用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

原帖由 chole媽媽 於 09-11-27 11:24 發表
你個囡真係好瞓得喎.

最慘我放假時,佢又訓得少但又精力充沛呢

去完家長會返來! 都係話呀女好成熟,鐘意八掛管人!唉,真係要諗諗辦法至得!

原帖由 sara11 於 09-11-27 11:45 發表
去完家長會返來! 都係話呀女好成熟,鐘意八掛管人!唉,真係要諗諗辦法至得!

我囡同你個囡都係成熟型,我反而覺得仲難教個bb型,不過,老師又無話我囡鍾意管人,但係屋企就係管家妹一個

Hello

daddy 見完家長啦, 老師話佢唔留心呀, 同埋小姐皮氣.... 老師問我地係唔係得一個小朋友, 可能個個都就晒佢, 所以會係咁, 呢d 都容易教呀, 但係 唔留心就難d 啦, 老師話同佢講多d 故事書 & 一齊讀, 講到一半時就唔講, 等佢自己細心諗下之後果故事會點, 教佢要留心之前我地講咩, 佢至可以幻想下之後既野.

pyma, sara

我阿囡多數都唔係成熟型, 佢而家成日扮返細個, 學人地bb 咁扮嗲......   

原帖由 pyma 於 09-11-27 11:59 AM 發表

我囡同你個囡都係成熟型,我反而覺得仲難教個bb型,不過,老師又無話我囡鍾意管人,但係屋企就係管家妹一個

醒目開學勳章

我都去完家長會返嚟,家長會之後我仲去咗書局睇書,跟住買餸,啱啱至返咋。

原帖由 sara11 於 09-11-27 11:45 發表

係呀!我都寧願佢BB d,總之極度難搞!
不過有你同我一齊商量商量.......大家努力!

原帖由 pyma 於 09-11-27 11:59 發表

醒目開學勳章

今日聽完老師講之後,我真係好開心,返到屋企忍唔住大大力咗一囡一啖 ,老師話阿囡好主動答問題,而且睇得出有思考,做嘢好快好爽手,認字理解都好,好開心,其實我最開心係因為我一直辛苦經營嘅「教與學」冇白費。

原帖由 imcc0_0 於 09-11-27 12:36 發表
Hello

daddy 見完家長啦, 老師話佢唔留心呀, 同埋小姐皮氣.... 老師問我地係唔係得一個小朋友, 可能個個都就晒佢, 所以會係咁, 呢d 都容易教呀, 但係 唔留心就難d 啦, 老師話同佢講多d 故事書 & 一齊讀, 講到一半時 ...

慢慢黎啦,你囡囡鍾唔鍾意睇書架,我囡好鍾意,所以一有時間我會同佢去圖書館等佢自己揀書,佢通常都係揀多公仔,好喇,到我講故事前,我會問佢,你知唔知本書講咩架(通常佢會自己先看一遍…..d圖畫),咁佢就會講如見到兔,佢可能會講出有關曾經聽過有關白兔既故事,之後我會同佢講,咁不如我地開始睇下係咪佢所講既野,你試下咁佢會唔會專心d,當故事講完,叫佢試下講下個故事講咩,佢既想法。
又問下佢最鍾意/唔鍾意邊個角色等等。唔好急,慢慢黎

原帖由 sara11 於 09-11-27 12:53 發表
係呀!我都寧願佢BB d,總之極度難搞!
不過有你同我一齊商量商量.......大家努力!

所以旅行果日我見到++既言行舉止,我覺得係我囡既翩版,不過,++乖好多,脾氣好好多,同埋斯文好多

醒目開學勳章

其實多講故事真係對小朋友好大幫助,我屋企好多故事書,中、英都有,買書我好少吝嗇,我差唔多一個星期講3個故事,多唔多,少唔少咁,不過你哋D working mami, 可能真係冇時間,畀心機,有時犧牲D,攰D都要講故仔畀阿囡聽。

原帖由 imcc0_0 於 09-11-27 12:36 發表
Hello

daddy 見完家長啦, 老師話佢唔留心呀, 同埋小姐皮氣.... 老師問我地係唔係得一個小朋友, 可能個個都就晒佢, 所以會係咁, 呢d 都容易教呀, 但係 唔留心就難d 啦, 老師話同佢講多d 故事書 & 一齊讀, 講到一半時 ...

