用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 激活英文小學 pls join our discussion(part 2)
樓主: dlh525
go

激活英文小學 pls join our discussion(part 2) [複製鏈接]

原帖由 ShanBoBo 於 11-10-25 16:02 發表
可否講比大家知為何選激活小學?

我只可以話較為喜歡lee間學校教學理念, 壓力唔算大, 功課唔算太多,  鼓勵閱讀.  學校內亦鼓勵只可用英文/普通話溝通....當然小朋友之間表達唔倒時都會偷偷講中文,比人捉倒就冇得小息, 要去睇圖書.   
小班教學, p.1-3 雙班主任, 咁樣老師對小朋友既照顧同了解都會好d.  

我自己當年都有同小朋友考了幾間直資小學, 有收有waiting(最後都收), 但我最後都係選了激活.  依家我小朋友都讀得好開心.

原帖由 dlh525 於 11-10-25 16:16 發表
lee個我真係唔敢講, 學校newsletter就已經話截左止了.  不過, 你可以打去學校問下可唔可以入照form先.

打左,學校已經截止啦,只係有d預留位比海外生,如果到明年海外生唔讀,先會放出來,叫我等到明年4月再去問...
連form都冇機會入..唉!!!

原帖由 pm-11 於 11-10-25 17:28 發表

打左,學校已經截止啦,只係有d預留位比海外生,如果到明年海外生唔讀,先會放出來,叫我等到明年4月再去問...
連form都冇機會入..唉!!!

唔好氣餒.  如果你真係喜歡lee間學校就留意住情況囉!  我覺得都唔係冇機會既!

3月31日係學校open day,  應該下午開始.  倒時可以帶埋小朋友黎學校睇下了解下.

多謝你呀,我會一直留意住啦,3月31日到時我一定會帶埋亞仔去參觀的,希望到時真係仲有位可以比機會我亞仔啦...
thanks!!!!

原帖由 pm-11 於 11-10-26 19:48 發表
多謝你呀,我會一直留意住啦,3月31日到時我一定會帶埋亞仔去參觀的,希望到時真係仲有位可以比機會我亞仔啦...
thanks!!!!

如果家長係公務員,選gigamind 真係好理想架.
好似話只須比 1/3 學費 !  大概$1,600 一個月, 小班教學. perfect!

我老公係公務員,但我揀激活唔係因為呢個,而係like佢小班教學既..唉!!不過而家都唔知有冇機會入..
唔知p1開幾多班呢..??

回復 1# pm-11 的帖子

P1 only 2 classes

total 28 LOCALs, 7 FOREIGNERs

回復 227# ShanBoBo 的帖子

Thank a lot!!

原帖由 ShanBoBo 於 11-10-27 11:34 發表

如果家長係公務員,選gigamind 真係好理想架.
好似話只須比 1/3 學費 !  大概$1,600 一個月, 小班教學. perfect!

係大約比1/3, 但係唔只$1600.  另外仲有什費等等.

原帖由 pm-11 於 11-10-27 15:01 發表
我老公係公務員,但我揀激活唔係因為呢個,而係like佢小班教學既..唉!!不過而家都唔知有冇機會入..
唔知p1開幾多班呢..??

其實都有好多同學仔屋企人都不是公務員.  其實最緊要睇你自己喜唔喜歡lee間學校同埋應唔應付到者.

冇錯,我就係工作關係對自己的小朋友冇深入了解,到底活動教學還是傳統教學啱個仔,當我的起心肝去深究發覺還是活動教學模式啱個仔,唉!!但為時已晚原來直資同私立學校係好早接受申請的,而家真係好苦惱..苦惱既係已經冇機會..咁就要入傳統小學,而唔係學費問題既..小班教學我真係好喜歡,我覺得咁對小朋友會照顧得到位..
唔知可唔可以同接電話既小姐講,比我照入申請表,等到明年4月如果真係有位call我小朋友來面試嗎..??
學校會唔會覺得我咁遲先申請,一d誠意都冇呢..??

lee個我都唔敢答實你! 急不來的, 不如你再打電話去學校問下或者等倒open day時可以親自再問下.

不過, 你一定要有兩手準備, 如果你現在手上冇已cfm既學校.  政府派位都要入紙呀!!  或者再問多幾間直資/私小情況做定功夫.

明白,直資有waiting list,津校亦已有入紙,情況應該亦唔係太差,只係覺得對個仔有些內疚,身為第2任媽咪,準備得咁差..唉!!!
另外,請問你的小朋友而家係咪讀p3呀,佢既英文係咪好叻呀,平時返到屋企係咪都係習慣用英文溝通架..??

係呀!  讀緊p.3.  
英文我覺得ok, 起碼係我接受!  功課可以自己處理, 亦沒有係出面再特別上英文班.  看英文卡通/故事書都冇問題.  係屋企沒有特別講英文時段.  但聽見佢同小表妹全程英文傾計/對答都可以, 有待改進既地方啦!!

程度問題

Hello!
我囝囝今年讀P1, 他可以自己應付功課, 但是差不多每周也有test(Spelling test/ unit test), 其實程度頗深, P1已經要串"electricity", "electrical appliance"及其他若5-6個生字, 其實他們應付上也很吃力, 請問這樣的情況是否在高年班會更嚴重!

回復 1# banhung 的帖子

校長講過, 英文係會深架. 要有心理準備.
study 定phonics 對串字好有用. 多d read story books係我試過方法之中最work. 你地都試下. 

我参照澳洲及寫作家汪培珽的教小朋友方法. 

回復 2# banhung 的帖子

都差不多啦!  其實慢慢會習慣的.
依家我囡囡差不多每星期都有IS ST/中文默書, Maths就會有突擊short quiz.  英文功課就比p.1/2時多了.  其他功課都相對密集了.

原帖由 ShanBoBo 於 11-11-2 11:46 發表
校長講過, 英文係會深架. 要有心理準備.
study 定phonics 對串字好有用. 多d read story books係我試過方法之中最work. 你地都試下. 

我参照澳洲及寫作家汪培珽的教小朋友方法.  ...

多謝意見!
見到D細路對住D生字發愁, 都唔想佢地怕左學習, 不嬲都有同佢用phonics拼字, 不過D字一長, 就攪到亂晒!

原帖由 dlh525 於 11-11-2 13:08 發表
都差不多啦!  其實慢慢會習慣的.
依家我囡囡差不多每星期都有IS ST/中文默書, Maths就會有突擊short quiz.  英文功課就比p.1/2時多了.  其他功課都相對密集了. ...

唯有希望小朋友慢慢適應!

回復 1# banhung 的帖子

唔需要太擔心.  其實大部份默書前都會抄下生字, 抄完生字後都記得8成架啦!!
‹ 上一主題|下一主題