spn/ 3 victoria/ 2 kv , gh, skh.  can u share, if possible, the no. of kinder graduates in a class?

moonychan  dbspd 都係多數來自kv, pre-school, sc, cckg, victory 等等.  發表於 13-10-24 13:05
‹ 上一主題|下一主題