用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

係呀!你要預備定一袋游泳用品俾囝囝帶埋返學校,
放學後帶埋書包搭車直接到德藝會,放堂後自己換返衫
出黎,家長可以在德藝會大堂等,又可以早些到平台個窗
"裝"囝囝游水情況(不過,上年好似裝修過,唔知平台呢part有無改動):  如果你唔想囝囝又揹住書包又揹住
袋游泳用品,咁你可以唔跟校車去,自己到學校接仔過
去德藝會囉,不過,好似費時兼夾帶住個仔唔知搭mug
車去啫:idea:

原帖由 ianmami 於 08-9-18 22:40 發表

joemyt, 明天我去聽講座你去嗎

進進媽, IAN 想乒乓球, 足球同游泳. 不過最後都係游泳算了. 因怕活動後再足球真係好支力KA

LV77, 我想問即係我地要比游水用品仲有佢地要帶書包去呀? ...

原帖由 LV77 於 08-9-18 23:03 發表
係呀!你要預備定一袋游泳用品俾囝囝帶埋返學校,
放學後帶埋書包搭車直接到德藝會,放堂後自己換返衫
出黎,家長可以在德藝會大堂等,又可以早些到平台個窗
"裝"囝囝游水情況(不過,上年好似裝修過,唔知平台呢part有無改 ...

LV77, 唔該晒...

ianmami,
提提你,最好在物品上貼囝囝名以之識別,就算
運動衫褲都寫埋名好些 因為我個仔算企理個隻,
但都試過有一次除左運動褲無放落自己個袋度,
到落堂換返衫搵唔到短動褲,要等所有小朋友換完曬,
現場有邊條褲就攞果條褲著咁囉

原帖由 ianmami 於 08-9-18 23:07 發表

LV77, 唔該晒...

原帖由 LV77 於 08-9-18 23:33 發表
ianmami,
提提你,最好在物品上貼囝囝名以之識別,就算
運動衫褲都寫埋名好些 因為我個仔算企理個隻,
但都試過有一次除左運動褲無放落自己個袋度,
到落堂換返衫搵唔到短動褲,要等所有小朋友換完曬,
現場有邊條褲 ...

LV77, THANK YOU。 咁物衫都要LABEL 左佢先

P.1B 班家長 :

請問phonetic symbols worksheet 1
Part C 點做 ?

今天功課派回來, 囝囝一分都冇, 問佢有冇專心聽老師讀, 佢就支吾以對 !  

ianmami:
其實我今年都是星期一至四都沒有活動,只有星期五和星期六,有否記得我講過他每天回家也很倦,像"擔黎"一樣,
自問阿仔真的不及LV77仔仔咁勁,所以情願讓他慢慢來亦不想迫他大繄,你都是啊!!
阿仔只是剛剛起步,還需要時間適應,這時間媽媽在身邊的支持很重要,要令他多想正面的事,所以你亦不要氣絮,做媽媽的確不容易啊!!!

anitawong123456:
你所指1分都無,是否那份卷完全無問定答了拿不到分?
如份卷無答是否仔仔不知要作答呢?
還是誤會聽完便算,其實初初開學仔仔的確會有很多烏弄的,但不要怪他,因還在適應階段,很多事還很倚籟,如他真的不懂作答便唯有靠自已星期日和他多溫習.

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 22:51 發表

今天功課派回來, 囝囝一分都冇, 問佢有冇專心聽老師讀, 佢就支吾以對 !  

anita, 可能你仔仔未明白做物呢. 慢慢比D 時間大家識應啦. 我現在學習放鬆D

進進媽, 我對IAN 的ECA 都如常睇一個月如佢太支力都會CUT

咁你地聽日有無人返去聽講座呀?

P1.B班 ,

今天聽完講座, 老師講解了很多課堂上要注意的事情, 當然更了解囝囝在學校內的情況, 我想下星期, 老師會更嚴厲!

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 23:14 發表

P1.B班 ,

今天聽完講座, 老師講解了很多課堂上要注意的事情, 當然更了解囝囝在學校內的情況, 我想下星期, 老師會更嚴厲!

ST. JO 老師都係先嚴後寬的. 不過唔同類型小朋友有唔同反應同老師要溝通多D

你所指1分都無,是否那份卷完全無問定答了拿不到分?
如份卷無答是否仔仔不知要作答呢?
還是誤會聽完便算,其實初初開學仔仔的確會有很多烏弄的,但不要怪他,因還在適應階段,很多事還很倚籟,如他真的不懂作答便唯有靠自已星期日和他多溫習.

是那份功課有Part A, B & C,  當中Part C, 一題都冇做 ! 內容是要囝囝聆聽和圈出答案 !

ianmami,

請問IAN有完成這部份嗎 ?

anitawong123456:
我明白你那份卷,PART C是聽完老師再答的,
所以我認為你仔仔可能是聽完後不知要答,
因為正常就算唔識都會亂答,博答對,所以我建議你
提提仔仔小學的做卷方式,因為老師不會每個學生提,
所以好靠自已.
ian媽咪:
你講得對,進進都話原本以為聖小老師算惡,但其實不是太惡,但有時有些同學仔很曳老師便會罰,但其實乖會有獎的,進進上年也拿了幾張獎勵書簽回家,所以你講得好正確,
真的要和老師多多溝通.

貢獻勳章

請問 1C 班的家長,斑主任胡老師的胡字係點串呀?

Wo    or  Wu ?

因為亞仔話係 Wo,但又唔係好肯定!

請問 1B 班的家長,

1) Perpar Math TB Ch.5, TB?? means Text Book??仔仔只有Primary Math Wookbook & Primary Math.
2) Bring Guided Composition, 仔仔沒有.請問是那一本???
3)仔仔參加體操班,他想足球, 活動後再足球,會否太累 ?請各家長分享一下經驗. 謝謝!!

ShirleyB

Joemyt:
MS.WU呢個寫法是正確.
MS.WU是否很NICE呢?進進很喜歡她,上星期進進有一堂
是MS.WU上,進進很開心.
ShirleyB:
Maths TB即是maths book,上堂用那本,
至於guided composition我忘記了是那本,
暫時幫不到你.
我也是fri上完國術後再上足球,因為之後會放二天假,
相信問題不大,不過預左反屋企後要睡一場大覺.
但因為平時太小運動,相他走動下.

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 23:48 發表
ianmami,

請問IAN有完成這部份嗎 ?

anita, Ian 未上IPA

ianmami:
是否上了你未知?課程進度應該差不多格.
all mum:
你地有G.S DICT未?
我們下星期五要默了,然後14/10是ENG DICT

原帖由 進進媽 於 08-9-20 21:43 發表
ianmami:
是否上了你未知?課程進度應該差不多格.
all mum:
你地有G.S DICT未?
我們下星期五要默了,然後14/10是ENG DICT

進進媽, 我地IPA 本書未帶過返學校.唔知WOW.

ianmami:
ipa是oral堂帶的,
講開又講,
就來過100天了,我可以帶進進上來玩了
‹ 上一主題|下一主題