用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

回覆 yauling 的帖子

Thanks yauling, 註冊時問下先

第一次收生時,LTP收左我仔間學校有2個B 3 但操行好既學生,3月果次都有好多人去面試,以B2中-B3為住,因為B1生,老師一定吾建議去LTP,第一次面試有幾果B1同學去都收左,不過他們沒有註冊,只系比50元羅經驗。

yuyueng 發表於 16-3-18 11:03
第一次收生時,LTP收左我仔間學校有2個B 3 但操行好既學生,3月果次都有好多人去面試,以B2中-B3為住,因為 ...
其實操行好就得, b3 我覺得冇問題的

yuyueng 發表於 16-3-18 11:03
第一次收生時,LTP收左我仔間學校有2個B 3 但操行好既學生,3月果次都有好多人去面試,以B2中-B3為住,因為 ...
相對成績,羅中更注重學生品行,面試上是否勇於嘗試。所以過往幾年都有好多band2 Fail ,但band3成功的例子,原因就在於報考者的態度。
記得羅中訓導主任曾跟學生多次強調,成績欠佳可以留班,但操行欠佳就算成績優異都會留不底羅中。
但過往2年,學校新生組別(Banding)邊緣人(Band1-2A)都佔多數。

Fanny_ma 發表於 16-3-18 19:20
相對成績,羅中更注重學生品行,面試上是否勇於嘗試。所以過往幾年都有好多band2 Fail ,但band3成功的例子 ...

其實我都好中意羅定邦,我仔第一次有去in,不過無收,我估系因為操行B-,(雖然五年級下學期及六年級上學期升番B)第一次面試當日羅定邦有問我仔點解操行甘差,我仔話自己吾乖。

第二次再備而戰,我知道一定收,我仲問你心誠定羅定邦好果個呢!我心目中系想仔讀間輕鬆d既英中,我自己住粉嶺所以心水得羅定邦同心誠。

我仔全級排60幾(學校以往70名內可派band1,屬邊緣人),我仔科科8字頭。11月尾學校家長日時,老師都話羅定邦一定收,但估吾到第一次會吾收,想講羅定邦收生好嚴謹下。

我仔操行B-其實系上堂中意講野,功課明明起書包度又以為無帶所以欠交。將來都系打算到海外升大學,所以會註冊羅定邦。

yuyueng 發表於 16-3-21 17:02
其實我都好中意羅定邦,我仔第一次有去in,不過無收,我估系因為操行B-,(雖然五年級下學期及六年級上學期 ...

收了真好, congratulations !

Fanny_ma 發表於 16-3-18 19:20
相對成績,羅中更注重學生品行,面試上是否勇於嘗試。所以過往幾年都有好多band2 Fail ,但band3成功的例子 ...
學生操行好, 不學壞, 已賺了.  很欣賞羅中呢.  Thanks Fanny_ma 比左好多 information 我地 !

yuyueng 發表於 16-3-21 17:02
其實我都好中意羅定邦,我仔第一次有去in,不過無收,我估系因為操行B-,(雖然五年級下學期及六年級上學期 ...
想問點解可以apply幾次intervew? 最多幾多次?

另想問, 未聽見有post提過運動方面, 請問羅中也注重運動嗎? 因小兒喜歡足球排球和壁球!

回覆 呀b仔 的帖子

羅定邦每年12月 3月和6月都有面試,第一次吾得,可以再嘗試第二次,第二次吾得,都可以去第三次,甚至3次吾得仲可以叩門。

當然亦要自我評估自己咩吾得,再去又有無把握。否則會好打擊小朋友自信。

yuyueng 發表於 16-3-23 11:47
回覆 呀b仔 的帖子

羅定邦每年12月 3月和6月都有面試,第一次吾得,可以再嘗試第二次,第二次吾得,都可以 ...
Thanks!那關於運動方便呢?

呀b仔 發表於 16-3-23 12:49
Thanks!那關於運動方便呢?

運動方面應該麻麻過我覺得在校內一起開心的玩玩也就滿足了,我和兒子倒沒有特別要求。

我兒子都中意足球

回覆 yuyueng 的帖子

Thanks for your information!

snoopymummy 發表於 16-1-21 13:25
我問過無特別的精補班,只是六月中會收到信通知七八月的新生活動
根據2271樓所說,適應課程四月份開始,相信你的小朋友應該有份參加。

snoopymummy  yes!!我立即報名了,阿女和我都好欣賞學校為準中一學生預備和適應的心!  發表於 16-3-29 17:52

yauling 發表於 16-3-17 12:15
恭喜!我之前已註冊了,上星期報了4月份既fun English programme, 我都希望阿仔能夠適應,讀得開心,我地以 ...
有得上適應課程,一定能夠更早適應。

回覆:大埔羅定邦中學 交流區 ...

我上校網見到校曆表25/7-29/7有S1English summer camp

我想問大家有沒有小朋友去操卷補習或私補?有沒有好介紹?

回覆:大埔羅定邦中學 交流區 ...

請問校服是否買十大比較好?

注册日有校服商係學校,可以到時比較D質料

‹ 上一主題|下一主題