用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

小朋友現時有甚麼問題?

jena2468 寫道:
請問3.5yrs 還可以參加嗎 ?

Dr. T,

Pls check pm.

Thanks

Dr.T

請問在那裡可以進行有關測試而找出因由呢? 價錢如何? 可否PM 給我. 謝謝.

由於哥哥係亞氏保加 + adhd, 我都有d 驚會唔會有遺傳, 同時佢都好易發脾氣, 以前哥哥發現得遲, 所以都會留意多d佢係各方面發展嘅情況

Dr.T 寫道:
小朋友現時有甚麼問題?

[quote]
請問3.5yrs 還可以參加嗎 ?
[/quote]

hello Dr.T.
"伯樂行動" 可以受埋age 4的家長嗎 ?
我和亞仔在'姑娘'office見過你一面

請pm/email簡述小朋友的情況

somimi 寫道:

如果暫時沒有明顯的問題那就十分抱歉了 :-| (當然亦希望他日後亦沒有).因為我希望小朋友的情況差不多,那方便討論及實習.

由於哥哥係亞氏保加 + adhd, 我都有d 驚會唔會有遺傳, 同時佢都好易發脾氣, 以前哥哥發現得遲, 所以都會留意多d佢係各方面發展嘅情況

你朋友孩子的情況應該可以排政府,因為都算行為情緒問題-找醫生寫紙轉介衛生署,當然要排期,預數月至半年.

私人/非牟利機構費用由2000元左右起.一般以時間計算收費.

arm 寫道:
請問在那裡可以進行有關測試而找出因由呢? 價錢如何? 可否PM 給我. 謝謝.

HI,DR.T,
請問有重金屬問題的小朋友,大便是否多有便秘情況?或者會有什麼特徵?我仔有以下情況,應該去驗下嗎?
{懷疑自閉傾向�言語遲緩�有便秘問題�好攰都難以入睡(但唔係訓訓下醒)�脾氣超差,好多時無緣無故發癲訓地}

Dr.T ,
我pm 咗比你架啦....   
你手頭上可能好多媽咪的PM, 所以得閒先覆我啦!
Dr.T 寫道:
"伯樂行動"是一個義務的心理服務,以往主要以個別一小時面見為主,但因資源有限(因為其實是我自己一腳踢),希望尋求另一些可以幫到有需要家長的方法.

請email/pm小朋友的年齡及簡述現時問題給我,讓我了解一下.

書嘛...只講一次:"培育資優新一代"

大仔仲有無食緊?

[quote]
露絲 寫道:
咩野叫做"伯樂行動"呀? 參加咗, 有咩野幫助架?  ADHD的媽咪算唔算特殊兒童家長呀?  (我大中細都係...)
我可否參加呢?
你本新書叫咩名? 邊度有得買?

我已停咗細仔的藥, 等2/12見醫生先算.

我大仔而家先話我知有手震和心跳快, 禁係唔係唔好架?
[/quote]
露 絲 :-)

收到...但抱歉唔太清楚想問mug...都係果句,透過文字始終不太過了解小朋友的情況,都要見過至可作實及給予較實際的意見.

藥的副作用因人而異,最重要的是向醫生說清楚才增加/減少服量.

ABA家長訓練班的對象是2-3歲小朋友的父母,所以嘛...

露絲 寫道:

由於沒有太多的客觀研究數據,個人會將"重金屬"問題列為另類治療的一種.在一般普羅大眾有限的資源下(i.e.金錢),正路的都是找兒科專科醫生,心理學家及言語治療師跟進.

llcathy2004 寫道:
請問有重金屬問題的小朋友,大便是否多有便秘情況?或者會有什麼特徵?我仔有以下情況,應該去驗下嗎?
{懷疑自閉傾向�言語遲緩�有便秘問題�好攰都難以入睡(但唔係訓訓下醒)�脾氣超差,好多時無緣無故發癲訓地}

thanks dr.t
我仔已在協康上左8堂幼兒訓練及言語治療,但好似無咩進展(佢唔肯跟導師做,屋企仲衰,多數發晒爛渣收場),所以想試下仲有無其他辦法~~ :cry:

Dr. T,

算啦~~~~   我都知係冇份架啦.....
我既表達能力差, 是預料中的事.  你唔明白是正確的.
多謝你回答.
Dr.T 寫道:
收到...但抱歉唔太清楚想問mug...都係果句,透過文字始終不太過了解小朋友的情況,都要見過至可作實及給予較實際的意見.

藥的副作用因人而異,最重要的是向醫生說清楚才增加/減少服量.

ABA家長訓練班的對象是2-3歲小朋友的父母,所以嘛...

[quote]
露絲 寫道:
[/quote]

Dr.T 寫道:
請pm/email簡述小朋友的情況

[quote]
somimi 寫道:
[/quote]

DR. T,
我打字好慢, 所以時時得個睇字,
可以pm我fax no 嗎 ?
麻煩晒!

