用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

心心,
好型? 06-07嗰張差d甩褲, 其實露咗底添, 咁古仔咪即係蠱惑仔? 黑社會? 好   

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

昨日見女女派番果日d相啦   

Kristy 出水痘冇返個幾星期學, yesterday終於返學, 佢勁開心, 又話 Miss Lily 攬住佢喎!  咁沉日終於收倒個成績表, ok 喎, 英文老師評分全部 5 stars, 中文老師就 4 同 5 stars, 以我咁懶完全冇同佢溫習, 我簡直喜出望外.
但係我唔記得左影印, 有冇人知依d report 係於完左 K1 俾返我地 or 讀完 K3 先呢? (or 唔俾??)
0203Ma

Danielboy,
<Daniel話開始時要講 "請大家細心欣賞>
Yes...Alicia said something like this for the opening.  She pretended to be a teacher again and taught me how to dance.  Ms. Alicia was very strict on me.    She kept saying my dancing pose incorrect.

Alicia pointed at dandan's photos and said "he doesn't look like Daniel"       (Same as cherriema's view)     

Helenpopo and hermanma,
How's your kids? It sounds very terrible indeed.

心心,
今日又輪到miss li 冇返學.......我哋nc好似得一個老師......

jess647 寫道:
心心,
今日又輪到miss li 冇返學.......我哋nc好似得一個老師......

Jess and 心心,
Still cannot get the report?

0203ma, daniel boy, cherriemama, chingyu, helenpopo

好多謝大家關心 HERMAN隻馬溜精已好畨哂
但一直都講唔到事發的經過
同你地所講一樣 咁撞法點都有聲音
我question既係代課老師乜都唔知
我仔仔好小講學校日常的事
冇你地D小朋友咁叻講到學咩字唱咩歌
佢永遠都話"唔知呢"

0203MA
我在相中找到KRISTY啦
KRISTY 好好成績喎 佢梗係好乖定啦 佢好recover 噃未呀?
我地班好似有2位小朋友出水豆

HERMAN的中文DEVELOPMENT大多係3 OR 4 stars
其中2粒既係Ability to express his opinions and feeling
和 ability to resolve conflicts or problems verbally
唉! 真頭痛
英文老師比較手鬆比5 & 4 stars

我聼k3 d mami 話
k2 的成績表好緊要
考到好私校的都係全部5粒星
係全部 嘩好犀利呀 !!
我好認真咁諗過quit咗份工tune吓亞仔d moral
但我又驚我會炆到比人拉上差館話"虐兒"

danielboy 請賜教 !

hermanma,
你唔好講笑啦, 我日日都炆憎到要揾心理輔導咁滯, DanDan 剛剛兩歲時, 工人啱啱返咗鄉下, DanDan又未返學, 連三個鐘頭break都無, 佢曳到我曾經幻想攞刀斬佢

<考到好私校的都係全部5粒星> 傳聞歸傳聞, 唔好俾太大壓力自己, 自從CCKG事件之後, 我更加唔信傳聞,  好簡單, 你嘥咁多人力物力, 寶貴時間去搞interview做乜啫, 不如個個send張成績表去咪得囉, 我相信成績表只係for reference only, 文件係死, 個小朋友先係生既, 我只能夠估計全取5粒星既小朋友通常較識表現自己, 面試自然亦表現得較輕鬆.

hermanma
agree w/danielboy, 我覺得interview既表現最重要, 其次先係文件

chingyu
星期一收到report, 成績好好, 操行4多, 果d唔知有冇小朋友係全5既呢, 因為naoki咁曳都有4

jess647
ms lee放假一定有人代課既, ms sarah一個邊攪得掂, 算啦學期尾返去玩姐 (安慰自己) :  :

[quote]
chingyu 寫道:
[quote]
jess647 寫道:
心心,
今日又輪到miss li 冇返學.......我

hermanma,
另外一個出水痘的同學, 是早Kristy 1 日出 (Miss Fung 說的),  Kristy 星期一返學, 而另外個同學就昨天(Tuesday)先返, 一相認之下, 原來係佢個 best friend.  兩個女仔o係度互相交流水痘經.
"佢梗係好乖定啦" <-----諗你都唔好諗呀!  Kristy 係一個好識o係出面扮乖的小朋友, 可以o危倒人架, o係屋企就完全發晒癲, o係佢身上, 完全體驗倒乜野叫做 "人不可以貌相".   :tongue:

danielboy:
簡直感同身受! 做全職媽咪, 少d EQ&忍功&耐力都唔掂, 個人真係隨時心理唔平衡!
呢期又到食c期, 又駁咀又睨咀, 真係 !

