用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

smallegg,

咁都係睇定d先咯.
不過我覺得大個個size對佢地黎講真係大左d.
另外,mom1118去左第二間學校囉.

原帖由 smallegg 於 09-7-20 21:53 發表
fyeung,schoolbus26

我都諗住1/8買書後先決定買咩size嘅書包,因聽朋友講sanrio細size未必夠放哂啲書(除非課室啲locker會俾小朋友擺少少書or常用物品)

原帖由 fyeung 於 09-7-20 22:30 發表
smallegg,

咁都係睇定d先咯.
不過我覺得大個個size對佢地黎講真係大左d.
另外,mom1118去左第二間學校囉.

個書包除咗放書,仲有文具、水杯、枱墊(art 堂用嚟墊枱)......我朋友話個書包好重,佢個囡之前用dr.kong個大size先放得哂(不過佢帶埋飯盒) ,而家學校有厨房自己煮,帶少個飯壺可能好啲,聽講午飯好似會送埋上課室俾小朋友。

All,

1/8記得帶多幾張支票,買書都係開票架

smallegg,

我諗大 size 書包對小一生真係大左 d,
依家一般小學的班房都會有 locker 俾
學生放置較多時間會於堂上用的物如枱
墊 (for art and/or lunch 時用) 而其他
文具用品放入細 size 書包應不成問題,
我反而想係 1/8 問清楚 P.1 學生會唔會
用到 A3 size 既 file or folder,若要用
A3 size 就真係好難放入 small size 既
書包囉!

+   +   +

All,

此外都有少少心得同大家分享下:

1. 不要買筆盒,尤其是鐵盒,最好用筆袋
    因筆盒較重亦阻定,而且一下不留神跌
    左個筆盒落地會造成很大的聲響,怕嚇
    親其他同學仔呢。

2. 同樣地最好搵個拉鏈膠筆袋來做餐具袋
    ,我見外面通常係一 set 叉、匙羹連筷
    子的餐具,個人認為既然日日要帶餐具
    何不攜帶得輕巧些呢?? 我的做法是 :每
    次用一張新的廚房抹手紙包住餐具才放
    入膠筆袋內,同時教囡囡食完午膳後用
    番果張抹手紙包好餐具才放回餐具袋內
    ,這樣便不怕弄污餐具袋之餘亦會較慳
    位及冇咁重!
希望以上少少資料幫到手啦!

原帖由 smallegg 於 09-7-20 23:19 發表

個書包除咗放書,仲有文具、水杯、枱墊(art 堂用嚟墊枱)......我朋友話個書包好重,佢個囡之前用dr.kong個大size先放得哂(不過佢帶埋飯盒) ,而家學校有厨房自己煮,帶少個飯壺可能好啲,聽講午飯好似會送埋上課室 ...
穎晴媽咪

我個女都想買一個卡通書包,但是我又想買一個SPI 書包比佢,因為有啲媽咪話它比較護脊,你們點睇呀?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-21 01:58 發表
smallegg,

墊 (for art and/or lunch 時用) 而其他
我反而想係  ...

smallegg,

我反而想係  ...

穎睛媽咪,

好彩得你提醒仲要買埋餐具,thx!仲有呀,你知唔知U10除咗芷睛同Venus仲有冇同學仔讀GH?

穎晴媽咪,

恭喜呀,原來你大囡入到心儀嘅學校,細囡又有直資嘅中學back up,咁你唔駛煩喇

穎晴媽咪,

妳的意見好正呀, 多謝哂 !! 唔知小一有冇Locker 用呢?

今日有幸去德望個新泳池, 一個字"正"!!!!

小女去到學校門口已經開心到飛起, 入到更衣室更讚不停口, 希望佢盡快適應小學生活可以做個開心的德望生啦!!

smallegg,

我反而想係  ...

Dear all,
報到~囡囡係1C...hi hi~

P1A
十月媽咪
bbmummy
CherieElizabeth

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom
fromgod

P1D
junior_pam
BMW

P1E
smallegg

Fromgod

恭喜! 恭喜!! 我兩個女同班呀, 8月1你會唔會帶埋女兒去呢?

原帖由 fromgod 於 09-7-22 23:30 發表
Dear all,
報到~囡囡係1C...hi hi~

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom
fromgod

P1D
junior_pam
BMW

P1E ...

