用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

引用:回覆+longlokma+的帖子 要視乎間男校好唔

原帖由 goodboy1 於 14-03-03 發表
回覆 longlokma 的帖子

要視乎間男校好唔好, 朋友個仔讀男校, 中三左右已經學人玩拍拖。佢mum叫佢玩時玩,  ...
是的,但我覺得男女校始終玩拍拖的机会大些,自己也经歷过嘛

noplanner  也許當年我們年紀少 ...  發表於 14-3-3 15:44

noplanner 發表於 14-3-3 12:21
指路明燈!真的不可以偷懶

官津小舊年:
禁如果話有1C中學做backup,小學讀好d,有機會就考1A中學,唔得都有1C中學呢?進可攻,退可守,禁諗會唔會好d?

官津小舊年:

你說的有成29%Band 1A中學的官津小,是個個爭住入的官津小,你現在放棄了哥哥的直資,把他推去大抽獎,抽去Band 2, 3小學好大可能(小學唔同中學,大抽獎完全唔講個人能力,只講運氣,現在升小又一年比一年多人),你有信心放榜後可以叩番心儀的官津小嗎?如果哥哥無奈去了Band 2, 3官津小,妹妹跟住入一點好處也沒有,即攬住一齊,個人認為這絕對是犧牲哥哥又未必有利妹妹的策略....

noplanner  多謝 fion,你說明了我的爭扎!  發表於 14-3-3 15:50
goodboy1  仲要經六年小學, 讀得書黎, 都分唔清男定女啦 !   發表於 14-3-3 15:25

官津小舊年:

我唔太相信5, 6歲人仔有自己好強意願想讀齋校抑或男女校囉,都是受父母影響,你們似已加諸了某些preconception給他

回覆 longlokma 的帖子

又係喎。原來依家啲少年人早熟到難以置信,聽靚仔校長講,書院要小心翼翼,「保護」初中生,免得她們

Yanamami 發表於 14-3-3 13:30
多謝,會好d。幫了我想得清柝。

其實目標當然訂高d好,但他門不是非入某校、或非讀1A中學不可的。只是有兩種情意:妹妹常在心間、不想太早讀單性校!

Yanamami  那有了先決條件,我便觉得你心仪的津小適合。问题是放棄了直资後有多大把握入到那津小呢?  發表於 14-3-3 16:20

回覆 fion6406 的帖子

Yes, may be.

Rainy 發表於 12-2-21 13:01
若果可以時光倒流, 回到初小時, 你們會為你的小朋友如何鋪排?

我會顧好 中英數常 四科, 不會參加學校的集體活動比賽,  不會集中某一體育科, 或某一藝術科, 我會讓孩子多方面全方位 蜻蜓點水式 接觸參加不同種類的體育活動 。

如今才知道主科成績係最重要, 中學要睇成績表, 要 check 成績表正本, 其他一體一藝証書, 中學莫不關心, 連証書都唔收。

要陪養小朋友注意時事, 關注時事, 多一齊相討時事, 培養分析及討論技巧。

魚兒小寶貝  D中學真係唔睇體藝架咩?  發表於 14-3-4 18:31

Yanamami 發表於 12-3-12 11:44
俾個溫馨提示:

上EK是好多家長問個仔掛住上網/ 打機, 唔讀書, 乜方法出齊都無用, 就想係度提下d幼稚園/初小mami, 千祈咪買NDS/ PSP/ 3G手提電話俾小朋友(我女F1仲用緊增值咭咋), 他日電腦要設係大廳, 咪擺入房. 打機只能限時....一開始楂得緊d好過鬆開收唔番.  你實在未能想像青春期幾難搞, 趁10歲前約法三章定好規矩好d.  正所謂防犯未燃嘛.

你呢個提議係好好, 我以前都極同意。

但在我女兒身上, 剛好相反了。 她小一二數學不合格, 我特登買部 NDS , 原來有些遊戲是 加減乘除 , 對她計數速度起了很大作用, 現在女兒數學是全班數一數二。

NDS 係課後獎勵半小時。又幾有效果。

女兒剛六年級開始, 我買智能手機 (Whatsapp) 給她, 讓她群組相討project 事宜, 又真的很有效, 很完滿完成一個 學校project。  還有, 她學懂在群組用詞用語說話技巧, .....

總體而言, 真是有好有壞, 不能一面睹。

即使反轉頭, 我仍然買   NDS 及 智能手機 (Whatsapp) 給女兒。

我是全職媽咪, 可以全日控制管教女兒, 所以到現在, 女兒仍然受控。   

回覆 noplanner 的帖子

會認真面對這個問題,再次感謝各位!

Yanamami  那有了先決條件,我便觉得你心仪的津小適合。问题是放棄了直资後有多大把握入到那津小呢?  發表於 昨天 16:20

回覆:vickycheung36 的帖子

多謝各有經驗家長分享,獲益良多。
請教各位,我囡囡準備升小一,正考慮要不要參加英文,普通話公開考試,及朗誦比賽,芭蕾舞比賽,合唱團演出等等以增加成功考到小一的成功率。
各位有經驗的家長認為這些公開試/比賽對升小一有幫助嗎?
而這些興趣班上到小學階段是否已經沒有時間學,因要專心學校科目?

little_kid 發表於 14-3-6 08:21
請教各位,我囡囡準備升小一,正考慮要不要參加英文,普通話公開考試, ...
小兒今年準備升中, 初小時返了很多興趣班, 升高小時覺不夠時間用又怕他辛苦, 便勸他放棄一些無咁有興趣的課外活動, 但他很堅持, 不肯放棄任何一個課外活動, 到上年年尾開始搵中學, 填中學申請表時先發覺很多學校除了必定填成績外, 還要填上課外活動, 有些學校甚至連四年級開始計, 好彩小兒那時堅持, 若果不是不知填甚麼才好, 有些直資或津中在申請表上已寫明課外活動面試時所佔比例, 聽升中講座時也有學校表明要學生填上課外活動不一定要取得全港冠軍或要有名次, 只是想知道學生除了課本外, 有沒有參與課外活動, 回顧起來, 好彩那時沒有放棄.....但最緊要是小朋友有興趣, 勉強只會令大家辛苦~

little_kid 發表於 14-3-6 08:21
請教各位,我囡囡準備升小一,正考慮要不要參加英文,普通話公開考試, ...

如果作為發掘培養發展小朋友的興趣與潛能就非常建議, 適量的活動對小朋友多方面都有幫助, 但為了升學鋪路就作用不大.

回覆 little_kid 的帖子

把時間專注在一兩樣課外活動, 好過沒有一張刀是利的.

引用:回覆+little_kid+的帖子 把時間專注在一兩

原帖由 Horsebbj 於 14-03-06 發表
回覆 little_kid 的帖子

把時間專注在一兩樣課外活動, 好過沒有一張刀是利的. ...
我讓孩子自由参加各項活動,首要是成績要维持在我要求的水平。我不要求孩子在興趣項目上要做到"利",只要孩子享受及投入他自己選擇的項目,便已經足夠

‹ 上一主題|下一主題