你又去書局,其實我都要去,老師話佢認字唔得,我都要買D練習比佢做.

原帖由 lola2008 於 09-11-27 12:50 發表
我都去完家長會返嚟,家長會之後我仲去咗書局睇書,跟住買餸,啱啱至返咋。

原帖由 lola2008 於 09-11-27 13:02 發表
今日聽完老師講之後,我真係好開心,返到屋企忍唔住大大力啜咗一囡一啖 ,老師話阿囡好主動答問題,而且睇得出有思考,做嘢好快好爽手,認字理解都好,好開心,其實我最開心係因為我一直辛苦經營嘅「教與學」冇白費。 ...

老師都有話我囡主動答問題,仲係report寫佢分析能力頗強(唔怪知佢識同我地講數),仲要佢識睇人眉頭眼額,唉,真係都唔明點解

醒目開學勳章

係呀!但今次我買咗本遊戲書,例如行迷宮,找不同處.....

如果認字唔得,不如買字咭,字咭有圖,反轉就淨係文字,仲教埋筆劃點寫,應該幾有趣 &  易記,但中文字要拆開嚟教,形、音、義,逐忽逐忽教。

原帖由 chole媽媽 於 09-11-27 13:20 發表
你又去書局,其實我都要去,老師話佢認字唔得,我都要買D練習比佢做.

原帖由 lola2008 於 09-11-27 13:14 發表
其實多講故事真係對小朋友好大幫助,我屋企好多故事書,中、英都有,買書我好少吝嗇,我差唔多一個星期講3個故事,多唔多,少唔少咁,不過你哋D working mami, 可能真係冇時間,畀心機,有時犧牲D,攰D都要講故仔畀阿囡聽。

...

我屋企又係有好多書,隨處放 (最緊要小朋友想睇時隨時自己攞到), 我雖然是working mom,但睡前故事晚晚係例行既事,除左我前排講唔到野(當時係亞囡講故事比我聽,好安慰),可能係因為亞囡好細個我已開始同佢睇書啦,又或者係我自己本身都書不離手既人。

原帖由 chole媽媽 於 09-11-27 13:20 發表

你囡囡係認英文定中文唔得呀,定係兩樣都弱呢!

其實我囡之前係咩都認唔到,我就的起心肝同佢一齊做字咭,之後貼起佢,間唔中指住個字問下佢,同佢玩既形式,玩玩下佢會當自己係老師問番你轉頭,我成日扮答錯,佢就會話唔啱,佢會講個啱既,佢地好鍾意,不過我只做左個中文區,英文未得閒,所以而家英文有d未認到,我考完試會努力同佢追番,哈哈,我真係好忙呀

imcc0_0,
試下同佢玩puzzle, 都要有耐性,盡量買D佢鐘意既公仔puzzle。

原帖由 imcc0_0 於 09-11-27 12:40 發表
pyma, sara

我阿囡多數都唔係成熟型, 佢而家成日扮返細個, 學人地bb 咁扮嗲......   mouth:" />

pyma,
++都真係好難搞,仲有你都好擔心既少女心事添!我諗遲下都要同你大家研究下揀小學既問題!連老師都問++同你囡囡係咪好熟,有時活動都特登會搵佢一齊!

原帖由 pyma 於 09-11-27 13:11 發表

所以旅行果日我見到++既言行舉止,我覺得係我囡既翩版,不過,++乖好多,脾氣好好多,同埋斯文好多

lola,
聽見你囡囡俾老師讚都替你開心! 辛苦都得!

原帖由 lola2008 於 09-11-27 13:14 發表

...

原帖由 sara11 於 09-11-27 15:27 發表
imcc0_0,
試下同佢玩puzzle, 都要有耐性,盡量買D佢鐘意既公仔puzzle。

仲有可以試下玩捉琪,如飛行棋,UNO, 等等既,仲可以訓練埋數數同輸既心態
‹ 上一主題|下一主題