另外報料:
1) 唱數鴨仔歌 (有中英版本)
2) 教"我給..."
3) 教"X"

danielboy 寫道:
hermanma,
你唔好講笑啦, 我日日都炆憎到要揾心理輔導咁滯, DanDan 剛剛兩歲時, 工人啱啱返咗鄉下, DanDan又未返學, 連三個鐘頭break都無, 佢曳到我曾經幻想攞刀斬佢

Hi HeiHeiMa,
Anson咁乖你都? 你要求太高喇!

Hi 心心,
Cherrie都算乖, 操行全部5, 除o左體能有3個4外, 其他方面全部都係5, 我諗可能係老師比較鬆手!

心心 寫道:
星期一收到report, 成績好好, 操行4多, 果d唔知有冇小朋友係全5既呢, 因為naoki咁曳都有4

danielboy, 心心

好多謝你地的輔導
我真係比亞仔激C
佢係好鐘意本中文兒歌書
可以由頭背到尾
但以小組形式佢就永遠唔唱唔做
所以中文兒歌&音樂拍子的小組形式的ASSESSMENT
佢就全部衰哂
而單對單同老師做的ASSESSMENT就OK
I.E.)中文 英文認字&數字
一個人出去講故事
佢就表現到出o黎&好積極
danielboy 你講得好arm
小朋友識唔識得表現自己係好主要的因素

"女人比宇宙更難明"
小人類的思想行為咪更更更難明

講開assessment
你地會唔會同你位小朋友一齊做屋企的行為評估嫁?
今次我同佢一齊做  我比咗2個S佢
嘩點知佢反應好大喊左半個鐘死要我幚佢擦左佢
應唔應該同佢一齊做呢?
老師話29号派成積表  今次唔洗見家長

danielboy, 点解你有故事同樂日咁多相o既
老師剩係叫我比$4.00
相都未見
daniel 又幾似古仔播

Alicia:
T-Rex eats babies   
Stegosaurus won't eat human

danielboy 寫道:
2. 做dinosaur手工, 有得揀 T-Rex, stegosaurus 同 brachiosaurus, Daniel揀咗做T-Rex, 因另外兩隻係plant eater, 會俾predator食

HeiHeiMa,

Jerrymom and I both think you are the most gentle mom.  If you also said such words, I am afraid that I can't be a full time mom.

HeiHeiMa 寫道:
danielboy:
簡直感同身受! 做全職媽咪, 少d EQ&忍功&耐力都唔掂, 個人真係隨時心理唔平衡!
呢期又到食c期, 又駁咀又睨咀, 真係 !

hermanma,
<中文兒歌&音樂拍子的小組形式>, <一個人出去講故事>
嘩! 乜你用咩形式做assessment都知? 我就一直MCC.  故事同樂日嗰日我親自接 & 送佢返學, d相係我獨家既, 我都俾咗$2, 老師尋日啱啱派咗一張全男仔既合照, 你俾咗$4, 應該有兩張. 似古仔? 咁大鑊? 古仔曾經係gay佬既夢中情人喎.

chingyu,
Alicia was correct.  I remember reading about T-Rex eating their own babies in some circumstances.  Stegosaurus is a herbivore and definitely won't eat humans.  Wow!  She paid attention in class. 好乖喎!   

HeiHeiMa,
Anson一向乖, 呢期駁下嘴你梗唔慣啦, 我家大少由15個月大開始駁嘴駁到E家, 我開親口佢梗頂到衡, eg.尋日問佢, "聽日要帶咩俾老師?" 你話無, 唔記得, 唔知道都好d, 佢竟然答我, "唔係日日有野帶架媽咪!" 嘩!你洗唔洗咁寸呀! 我心理一早就不平衡喇 :-|

cherriemama,
Cherrie係頂級乖女, progress record既結果一d都唔出奇, 但DanDan就夠晒出奇, 因為連佢d操行都攞5    只有<能專心聆聽老師>攞4,  如果有<能專心聆聽媽咪>我會俾1佢囉, Daniel 雖然無時停, 但一向我都留意到佢體能其實麻麻, 上次有三個4, 今次有兩個4, 我d朋友見Daniel成日亂跑亂跳, 以為佢運動好叻, 其實唔係, 所以老師觀察力好強.

cherriema/chingyu/danielboy:
妳o地覺得佢乖仔只係對外o既表面功夫, o係屋企絶對係兩個人! 多d出o黎妳o地就會認識佢另一面!

danielboy:
其實駁咀都唔係今時今日, 佢把口真係可以由朝早開眼講到夜晚瞓著先收聲! 可能我o地都係全職對住個細, 所以d細零舍多o野講!
睇o下幾時妳餅&我餅都得閒, 等佢o地睇仔, 我o地出o黎互相心理輔導o下至得!  

HeiHeiMa,

<佢把口真係可以由朝早開眼講到夜晚瞓著先收聲!>
I fully understand how painful you are.  You also can see that Alicia is even more serious than Anson in this point.  She is torturing me every night until she goes to sleep.  :cry:

hermanma,

‹ 上一主題|下一主題