用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀---part III
樓主: ruby2004
go

好激氣呀---part III [複製鏈接]

原帖由 樂樂 於 09-7-2 11:06 發表

我呢區有1 間直資學費1千元,我fd 佢個女係band2收左佢,但我fd 放棄左,佢參加派位,佢話派得唔好再去叩門,

我肥仔報派位果d全部係中中,我有諗過如果派唔到頭3志願,就去叩呢間直資英中,你會唔會覺得直資d家長會緊張 ...

咁平學費 ? 不錯選擇啊

不過我都認同直資學校的家長會比較著緊子女,通常家庭環境亦都比較中上 。。。。

但要考慮當日去叩門,收生會比較嚴苛,受人白眼在所難免

原帖由 樂樂 於 09-7-2 11:06 發表

我呢區有1 間直資學費1千元,我fd 佢個女係band2收左佢,但我fd 放棄左,佢參加派位,佢話派得唔好再去叩門,

我肥仔報派位果d全部係中中,我有諗過如果派唔到頭3志願,就去叩呢間直資英中,你會唔會覺得直資d家長會緊張 ...

樂樂,

1千元好低讀啊!  係唔係英文直資?

讀得直資, 家庭環境中中停停啦. 負擔唔到又想讀, 可以申請學費減免, 直資一定會批, 教統局要佢地預留一筆錢用來資助學生.  

家長都係驚小朋友學壞, 對學校有要求, 直資校風一般 O.K. bor, D 學生我見過好多間都端端正正, 唔見有 Fei 型人士, 男女學生樣子都好純吓.  Band 3 直資無留意唔知.

d 家長話浸6年英文, 日日對住, 仲唔識英文?

C6 話有物衰嘢, 即踢你走架啦, 費時整衰校譽.

我考到果間以前450元仲抵讀, 好似舊年開始轉小班教學, 30人一班, 英文和 Maths 分小組教學, 15人一小組, 8 個外籍老師, 因小班教, 學費加到 $2,200 元, 都可以接受嘅.

上星期日同d兄弟姊妹同親戚由外國返來洗塵吃飯, 傾開原來我弟婦個姪仔係哩間直資讀, 話幾好, d 同學上佢姪仔家, 都好乘.  而我另一個阿嫂外家在沙田, 她都話好, 阿嫂細佬個仔, 明年都打算考哩間直資.

原帖由 2bzmummy 於 09-7-2 12:04 發表

咁平學費 ? 不錯選擇啊

不過我都認同直資學校的家長會比較著緊子女,通常家庭環境亦都比較中上 。。。。

但要考慮當日去叩門,收生會比較嚴苛,受人白眼在所難免 mouth:" /> mouth:" /> ...

Hi, 2bzmummy

你囝囝係咪9月升中一?
我地又多個 MAMA 可以傾計!

原帖由 stitchfriends 於 09-7-2 19:36 發表

你囝囝係咪9月升中一?

哈,證明您同我唔熟啦,我細仔今年升 F.4 係 334 第一年既白老鼠呀 。。。 所以咪可以講一些經驗之談囉

原帖由 stitchfriends 於 09-7-2 14:48 發表

樂樂,

1千元好低讀啊!  係唔係英文直資?

讀得直資, 家庭環境中中停停啦. 負擔唔到又想讀, 可以申請學費減免, 直資一定會批, 教統局要佢地預留一筆錢用來資助學生.  

家長都係驚小朋友學壞, 對學校有要求, 直資校 ...

可以申請減學費? 但會唔會比人白眼呢?

原帖由 stitchfriends 於 09-7-2 19:36 發表

你囝囝係咪9月升中一?

2b 經驗好豐富,佢大仔仲大,讀緊碩士,2個仔讀書都好叻,
真係好羨慕.

今年我有8個朋友的子女升中

原帖由 2bzmummy 於 09-7-3 08:27 發表

哈,證明您同我唔熟啦,我細仔今年升 F.4 係 334 第一年既白老鼠呀 。。。 所以咪可以講一些經驗之談囉

hi, 2bzmummy,

失敬! 失敬!
以後又多一位白老鼠前輩交留.

原帖由 樂樂 於 09-7-3 10:48 發表

可以申請減學費? 但會唔會比人白眼呢?

樂樂,

我睇咗大部份嘅直資, 都話佢地學校已預留一筆 money 去比 D 學生申請架, 係教統局要求嘅.

在乎要物嘢資格姐?
你咪打去問一問囉, 我通常揾負責人問, 費事 d 姐姐仔唔清唔楚答到一舊舊. 電話度問, 佢地又唔知你係物水, 唔駛驚.

我唸唔會比臉色你看, 佢學校規定要比人申請.
傳統名校直資都有列明可以申請學費減免潻.

小朋友唔講無人知掛!  而且學費都係自動轉帳嘅!
老師都唔會咁張揚掛.