穎晴媽咪,

多謝報料,我會去書展走一轉,買/睇下文具.

bird-bird,

你就好啦,可以預先去睇泳池.點解會入得去??

smallegg,

我反而想係  ...

fyeung,

嘻嘻, 妹妹個泳會租用德望個泳池我先有得去咋, 真係好正呀!!! 小妹開心到兩眼發光 heehee..

係呢, 你之前係咪話細碼SPI書包就夠用呀? 我上網只係搵到呢個牌子咋, 其他就唔識啦, 各位有冇推介呀??

原帖由 fyeung 於 09-7-23 19:03 發表

bird-bird,

你就好啦,可以預先去睇泳池.點解會入得去??

Can you e-mail the swimming club's contact to me?
I would like my daughter have a look of the school even we didn't got acceptance yet.

Thanks

原帖由 bird-bird 於 09-7-24 11:22 發表
fyeung,

嘻嘻, 妹妹個泳會租用德望個泳池我先有得去咋, 真係好正呀!!! 小妹開心到兩眼發光 heehee..

係呢, 你之前係咪話細碼SPI書包就夠用呀? 我上網只係搵到呢個牌子咋, 其他就唔識啦, 各位有冇推介 ...

bird-bird,

I see.恨到我口水流埋 又會咁好去新泳池游.
SPI有媽咪話過書包會好重.我可能選擇sanrio個細size.今晚去書展,我會去睇下文具+書包咯.

原帖由 bird-bird 於 09-7-24 11:22 發表
fyeung,

係呢, 你之前係咪話細碼SPI書包就夠用呀? 我上網只係搵到呢個牌子咋, 其他就唔識啦, 各位有冇推介 ...

fyeung,

去書展買係咪會平的? 可唔可以麻煩你去完上來報料呀? 唔該哂呀!!!!

請問Sanrio 有冇web site 可以睇款呢? 定係要去門市睇?

原帖由 fyeung 於 09-7-24 12:54 發表
bird-bird,

I see.恨到我口水流埋 又會咁好去新泳池游.
SPI有媽咪話過書包會好重.我可能選擇sanrio個細size.今晚去書展,我會去睇下文具+書包咯.

bird-bird,

以前去書展,都係睇下story book,對於文具,書包無咩心得.我去睇下有咩特別野,再上黎報料!

無website,我之前係去千色店個度睇到.有細size,大size & 有轆.

原帖由 bird-bird 於 09-7-24 13:24 發表
fyeung,

去書展買係咪會平的? 可唔可以麻煩你去完上來報料呀? 唔該哂呀!!!!

請問Sanrio 有冇web site 可以睇款呢? 定係要去門市睇?

fyeung,

多謝哂呀! 假如有好, 可能我下星期假同妹妹一齊去掃貨, 預祝您今晚搵到心頭好啦

原帖由 fyeung 於 09-7-24 13:49 發表
bird-bird,

以前去書展,都係睇下story book,對於文具,書包無咩心得.我去睇下有咩特別野,再上黎報料!

無website,我之前係去千色店個度睇到.有細size,大size & 有轆.

...

回覆 9# fromgod 的文章

Dear all,
報到~囡囡係1E班架

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom
fromgod

P1D
junior_pam
BMW

P1E
smallegg
tungmama

bird-bird,

我買左d暑期作業&買左個SPI書包.細size - HKD 389.00仲有個file送(F4 size的習作可以放入此file內),我地仲氹左個姐姐比多d著數我地.咁你有無買左d咩?

原帖由 bird-bird 於 09-7-24 14:01 發表
fyeung,

多謝哂呀! 假如有好, 可能我下星期假同妹妹一齊去掃貨, 預祝您今晚搵到心頭好啦

fyeung,

我未去呀?

可能明天下午去吧? 藉得去嗎?

不過我呢幾日都有四圍去睇書包, Sanrio 同 Dr. Kong 都係 around $2xx.  

其實SPI 書包係咪好過Dr. Kong? SPI 貴成百幾二百蚊....你好捨得呀....

暫時妹妹揀紫色Marie 貓同深藍色Dr. Kong, 但係就未睇過SPI. 係呢, 請問SPI 除書展, 仲係邊度有得買呢?

原帖由 fyeung 於 09-7-27 13:29 發表
bird-bird,

我買左d暑期作業&買左個SPI書包.細size - HKD 389.00仲有個file送(F4 size的習作可以放入此file內),我地仲氹左個姐姐比多d著數我地.咁你有無買左d咩?

...

Dear all P.1媽咪,  我嚟報到的, 我個囡囡讀 1D.
‹ 上一主題|下一主題