用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD interview schedule
樓主: WD40
go

DBSPD interview schedule [複製鏈接]

回覆 #1 jcryan 的文章

我仲未收到call, 我諗呀仔都係無行喇....
其實可唔可以打電話俾學校問下?
點解上網check唔到?

[ 本文章最後由 carriechan 於 07-11-13 17:43 編輯 ]
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

Any 15xx got call or letter?:cry:

My son's number is 14XX,
I received a call at 12:xx today...
The interview day will be on 30 Nov in the morning.

雖然我仲未收到通知, 但見連application no. 14xx都收到通知, 我都打定輸數!  

不過見到咁多人收到通知果份喜悅, 真係替你地高興.  係度祝願各位都順利入到DBS啦.

All the best

原文章由 hugoBaBa 於 07-11-13 21:12 硐表
My son's number is 14XX,
I received a call at 12:xx today...
The interview day will be on 30 Nov in the morning.

係九龍塘一間出名的幼稚園, 我唔覺得讀邊間幼稚園好大影響, 最重要是小朋友本身.
原文章由 Venuscheng 於 07-11-13 11:27 硐表

介唔介意講下你的仔仔讀邊間幼稚園? 其實讀邊間幼稚園會唔會有幫助呢?

Can feel the happiness of those recieve calls or get letter.  I am still waiting ...

Does anyone know how many children will be chosen for 2nd interview?

原文章由 ababa 於 07-11-13 23:45 硐表
Does anyone know how many children will be chosen for 2nd interview?

原文章由 lemonred 於 07-11-13 22:26 硐表
係九龍塘一間出名的幼稚園, 我唔覺得讀邊間幼稚園好大影響, 最重要是小朋友本身.

因為我覺得真係好sharp好突出的小朋友唔係好多, 而大部份的小朋友都係中上, 雖然都好叻的. 但比較唔到揀邊個, 咁係這些人當中要挑選, 會靠什麼去選呢? 我想到的就係靠讀邊間幼稚園囉!

我覺得我的兒子都好聰明, 但好似他這樣的小朋友, 都大有人在.
現在選了間不是好出名的幼稚園, 已是不會改變的事實, 不過最近朋友告訴我, 幼稚園的確都幾重要, 所以我在此也問一問. 如日後有人選幼稚園, 可能也會建議報考一間有名氣的幼稚園.

我想信每一個小朋友都各有自己所長. Interview 只是用短短的十至十五分鐘.很難看清小朋友各方面.我的小朋友雖然(我相信)巳沒有second interview,但我想最重要不要給小朋友和自己太大壓力,隨遇而安.最重要不是入那一間小學,而是要讀得開心和俾心機讀.

原文章由 Venuscheng 於 07-11-14 00:08 硐表

因為我覺得真係好sharp好突出的小朋友唔係好多, 而大部份的小朋友都係中上, 雖然都好叻的. 但比較唔到揀邊個, 咁係這些人當中要挑選, 會靠什麼去選呢? 我想到的就係靠讀邊間幼稚園囉!

我覺得我的兒子都好聰明,  ...

我親友的兒子去年成功考入DBSPD,但他不是就讀出名的幼稚園,只是青衣一間普通幼稚園,而且父親也不是舊生,小孩成功考入,我們親友也十分意外,但小孩的性格外向,好奇心重,經常每事問,所以可能在面試時較有利。而父母的背景亦可能有影響,因小孩的父親在面試時送了一本自己寫作 的書給校方,可能會增加不少印象分。據我的親友說,他兒子學校裏同班有一資優生,IQ130以上,因性格文靜,喜愛閱讀,較少說話,但沒有被取錄。所以小孩在面試的表現很重要,但請各家長明白,不是每一個小孩的性格都適合面試這"規則",即使面試失敗,也不代表小孩子不好,情況就像那資優小孩,我相信他不論到那一所學校讀書,也可好好學習。請各位家長相信自己的小孩,給他們多些鼓勵,在漫長的人生中,這只是其中的一頁,要將目光放遠一點,不要灰心呀!

我也是未收到通知, 但我相信神會安排一所最適合兒子讀的學校. 現在倒不如把時間放在看聖經上, 因為每次看完聖經, 我的心情都會輕鬆d, 開心d.

