用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂2008小一家長交流站
樓主: ^oo^
go

沙呂2008小一家長交流站 [複製鏈接]

Thank you for your advice. 我都有比打底褲個女着,佢放學等上校車時都要座地下集隊呀。
原帖由 cindymama 於 08-9-8 14:57 發表
Hi 各位媽咪:

我原本是在1/9及2/9服務1E班頭兩日的小一愛心家長, 但每朝早送阿囝返學時都會順道幫下d小朋友上課室呀,去洗手間呀等等,然後8:30am鐘聲响起後才離開學校上班去。

ha, 今日開始返全日喇, 點知一返到學 ...

Thanks for sharing!  今日我親自帶阿囡去操場都發現同一問題, 已即時提醒佢, 無論坐任何地方包括椅子, 都要用裙墊住pat pat坐, 咁就唔怕有蟲蟲爬入pat pat!

原帖由 cindymama 於 08-9-8 14:57 發表
Hi 各位媽咪:

我原本是在1/9及2/9服務1E班頭兩日的小一愛心家長, 但每朝早送阿囝返學時都會順道幫下d小朋友上課室呀,去洗手間呀等等,然後8:30am鐘聲响起後才離開學校上班去。

ha, 今日開始返全日喇, 點知一返到學 ...

原帖由 muimui_mami 於 08-9-8 20:08 發表
上學校網站,click入e-class, 再輸入手冊內的帳戶及密碼,便可找到电子通告, 看後再click簽署便ok。
Please also check p.m. (I not sure my message being sent or not.)

要用家長帳戶,先可click簽署

原帖由 muimui_mami 於 08-9-8 20:08 發表
上學校網站,click入e-class, 再輸入手冊內的帳戶及密碼,便可找到电子通告, 看後再click簽署便ok。
Please also check p.m. (I not sure my message being sent or not.)
I've not received your PM, pls resend.

原帖由 yvonnemami 於 08-9-8 21:42 發表

Thanks, we have to use parents' login name to do so.

原帖由 yvonnemami 於 08-9-8 21:42 發表

唔該晒你呀yvonnemami, 我都有同樣問題不過而家你幫我解決了。thanks
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

Sherinema,
Did u pm in few days before, I can't receive it, pls sent it again, or u can call my mobile, did ur child in 1D??

Sherinama,
I chked ur msg la... pls chk

I have not yet received 泳衣,形體舞衣 until now. Did you have received 泳衣,形體舞衣 for class A ?

原帖由 維他 於 08-9-6 09:08 發表
B班沒有 "帶二冊"

C班派了泳衣,形體舞衣.

昨天小朋友去了參觀手洗間.

1E班都未收到 泳衣,形體舞衣:( 。
手冊話明天穿體育服喎:) !

以我所知,一年級只有C班派了形衣和泳衣.

明天應該是穿整齊校服的,如果小朋友明天要上體育課,當然是穿體育服.
:-) :-) :-)

女孩子的家長請留意

英文閱讀課時,小朋友會坐在地上聽老師上課,所以請為小朋友穿打底褲.

原帖由 ivankcl 於 08-9-9 16:26 發表
I have not yet received 泳衣,形體舞衣 until now. Did you have received 泳衣,形體舞衣 for class A ?
1A班重未收到泳衣&形體舞衣

1C班手冊寫明天穿形體舞衣了;
由於明天下午有第一堂游泳課, 所以1C班仲要帶埋游泳用品, 今天老師教了他們上游泳課要準備的是:
- 泳衣,毛巾及泳鏡 (要用袋袋好) 泳帽及浮板不需要帶
- 游泳當天穿整齊體育服 (星期三則穿形體舞衣)
- 下水時切勿貼膠布
- 游泳課完畢後, 只須用清水沖身
- 在更衣室裹, 按學號把游泳用品掛好
- 在游泳袋, 毛巾等用品寫上名字

原帖由 ivankcl 於 08-8-23 12:34 發表
Hi !!  請問您們有沒有訂午餐呢? 我已在12/7日交了支票, 但到現在戶口還沒有扣這筆數.  請問您們的支票已扣了數嗎?

After checked, 我張支票到依家都仲未過數喎, 呢個零星期阿囝都係食緊免費餐, 哈哈...

其實我已打了電話向公司查詢過, 她們說當會計部整理完盤數才入我們的支票。  所以要理會, 入唔入票都有飯開呢?

你們的仔女能不能夠完成整盒飯盒?我阿囡話食得半盒, 而且啲蛋很難食, 又甜, 又咸。不過啲雞都幾好。

原帖由 cindymama 於 08-9-9 23:33 發表

After checked, 我張支票到依家都仲未過數喎, 呢個零星期阿囝都係食緊免費餐, 哈哈...

原帖由 ivankcl 於 08-9-10 00:03 發表
其實我已打了電話向公司查詢過, 她們說當會計部整理完盤數才入我們的支票。  所以要理會, 入唔入票都有飯開呢?

你們的仔女能不能夠完成整盒飯盒?我阿囡話食得半盒, 而且啲蛋很難食, 又甜, 又咸。不過啲雞都幾好。
...

Thanks, ivankcl.

我又無聽過阿仔話d蛋難食, 因為我多數幫佢揀了意粉呀, 雜糧呀等等, 所以佢未食過蛋。

你是否指上星期四果個燕麥肉鬆蒸水蛋飯呀, 如果係, 我下個月記住唔好揀呢款啦。

對一年級的小朋友來說,飯盒的份量是比較大,
我見他們大多只吃一半或三份一.

吃了八天,發覺麪和意粉,都是比較硬身的.
這個星期連飯也變得較硬,幸好味道算是不錯.

今天C班的小朋友上游泳課,
估不到女孩子換衫比男孩子快.
男孩子穿鞋比較慢.
班裡只有三個同學下次會用紅色泳帽,
其他的都會用黃色的.
老師希望小朋友能自己穿泳衣,戴泳帽和泳鏡.
請家長在泳課前一天,在家跟小朋友練習一下.

cindymama >你囝囝上課很留心,很乖.有什麼需要留意的,可PM我.
‹ 上一主題|下一主題