用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

大家好, 我都想分享一下. 我經BK媽咪介紹都配咗這款隱形眼鏡. 我個仔10歲, 舊年暑假開始戴眼鏡, 到現在大約8個月, 佢又話睇嘢矇矇地. 帶佢去check 眼, 又深咗50度. 嘩加深得好快. 佢舊年4月check 眼 -- 100度, 暑假 -- 150度, 今年3月尾check 眼 -- 200度, 咁我就開始搜集資料, 問問身邊d朋友有關這款矯視鏡的資料. 問吓問吓, 才發現都幾多小朋友戴這款矯視鏡, 就多咗d信心, 再與我個仔商量, 他也同意就去咗配了.

我個仔都係一個很膽小的小朋友, 佢連滴眼藥水都怕. 我都擔心要同佢戰鬥一段時間又適應. 但幸運的是進度比我想像中好得多.

4月頭帶我個仔去配矯視鏡時驗眼, 視光師話阿仔大約200度多dd, 可以配到的, 而且應該可以戴咗之後日間唔駛戴眼鏡了. 我就同視光師我個仔的眼睛比較敏感, 久唔久都會紅, 個視光師就話check眼嗰時都見到阿仔我眼睛比較敏感, 但應該不是十分嚴重嗰d, 應該無問題. 咁大約一星期後試眼鏡.

第一次試眼鏡, 視光師幫阿仔滴咗d藥水, 我個仔學自己戴和除,都ok快. 視光師話對眼鏡要tune tune. 3,4日之後再試眼鏡.

第二次試眼鏡, 無滴藥水, 我個仔學自己戴和除, 用咗一個差唔多一個鍾, 再check check眼. 就再約時間試眼鏡.

第三次試眼鏡, 無滴藥水, 我個仔學自己戴和除, 用咗一個差唔多一個鍾, 視光師話起碼要試戴和除3次先攞眼鏡走,因當時我們趕時間, 所以第二天再去.

第四次試眼鏡, 無滴藥水,我個仔學自己戴和除, 用咗大約25mins戴咗一隻眼, 跟住大約10mins戴埋另一隻眼. 之後就用咗大約40mins戴和除2次.

終於可以攞眼鏡回家了, 約第二天再check眼.

回家第一天戴眼鏡, 大約30min戴上了. 第二朝早, 眼睛有分泌物, 要用濕棉花抺乾淨才ok.

第一次check眼, 75度近視,視光師話效果明天應該會更好, 三天後再check眼.

第二天用了大約30mins戴眼鏡.
第三天用了大約20mins戴眼鏡.

第二次check眼, 0度近視, 我個仔十分高&,好似打咗針咁, 晚上回家, 不用10mins已戴上眼鏡了.

好了, 分享完畢.

我想問一問各位戴矯視鏡的朋友仔, 是用哪個牌子的清潔液和眼藥水的呢, 是不是用不含防腐劑的呢? 謝謝

囝囝已經學識,只是佢心理上克服唔倒自己嚟,除鏡佢沒有問題,只是佢唔敢自己擺d嘢入眼,都唔知點幫佢....

原帖由 donutshop 於 11-4-21 10:17 發表

小兒的視光師必須每個小朋友學識自行戴除才可拿鏡回家, 所以要經常要上去學戴, 我也覺得這樣比較安全, 建議你找回你配鏡的視光師教你囝囝自行除戴眼鏡比較好. ...

多謝分享,我想問下 check up前一日是否不戴鏡一晚呢?否則check眼時一定無近視.

是否我太心急定囝囝無耐性,我見佢戴來戴去都唔掂,又趕時間準備訓,所以我無堅持,要佢戴倒才訓,恐怕第二日起唔倒床返學.

點樣可以令副con軟d,舒服d呢?

另外, 我用:
total care 1
Bausch & Lomb - Gentle sensitive eyes plus

原帖由 chechema 於 11-4-21 11:07 發表
大家好, 我都想分享一下. 我經BK媽咪介紹都配咗這款隱形眼鏡. 我個仔10歲, 舊年暑假開始戴眼鏡, 到現在大約8個月, 佢又話睇嘢矇矇地. 帶佢去check 眼, 又深咗50度. 嘩加深得好快. 佢舊年4月check 眼 -- 100度, 暑假  ...

我個仔 check up前沒有不戴鏡, 我猜想視光師想check 一 check 戴咗之後的效果怎樣, 對鏡係唔係fit, 需唔需要再adjust.

因第一次check是戴咗一晚, 還有75度近視,第二次check是再戴多3晚, 就 0 度近視了.