抱歉不是指你寫得不清楚,而是你好像沒有問問題,而只是告訴我小朋友的現況... :-|

是次訓練主要集中幼兒家長,希望日後有資源,機會,及精力再舉辦大仔的活動罷

露絲 寫道:
...我既表達能力差, 是預料中的事.  你唔明白是正確的.
多謝你回答.

somimi 寫道:
可以pm我fax no 嗎 ?
麻煩晒!

Dr. T,

今日見完醫生.  兩個仔的藥都轉咗.  大仔轉新藥....有2隻顏色..+起來共45 (18+27), 人地教我睇, 唔知咩野黎.   佢地話無理由一+..+禁多wo.   到底點睇d藥架?  係唔係比R字頭既藥個負作用少d / 多d架?   佢地話有人會吃咗好眼訓, 有人會好精神, 除咗e d 負作用外, 還有什麼呀?

細仔因對R字頭既藥有負作用, 已停用.  現轉咗另一隻.  白色膠囊,  醫生話透過血清增加腎上腺素去控制小朋友既行為/專注力.    人地試過d藥, 話會有憂鬱病症出現, 點算呀?   到地還有什麼負作用架?

人地話adhd既小朋友, 3-4年級d行為會好利害, 到咗5年級會緩和下來, 什至到咗6年級, 好多小朋友便會減藥至唔洗食, 係唔係架?

由於藥物不是我的專長,只能引用其他專家的文章:

"(2)藥物治療:根據北美99年一項跨中心研究顯示,單用行為治療對改善專注力失調的徵狀作用不大(Dr.T註:但相反亦然,單是用藥而沒有行為治療亦是事倍功半),遠遜於用藥物(?)。藥物的作用在於提升腦部自我抑制系統的傳遞介質 (Neurotransmitter),最常用的是中樞神經興奮劑 (Psychostimulant)或非興奮劑 (non-stimulant) ,八成的患者都有明顯的反應,包括提高患者自我抑制能力,減低活動量及增強集中力。唯服用這類藥物,必須注意:

(a)患童必須符合專注力失調症的診斷標準,及經詳細評估,排除其他心理或學習困難的可能性。

(b)醫生必須詳細解釋藥物的作用及可能引起的副作用,在服藥前記錄患童的身體狀況和起居作息習慣,然後作定期監察,確知藥物有否引起不良反應,如影響胃口、睡眠或情緒反應。

(c)醫生定期搜集父母及老師的觀察問卷,及對患童作專注與運作記憶方面的客觀測試,以監測藥物的作用。

家長必須注意,藥物在不同患者身上產生的反應和效用可能不同,所以服藥時嚴謹地監測患童的反應,因應其反應調節藥物或藥量,是非常重要的。"

(劉健真醫生http://www.mingpaohealth.com/cfm/hksh3.cfm?File=20061109/qabox/qabox01.txt)

無論是藥物的效能及副作用,以日後發展的方向,都是因人而異,只有見招拆招,見步行步.

露絲 寫道:
今日見完醫生.  兩個仔的藥都轉咗.  大仔轉新藥....有2隻顏色..+起來共45 (18+27), 人地教我睇, 唔知咩野黎.   佢地話無理由一+..+禁多wo.   到底點睇d藥架?  係唔係比R字頭既藥個負作用少d / 多d架?   佢地話有人會吃咗好眼訓, 有人會好精神, 除咗e d 負作用外, 還有什麼呀?

細仔因對R字頭既藥有負作用, 已停用.  現轉咗另一隻.  白色膠囊,  醫生話透過血清增加腎上腺素去控制小朋友既行為/專注力.    人地試過d藥, 話會有憂鬱病症出現, 點算呀?   到地還有什麼負作用架?

人地話adhd既小朋友, 3-4年級d行為會好利害, 到咗5年級會緩和下來, 什至到咗6年級, 好多小朋友便會減藥至唔洗食, 係唔係架?

Dear Dr.T:
我個女六歲,由於情緒問題,故在兩年前已開始到政府的兒童評估中心見心理學家,幼稚園時只說她較敏感,屬敏感兒童,但因小一學學後情緒起伏甚大,加上自我要求高,故再獲排期於昨天做心理及智能測驗。得出結果是她的智能屬中上偏向優異,語文能力及分析力尤高,但卻有兒童焦慮症。我聽完之後都幾唔開心,個女要排期睇精神科,仲要由特殊教育組教育心理學家更進。其實我想請教你兒童焦慮症係咩?是否有必要由精神科更進?有無其他方法可以幫到佢?問題嚴唔嚴重?另外我做完個韋氏測驗之後佢除了比了'她的智能屬中上偏向優異,語文能力及分析力尤高'呢兩句comment外,並無其他,那即代表甚麼,如果我想要詳細d的分析,知道點可以幫佢多d,可以再搵心理學家做多次嗎?多謝指教!!
‹ 上一主題|下一主題