原文章由 kerrie0201 於 07-11-14 01:01 硐表
我想信每一個小朋友都各有自己所長. Interview 只是用短短的十至十五分鐘.很難看清小朋友各方面.我的小朋友雖然(我相信)巳沒有second interview,但我想最重要不要給小朋友和自己太大壓力,隨遇而安.最重要不是入 ...

看完你的說話, 心裡感到很舒服....

原文章由 YTMami 於 07-11-14 01:41 硐表

我親友的兒子去年成功考入DBSPD,但他不是就讀出名的幼稚園,只是青衣一間普通幼稚園,而且父親也不是舊生,小孩成功考入,我們親友也十分意外,但小孩的性格外向,好奇心重,經常每事問,所以可能在面試時較有利。而父母的背景亦可 ...
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

我也是未收到通知, 我嘅no.還是1xx, 所以都不期望了. 現在就等11月26日另外2間直資的公布, 希望亞仔入到一間適合佢的學校.

原文章由 JLMCH 於 07-11-14 08:12 硐表
我也是未收到通知, 但我相信神會安排一所最適合兒子讀的學校. 現在倒不如把時間放在看聖經上, 因為每次看完聖經, 我的心情都會輕鬆d, 開心d.

原文章由 OJJ 於 07-11-14 11:09 硐表
我也是未收到通知, 我嘅no.還是1xx, 所以都不期望了. 現在就等11月26日另外2間直資的公布, 希望亞仔入到一間適合佢的學校.

me 2! don't give up

我認為,小朋友讀邊間幼稚園,對考小一名校的確係有些少影響;當然,選讀一間有名氣的會有一定幫助,但要留意,有名氣不等於貴,出名貴是沒有很大作用的,學校本身亦要有些standing及質素,即不是那些有$就會入得果d類型.另外,地區亦有些關係,你若考港島的名校小一,港島的幼稚園應會佔優,因人地會有較大的機會熟悉該幼稚園的質素,甚至識得人地的教職員,點都好過一d佢地有可能未聽過的九龍或新界的幼稚園,除非真係一d有口皆碑的學校;反之,考九龍的名校小一,你是港島幼稚園的則可能佢地都唔會熟識,又會冇左優勢!
當然,若小孩非常標青,則讀那間幼稚園都一樣,但當有兩個面試表現差不多成績的小朋友,要兩選一的時候,讀邊間幼稚園就有點關係了!
呢個觀點,係一d考過小一的友人媽媽的經驗!

原文章由 Venuscheng 於 07-11-14 00:08 硐表

我覺得我的兒子都好聰明,  ...

我的朋友一對twins都入2nd in., 恭喜你們!:loveliness: :loveliness:  

原文章由 twinsbb 於 07-11-13 15:02 硐表
Dear Pelie,

問題係我老公話聽唔清楚個名, 好快抄寫個日期及時間就收線, maybe too excited to receive the call.  比佢激死, 只好等收信, 如果得一個, 另一個唔知點好?

Twinsbb

...

Dear OJJ,

Thanks and pls check PM.

Twinsbb

原文章由 OJJ 於 07-11-14 11:23 硐表
我的朋友一對twins都入2nd in., 恭喜你們!:loveliness: :loveliness:  

Dear all,

Just back from business trip and spend whole lunch time to read through all your messages.

Meanwhile, I phoned DBS to ask if they have any time frame, for example, within this week or within next week to notify all parents by phone & letters abt 2nd interview.  However, the staff just told me : "I cannot disclose any thing at that moment..." and then dropped down the phone.

I felt angry but turn to a big laugh instantly...haaa....what a stupid staff!!!  Cannot disclose??!!!  I don't think it's a big secret / high confidential abt the time frame wor~ haaa...

Same as some parents that I still received NOTHING, but learnt some "interesting" experience when talked to the staff of such famous school....haaaaaaa...

So don't be flag-up even though receiving nothing at that moment.  Try to think in positive way.  Tomorrow surely be much better

Best wishes to all with 2nd in and without 2nd in.

agree   I know a kid studing in DBSPD, he was from an unknown kindergarten in 黃竹坑.  

Don't give up..

我親友的兒子去年成功考入DBSPD,但他不是就讀出名的幼稚園,只是青衣一間普通幼稚園,而且父親也不是舊生,小孩成功考入,我們親友也十分意外,但小孩的性格外向,好奇心重,經常每事問,所以可能在面試時較有利。而父母的背景亦可 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題