用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4)
樓主: mmak
go

2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4) [複製鏈接]

原文章由 穎晴媽咪 於 08-8-8 01:16 發表

Hi vhunghk, mermaidmom, fyeung, hannah616,

唔好意思,因為依家我已開始了ftm 生涯,每日都
忙住接接送送兩個女返暑期班,加上要做家務及買
餸煮飯,所以少左入黎,咁遲至回覆請見諒!

關於播道,去年我有4位朋友都幫自己 ...

穎晴媽咪,
好多謝你詳盡的分析及回應,
你話播道比較喜歡收區外生,尤其係出名及英文程度較高既幼稚園,咁我地 st. cat入讀的機會咪好大 ?
講真,我覺得我地TKO入讀播道的人又真係好似好小WOR!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

For my daughter, 佢考9間, only 4 ok, 4 reject, 1 waiting.  At last, 派倒第一志願, now 應是讀依間, but still waiting 叩門果間! 遊戲未完, 因好多時臨開學才有消息.  另外又要開始個仔O既遊戲, 心力交粹!
GH interview O既時間, 你地可以打去學校探聽O下, 話到尾我都係知兩三個朋友的interview time, maybe only 咁啱!
原文章由 fyeung 於 08-8-8 13:42 發表
0203Ma,

thanks!
你囡囡考/派成點呀?

穎晴媽咪,

咁可能約10:00 am好d喎,可以11:00 am interview.
點睇?
播道原來真係咁難入.蒑蒑playgroup個朋友仔,KV waiting入,德寶唔入.interview要讀100個生字,難~

...

填form咋...我諗hubby應該唔去....同佢sat要返工的.....嗰頭係我地頭 (亞媽屋企好近good hope)....我反而諗緊下午去唔去港大同學會個talk...係就要1130到gh....我地可以約係彩雲間老麥食lunch???

原文章由 mmak 於 08-8-8 21:33 發表
ross,

me too ar, 要考慮下下晝先去lu....
你hubby 去唔去 ??

0203ma, 第一志願都派到....真係開心過中六合彩吖!  恭喜恭喜!我想請問, 第一志願間學校係咪同您住既地方同校網???

原文章由 0203Ma 於 08-8-9 00:50 發表
For my daughter, 佢考9間, only 4 ok, 4 reject, 1 waiting.  At last, 派倒第一志願, now 應是讀依間, but still waiting 叩門果間! 遊戲未完, 因好多時臨開學才有消息.  另外又要開始個仔O既遊戲, 心力交粹!:sigh ...

0203Ma,

咁就真係恭喜,恭喜!
咁囡囡個間有無中學上呢?有就唔使煩.
我6號當日下午都唔等閒,所以GH都會早上去.Thanks!

meowross,

你攞左百合d相未?有無得睇?搞到我心郁郁想去影添.

For my daughter, 佢考9間, only 4 ok, 4 reject, 1 waiting.  At last, 派倒第一志願, now 應是讀依間, but still waiting 叩門果間! 遊戲未完, 因好多時臨開學才有消息.  另外又要開始個仔O既遊戲, 心力交粹!:sigh ...

fyeung 未攞吖....諗住搵日去99度先順路攞...

您問亞小熊睇住先la...

原文章由 fyeung 於 08-8-9 12:08 發表
0203Ma,

咁就真係恭喜,恭喜!
咁囡囡個間有無中學上呢?有就唔使煩.
我6號當日下午都唔等閒,所以GH都會早上去.Thanks!

meowross,

...

原文章由 fyeung 於 08-8-8 13:42 發表
穎晴媽咪,

咁可能約10:00 am好d喎,可以11:00 am interview.
點睇?

fyeung,
我幾點鐘都無問題架,anytime 都 ok 呀 :loveliness:
穎晴媽咪

For my daughter, 佢考9間, only 4 ok, 4 reject, 1 waiting.  At last, 派倒第一志願, now 應是讀依間, but still waiting 叩門果間! 遊戲未完, 因好多時臨開學才有消息.  另外又要開始個仔O既遊戲, 心力交粹!

