用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長交流天地
樓主: helloruby
go

培正家長交流天地 [複製鏈接]

Re: 培正家長交流天地

Sally1,
我個剛ARM係 2/9 先足六歲--按現時政策,必須報下學年。我兒其中一個女同學也是9月1日出世, 要做大女。

唔知同教會又有無分加呢--不太清楚。但我及我認識的培正家長,很多都不是基督徒。

我朋友對女係 twins, 因為負擔太重決定讀津貼小學, 離開培正, 如果培中都轉直資, 我相信好多人都會轉校.

Thank you Today

Today 寫道:
Sally1,
我個剛ARM係 2/9 先足六歲--按現時政策,必須報下學年。我兒其中一個女同學也是9月1日出世, 要做大女。

唔知同教會又有無分加呢--不太清楚。但我及我認識的培正家長,很多都不是基督徒。

我仔 03 年10月出生,上年不合資格考培正,考慮緊想今年考,但仔仔學嘢都算幾快,現正就讀 n1 9月會升 n2,我擔心下年重讀 K1 佢會覺悶,各位可以給點意見嗎?

我女都係10月出世, 重讀培正K1, 我又吾覺佢話悶, 可能同佢以前讀果間學校所用書本不一樣, 其實重讀對小朋友都沒有什麼壞處, 反正讀培正學生(K1)多數係重讀.

lovebebe

我亦有此考慮
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

Hi loverbaby,

謝謝妳的分享!

簽名被屏蔽

原文章由 florakw222 於 06-7-15 22:17 硐表
Hi lovebebe,
我仔2001年12月出生,2004年9月都未足3歲,當時讀了德貞,後來在2004年12月報考2005年9月的K1,結果取錄了,後來得知培正原來意屬收曾讀K1的小朋友,所以如果你心儀直升培正幼,小,中學, 不妨試吓! ...

我想問下你呢係培正讀書係咪會有好大壓力架!同埋呢我聽人地講好似一到4年級左右,如果你小朋友d成績唔附合學校佢地既要求既話,咁學校
就會要求你搵過另一間學校喇!係咪真有呢件事架!

回覆 #1 呀儀!媽媽 的文章

請問那裡來的消息,不正確,無見到,他們很有愛心, 那會有這般事情,請用心分析, 這裡不是DBS.

原文章由 SUSANNA 於 06-6-27 13:49 硐表
因有朋友親戚個仔真的在小四時被請離校, 原因不是太清楚, 後來這小朋友就去了外國讀書了.

另時不時都聽到這類傳聞. (可能只有一科吾合格就要留班, 再有吾合格就聽聞要離校)

其實都吾知真定假. ...

請問那裡來的消息,不正確,無見到,他們很有愛心, 那會有這般事情,請用心分析, 這裡不是DBS.

原文章由 flyandwen 於 06-6-23 21:39 硐表
實際上,我並不是家長
但看見有人在討論培正,所以我就被吸引過來。
我現在正讀大學,由幼稚園起至中七,我也是培正的學生。
所以,我也算對培正十分認識。
相比起其他學校,培正的課程是比較艱辛,尤其是數學科。
而據個人 ...

我的仔仔也是由幼稚園讀到現在小六。你身為學長, 可否分享一下中學的情況。功課多唔多, 學習風氣如何。師生關係好嗎?(我覺得小學的老師很好!) 同學間由細玩到大, d感覺應很親切, 是嗎!

大家好! 終於比我搵到各位培正家長傾吓計la:cry:
我個女讀小三,功課唔算深, 但就有好多額外嘢做,唔知你哋有冇同感呢?
‹ 上一主題|下一主題