用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

回覆 234# cherrynequ 的文章

你囡囡好乖,提醒後都會去做,我呢個仲要討價還價。

你都好快動作,已經開始工程了,極認同你的做法,之後的講解重要過對錯。我都有買閱讀補充可以幫亞女充電,起碼見多識廣,應付考試的技巧都會強些。所擔心的就是頻密操練會引致亞女的抗拒或反感,我好希望小朋友既可以享受閱讀,同時在學業成績上也有良好表現。希望我們可以實踐出十全十美的理想方法。 也相信就算短期之內小朋友的卷面成績沒有太大改變,但日積月累的知識終會在不遠的將來有所展現。

我想問下知唔知Redcross套制服係邊到買到

醒目開學勳章

原帖由 WongCW 於 10-10-15 14:56 發表
我想問下知唔知Redcross套制服係邊到買到

無提到邊到有得賣, 只知道白恤衫, 藍色裙褲, 白長襪, 同埋縛帶黑皮鞋自己出面買, 其他果 d 章/帽都可以o係學校買.

我會去賣校服 ge 舖頭睇下.

阿女都係咁講, 但佢話唔知邊度買.

原帖由 zater 於 10-10-15 21:56 發表

無提到邊到有得賣, 只知道白恤衫, 藍色裙褲, 白長襪, 同埋縛帶黑皮鞋自己出面買, 其他果 d 章/帽都可以o係學校買.

HIHI, 我直頭call 去redcross問呀, 佢地話係豐昌順北角個間, 同埋維多利亞又係買校服都有得買喎, 但亞女話唔駛咁快買住, 等本手冊出咗先買.

原帖由 zater 於 10-10-15 21:56 發表

醒目開學勳章

原帖由 WongCW 於 10-10-19 11:54 發表
HIHI, 我直頭call 去redcross問呀, 佢地話係豐昌順北角個間, 同埋維多利亞又係買校服都有得買喎, 但亞女話唔駛咁快買住, 等本手冊出咗先買.

唔該晒, 我呢幾日都好忙, 未有時間去問, 好彩你問左咋.

咁我就等埋本手冊先去買制服 na

thank you 哂, 我依排公司好忙, 阿女又話下次照穿運動服, 我諗住唔理佢了.
你問左都好, 起碼我知道在邊度買 thanks

原帖由 WongCW 於 10-10-19 11:54 發表

Cherry & Zater,

唔好咁客氣, 我地班家長, 應該互相幫忙, 你知有時叫我地d小姐去問, 問咗等於冇問, 有時功課都唔記得, 更何況係呢d課外活動, 佢地重未必上心.

原帖由 cherrynequ 於 10-10-19 14:02 發表
thank you 哂, 我依排公司好忙, 阿女又話下次照穿運動服, 我諗住唔理佢了.
你問左都好, 起碼我知道在邊度買 thanks

講開 redcross, 阿女一返來就話要考好多章ga, 唔知難唔難呢?

仲有, 其實好快就來考試 (19/11), 開始有些緊張 (我咋, 阿女仲未知驚 ), 常識同中文都未點特別認真溫.....

原帖由 WongCW 於 10-10-20 10:40 發表

唔好咁客氣, 我地班家長, 應該互相幫忙, 你知有時叫我地d小姐去問, 問咗等於冇問, 有時功課都唔記得, 更何況係呢d課外活動, 佢地重未必上心.

...

醒目開學勳章

哎呀! 又唔知係咪阿囡烏龍, next Tuesday Dict 範圍係咪 PLE P. 25, 26 & 29?  因為次次都係跟 key words, 今次唔係 ge.

中默: 今個星期四默, 上星期日默一次, 兩課書好長.... 想 c, 錯了都好幾個, 昨晚又再默返這些錯字, 好了, 無錯, 不過, 到默書那刻, 又不知記得幾多呢????

英默: 下星期, 我唔記得係幾多頁, 就係默之後那課, 阿女都未教哂 key words

最近好煩惱, 阿女竟然咬手指甲.... 咬到好肉酸, 我依排時時同阿女講, 希望她快快教掉壞習慣

原帖由 zater 於 10-10-26 13:13 發表
哎呀! 又唔知係咪阿囡烏龍, next Tuesday Dict 範圍係咪 PLE P. 25, 26 & 29?  因為次次都係跟 key words, 今次唔係 ge.

yes yes

原帖由 WongCW 於 10-10-20 10:40 發表

...

昨天阿女寫手冊:

英默: p. 25, 26, 29 (你阿女叻叻)

常識: 下星期一做溫習紙, 1至5課, 好多呀, 使唔使一次問咁多課書??....... help

原帖由 cherrynequ 於 10-10-26 15:03 發表
中默: 今個星期四默, 上星期日默一次, 兩課書好長.... 想 c, 錯了都好幾個, 昨晚又再默返這些錯字, 好了, 無錯, 不過, 到默書那刻, 又不知記得幾多呢????

英默: 下星期, 我唔記得係幾多頁, 就係默之後那課, 阿女都 ...

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-27 13:51 發表
昨天阿女寫手冊:

英默: p. 25, 26, 29 (你阿女叻叻)

常識: 下星期一做溫習紙, 1至5課, 好多呀, 使唔使一次問咁多課書??....... help

救命 ar, 一次過 5 課, 阿囡未溫過常識, 今次橙 na

阿女今晚講, 老師話要快快教埋 6 至 8課, 考試就係1至 8課了........ 好驚

原帖由 zater 於 10-10-27 14:21 發表

救命 ar, 一次過 5 課, 阿囡未溫過常識, 今次橙 na

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-27 20:32 發表
阿女今晚講, 老師話要快快教埋 6 至 8課, 考試就係1至 8課了........ 好驚

阿女係估考試範圍 1-8 課咋, 老師只係話要快快教堆6-8課, 實際考幾多課未知道...... 但我已好驚了

原帖由 zater 於 10-10-28 12:56 發表

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-28 13:52 發表
阿女係估考試範圍 1-8 課咋, 老師只係話要快快教堆6-8課, 實際考幾多課未知道...... 但我已好驚了

阿囡話 6-8 課自學, 老師唔教

仲有常識溫習紙日期, 範圍仲未通知, 好彩你話過我知啫

阿女話常識教緊第 8課, 仲有溫習紙, 係下星期做, 但無講星期幾做

原帖由 zater 於 10-10-28 17:32 發表

阿囡話 6-8 課自學, 老師唔教

仲有常識溫習紙日期, 範圍仲未通知, 好彩你話過我知啫

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-28 21:28 發表
阿女話常識教緊第 8課, 仲有溫習紙, 係下星期做, 但無講星期幾做

即係下星期做 2 份溫習紙

‹ 上一主題|下一主題