第一次回家戴鏡, 我預佢要攪一個鐘, 21:00就開始戴鏡, 大約21:35攪掂, 滴眼藥水->睡覺.

在這復活假期, 大約用4-5分鐘就攪掂了.

chechema,

你仔仔真的好叻,我亞仔無勇氣自己放鏡,前天剛成功試戴一隻眼,要再努力!

原帖由 chechema 於 11-4-26 10:27 發表
我個仔 check up前沒有不戴鏡, 我猜想視光師想check 一 check 戴咗之後的效果怎樣, 對鏡係唔係fit, 需唔需要再adjust.

因第一次check是戴咗一晚, 還有75度近視,第二次check是再戴多3晚, 就 0 度近視了.

第一次回 ...

KelvinMaMa

可否 pm 太子電話&資料給我.
Thx!!

簽名被屏蔽

Hi KelvinMaMa,

thank you

回覆 2# pinksbb 的文章

If fever very high, I will stop to wear.  If not so high, still wear also OK.  If get cold, no need to stop.  

If the short sight degree are high, of course will go back to the normal degree.  

Don't worry!

Thx!!

簽名被屏蔽

Hi Chechema 或其他媽咪,

請PM我太子店資料. 謝謝!

Chechema,
我仔同你仔情況好似. 我仔10歲, 上年開始帶眼鏡, 近視150/200度. 前排成日話唔舒服, 好似頭暈定頭痛咁, 再帶佢去驗眼. 嘩! 深左成百度, 而家225/300度. 再咁落去唔掂當, 都唸住6月考完個最後一次試之後試一試呢款眼鏡.
請問你在那裡配的呢?
朋友介紹左一間喺油麻地的, 但我見你地好多Mami都係喺太子配, 而且個個comment都話好, 所以想問一下.
油麻地嗰間我都有打電話去問過, 大約$12000, 佢話要分幾次續步減近視, 唔可以一次過減哂, 即係要配幾次鏡片, 你地係咪咁架.

原帖由 chechema 於 11-4-26 10:27 發表

第一次回 ...

原帖由 SPJB 於 11-5-4 09:25 發表

Chechema,
我仔同你仔情況好似. 我仔10歲, 上年開始帶眼鏡, 近視150/200度. 前排成日話唔舒服, 好似頭暈定頭痛咁, 再帶佢去驗眼. 嘩! 深左成百度, 而家225/300度 ...

我個仔同你個仔一樣,一年加左100度以上, 佢而加係右325, 左300, 仲未夠10歲呀, 你可否PM我知油麻地的資料呢, 因為我住油麻地, 想去一間近D

Please check PM.

原帖由 五歲仔 於 11-5-4 10:44 發表

我個仔同你個仔一樣,一年加左100度以上, 佢而加係右325, 左300, 仲未夠10歲呀, 你可否PM我知油麻地的資料呢, 因為我住油麻地, 想去一間近D

我亞仔係太子配, 4月中開始戴,一星期後檢查近視減了300度,真的很驚喜, 原本是 425 / 375 的.基本上第二日返學已無需戴近視眼鏡了.

我都覺得對小朋友日常生活方便左,但試戴過程有點困難,因為我亞仔好怕死,事實上,戴硬鏡要時間適應,但在這blog上好多小朋友都好叻,一take過戴好

雖然如此,但亞仔好合作,現在接近成功邊緣,相信因為佢都覺得日常生活方便左.

原帖由 SPJB 於 11-5-4 09:25 發表

Chechema,
我仔同你仔情況好似. 我仔10歲, 上年開始帶眼鏡, 近視150/200度. 前排成日話唔舒服, 好似頭暈定頭痛咁, 再帶佢去驗眼. 嘩! 深左成百度, 而家225/300度 ...

Thx!!

回覆 18# snowy2006 的文章

我想要太子的資料, 請告知我, 謝謝 !

回覆 195# goodmama2003 的文章

請問你的女兒在那裡配眼鏡?

原帖由 ThanThan2000 於 11-5-4 13:25 發表
我亞仔係太子配, 4月中開始戴,一星期後檢查近視減了300度,真的很驚喜, 原本是 425 / 375 的.基本上第二日返學已無需戴近視眼鏡了.

我都覺得對小朋友日常生活方便左,但試戴過程有點困難,因為我亞仔好怕死,事實上,戴 ...

請問價錢多小 ? 用期多久 ?

Please check pm.

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-13 00:04 發表

請問價錢多小 ? 用期多久 ?
‹ 上一主題|下一主題