原帖由 stitchfriends 於 09-7-3 11:59 發表

樂樂,

我睇咗大部份嘅直資, 都話佢地學校已預留一筆 money 去比 D 學生申請架, 係教統局要求嘅.

在乎要物嘢資格姐?
你咪打去問一問囉, 我通常揾負責人問, 費事 d 姐姐仔唔清唔楚答到一舊舊. 電話度問, 佢地又唔 ...

敢問您有打算來年為仔仔申請減免嗎 ?

其實有親人確實為了學費問題不敢考慮讓孩子選讀直資,雖然現在就讀聯繫小學比較有把握

原帖由 stitchfriends 於 09-7-3 11:59 發表

樂樂,

在乎要物嘢資格姐?
你咪打去問一問囉, 我通常揾負責人問, 費事 d 姐姐仔唔清唔楚答到一舊舊. 電話度問, 佢地又唔 ...

講到小朋友間的交往,我又確實不覺得會有臉色看這回事,我見到細仔都有好多有家底同學,但大家相處都很好啊

原帖由 2bzmummy 於 09-7-3 12:05 發表

敢問您有打算來年為仔仔申請減免嗎 ?

其實有親人確實為了學費問題不敢考慮讓孩子選讀直資,雖然現在就讀聯繫小學比較有把握

咁如果真係入左去,又有得申請,都會試下既,因學費同補習費,對我來講都有一定既負擔,
我係怕到時唔知派左去邊間,又周圍叩唔到門,可以諗諗直資多條路咁囉.

多年前我有個fd,佢小朋友讀九龍塘果d幼稚園,佢問校長有冇得申請減學費,校長直情話讀得呢d就唔好申請啦.

原帖由 2bzmummy 於 09-7-3 12:08 發表

講到小朋友間的交往,我又確實不覺得會有臉色看這回事,我見到細仔都有好多有家底同學,但大家相處都很好啊

會唔會你亞仔成績幾好,所以冇問題呢?
因我都係係自由廣場果邊聽返來,佢地話讀名校一係有d家底,一係成績好好,如果唔係,會有d白眼.

2b 長老

早兩日我係游泄,同位家長勿勿傾左幾句,佢亞仔讀DBS,佢話有4班理2班文,
點解D名校咁多理科班既?

原帖由 樂樂 於 09-7-3 12:48 發表

咁如果真係入左去,又有得申請,都會試下既,因學費同補習費,對我來講都有一定既負擔,
我係怕到時唔知派左去邊間,又周圍叩唔到門,可以諗諗直資多條路咁囉.

多年前我有個fd,佢小朋友讀九龍塘果d幼稚園,佢問校長有冇得 ...

樂樂

Sorry 我想 stitchfriends 回答呢個問題,因為她已經決定放棄大抽獎,入讀直資呀嘛(我當然都知道她所指的是那一間學校啦) ....

原帖由 樂樂 於 09-7-3 12:53 發表

會唔會你亞仔成績幾好,所以冇問題呢?
因我都係係自由廣場果邊聽返來,佢地話讀名校一係有d家底,一係成績好好,如果唔係,會有d白眼.

樂樂

咁阿仔雖然讀直資,但又並非什麼名校喎 。。。。 可以咁講,寧願交足六年學費都要讀英中,始終有衡量過能夠負擔得到既,今年阿仔都有好幾位同學轉到外國繼續學業添 ...

原帖由 樂樂 於 09-7-3 12:58 發表
2b 長老

早兩日我係游泄,同位家長勿勿傾左幾句,佢亞仔讀DBS,佢話有4班理2班文,
點解D名校咁多理科班既?

樂樂

雖然我並非 100% 認同,但確實係好大比數既叻人會選讀理科,尤其男仔(所以通常會考成績出黎,都係理科比文科好),咁以 DBS 呢D 名校黎講,肯定選讀理科的會佔大多數啦 ....

並非一定名校,本身男校都會多開理科班的

原帖由 2bzmummy 於 09-7-3 13:34 發表

樂樂

Sorry 我想 stitchfriends 回答呢個問題,因為她已經決定放棄大抽獎,入讀直資呀嘛(我當然都知道她所指的是那一間學校啦) .... ...

長老真係好勁喎,已經知道stitchfriends 所指邊間學校

原帖由 2bzmummy 於 09-7-3 13:41 發表

樂樂

雖然我並非 100% 認同,但確實係好大比數既叻人會選讀理科,尤其男仔(所以通常會考成績出黎,都係理科比文科好),咁以 DBS 呢D 名校黎講,肯定選讀理科的會佔大多數啦 ....

並非一定名校,本身男校都會 ...

oic 原來男校多d理科班,真係唔講唔知,咁女校會唔會多d文科班架?

原帖由 樂樂 於 09-7-3 14:46 發表

長老真係好勁喎,已經知道stitchfriends 所指邊間學校

佢俾既提示好明顯喎(內有玄機)
‹ 上一主題|下一主題