0203Ma,

恭喜妳囡囡派倒第一志願呀!
穎晴媽咪

原文章由 fyeung 於 08-8-9 12:08 發表
meowross,

fyeung,
我都想帶芷晴去百合影,不如約埋一齊去咯!
穎晴媽咪

咁有冇人報香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學?  學校如何?

好似快deadline了.

Thank you for your tips!

原文章由 0203Ma 於 08-8-8 09:35 發表
All,
依我上年記憶:
- 會收 profile 的, 老師會夾在申請表一齊.
- 記得帶塗改液, in case 寫錯, 我印象中有一項要以為填公司地址, 填完先發現係填住址 etc.  因佢問完公司名即問 address, so 我填錯了.  
- 我上年經 ...

hannah616,

咪客氣啦!我都係知少少扮代表架咋!

雖然我覺得播道係 like 收區外生及英文程度較高既
幼稚園,但都好睇家長及小朋友面試表現,老實講
以直資學校黎講播道學費算幾平,而且校舍又新又
大,校長主張用愛心及高質素的教學模式,受區內
家長歡迎亦無可厚非,但區內獲取錄的考生的確唔
多囉!

原文章由 hannah616 於 08-8-8 22:33 發表

穎晴媽咪,
好多謝你詳盡的分析及回應,
你話播道比較喜歡收區外生,尤其係出名及英文程度較高既幼稚園,咁我地 st. cat入讀的機會咪好大 ?
講真,我覺得我地TKO入讀播道的人又真係好似好小WOR! ...
穎晴媽咪

0203Ma,
派到邊間呀?
就快輪到我地玩呢個遊戲,
填form時真要請教你!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

Sorry wrong post

多謝各位
Yes, Net 91 la, 培基. 等叩門果間就係跨區第一志願(and 第一 round 計分都係佢), 不過機會好微, 只係唔等到最後都唔心息.
考倒果D都唔係最心儀. 最好最難考果間係CKY, 但諗過度過, 一來行IB, 二來$又係好大問題, 幸好派倒第一志願, 唔再諗啦!
原文章由 meowross 於 08-8-9 10:10 發表
0203ma, 第一志願都派到....真係開心過中六合彩吖!  恭喜恭喜!我想請問, 第一志願間學校係咪同您住既地方同校網???

[ 本文章最後由 0203Ma 於 08-8-10 22:35 編輯 ]

咪玩我啦! 我出名懵盛盛, 依度大把醒媽咪啦! 反而你地有乜男仔好學校話聲我知, 我上年完全冇搵過男校資料呢!
Thanks!
原文章由 hannah616 於 08-8-9 19:09 發表
0203Ma,
派到邊間呀?
就快輪到我地玩呢個遊戲,
填form時真要請教你!

0203Ma,

英華你肯定唔會放過 ga la! 準備成點?  今個月要交form wor.

原文章由 0203Ma 於 08-8-10 22:38 發表
咪玩我啦! 我出名懵盛盛, 依度大把醒媽咪啦! 反而你地有乜男仔好學校話聲我知, 我上年完全冇搵過男校資料呢!
Thanks!

呢間暫時係我首選...若果收我可能放棄大抽奬...

原文章由 vhunghk 於 08-8-9 15:02 發表
咁有冇人報香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學?  學校如何?

好似快deadline了.

Oh! 係咩? 今個月? 我真係未開始預備.
英華是谷的學校嗎?  我個仔聰明, 但懶散, 想未必適合傳統學校, 有邊間可考慮呢?  培僑有甚麼意見, please help.
Thanks!
原文章由 vhunghk 於 08-8-10 23:26 發表
0203Ma,

英華你肯定唔會放過 ga la! 準備成點?  今個月要交form wor.

0203ma

英華鍾意收d稍為活潑既人...可能啱您個仔喎....in 左先la

原文章由 0203Ma 於 08-8-11 09:12 發表
Oh! 係咩? 今個月? 我真係未開始預備.
英華是谷的學校嗎?  我個仔聰明, 但懶散, 想未必適合傳統學校, 有邊間可考慮呢?  培僑有甚麼意見, please help.
Thanks!
...
‹ 上一主題|下一主題