用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS 邀請鮮魚行小六男生去面試
樓主: kswiss
go

DBS 邀請鮮魚行小六男生去面試 [複製鏈接]

回復 223# 合約工友 的帖子

原帖由 xlwboy 於 11-7-16 08:55 發表
這類學生是否一定有得益?不知道!
他們的家長到頭來,覺得是否值得?不知道!
但一定有人有得益!
無教有類,只做獵頭,不用教,比賽便可攞奬,升職加人工.
究竟是誰?

正如,強積金一樣,客戶不一定有得賺,就算大蝕,基金經理都一定佣金,自己不需 ...

"不是prejudice,我的朋友有人中文系第1名畢業,古典、文言、詩歌樣樣精,結果只可以做中文老師,另一個中文一般,但英語非常棒,結果進了i-banking。i-banking會否請一個古典、文言、詩歌樣樣精的中文人?

如有,請告之,谢谢"

這是閣下在另一版"教育政策"的貼文,請問閣下又视教育為甚麽了?

回覆 227# Passerby 的文章

回覆 1# kenfu 的文章

嘩!我都忍唔住插口。

First of all, may I ask what grade is your son in? Do you mean that you have not even applied to La S. & St. Jo, but they heard of the fame of your son & come with their hat in their hat, asking you to accept their offer, even before the application deadline of DP stage?

I’m humbly waiting for your enlightenment.

原帖由 yanyimama 於 11-7-16 11:38 發表
在香港, 中小學的中文老師也納入中產之列, 是不錯的職業,
既可實踐理想與興趣, 薪金比上不足比下有餘, 收入穩定,

有甚麼不好?

當然沒有不好,而且是一份崇高及有意義的職業。但若一個人一方面在字裡行間看不起一個中文老師;另一方面又猛烈攻擊人家视教育為投資,我就覺得很不好。

回復 230# peremum 的帖子

原帖由 Passerby 於 11-7-16 10:26 發表

"不是prejudice,我的朋 ...

haha....

身為一個中文系畢業的人, 聽到呢D說話, 真係幾唏噓
社會就係咁, 以人工, 地位論英雄.
講真, 社會上真正月入搵得多的, 一定唔會係我呢類人, 講文學, 咁無出色.

但係, 社會上, 我想有九成都係我呢D咁無出色的人.
怎麼呢? 永遠望住住深水灣三千呎豪宅低嘆嗎?

人愈大, 愈開始覺得, 做有人個正確的人生觀和價值觀十分重要.

一個人的價值如何去衡量, 很在乎自己怎麼看.

講真, 我好滿意依家自己的生活, 那怕, 我的人工可能比一個中文老師還要低.

入名校, 有人覺得等於食飯一樣, 非吃不可
正如D人成日覺得女人一定要鍾意鑽石, LV不可
但我真想話: 我真係對呢兩樣野唔特別鍾意喎....
我亦唔會去買.
有錢, 我會買十個普通手袋rahter than一個LV袋.
做乜迫人一定要接受: DBS收你, 你唔去讀就=笨的思想?

‹ 上一主題|下一主題