用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五 talk 一 talk (07~08年)
樓主: siulisa
go

小五 talk 一 talk (07~08年) [複製鏈接]

joanneka

尋日亞仔做數學書
佢今日已經帶返塊乒乓球板返學

亞妹學左6堂, 佢一開始就 2 隻手一齊彈
我唔知佢o 唔 ok, 但佢肯練琴我就由佢學囉
亞ming2 係咩水呀...我過去 8 下先...Thank you

原文章由 joanneka 於 07-9-6 12:20 硐表
jazzmama
亞女尋日已經有中文生詞功課, 因為中文係班主任教.
亞妹學琴學成點呀?
課外活動果邊亞ming2可以幫人報名, 不過應該月中先開始, 你問下佢詳情呀.

...

Alice, Eva

學樂理, 如果上group, 就3千有找.
但係好似我個女, 1對2, 或者1對1, 就成1k 1 個月, 至少上4-5個月 , 希望佢1次攪掂啦
另外, 學琴真係好漫長, 我朋友個女由幼稚園學到f.5至考八級, 仲未pass tim 呀
不過, 學琴主要比佢地訓練個腦, 同培養下d高尚情操, 最緊要小朋友自己鍾意
原文章由 Eva 於 07-9-6 22:42 硐表

都好重皮wor,亞仔二級都未考!是否要考到8級至可以停否則有前功盡廢的感覺呀!由開始至考8級,大約要多小時間呢?以一個很普通的(即是,不是特別有音樂天份)小朋友計? ...

jazzmama
亞女仲未上過數學呀.
你仔小息可以打波輕鬆下都幾好.
你細女如果對彈琴甘有興趣, 一定可以學得快d同好d, 至少唔駛勞氣叫佢練琴
你去下面搵ming2啦, 佢好好人, 亞女衣家個miss都係佢介紹.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1075503&extra=page%3D2&page=1

原文章由 jazzmama 於 07-9-7 09:02 硐表
joanneka

尋日亞仔做數學書
佢今日已經帶返塊乒乓球板返學

亞妹學左6堂, 佢一開始就 2 隻手一齊彈
我唔知佢o 唔 ok, 但佢肯練琴我就由佢學囉
亞ming2 係咩水呀...我過去 8 下先...Thank you
...

[ 本文章最後由 joanneka 於 07-9-7 09:55 編輯 ]

joanneka

Thank you
係呢...你細囡幾時會學琴呀
要唔要試吓我個老師比較吓

原文章由 joanneka 於 07-9-7 09:45 硐表
jazzmama
亞女仲未上過數學呀.
你仔小息可以打波輕鬆下都幾好.
你細女如果對彈琴甘有興趣, 一定可以學得快d同好d, 至少唔駛勞氣叫佢練琴
你去下面搵ming2啦, 佢好好人, 亞女衣家個miss都係佢介紹.
http:/ ...

jazzmama
細女遲兩年先學琴啦, 無$
佢而家好鐘意跳舞, 係屋企無時停
你女個老師係唔係之前教亞仔果個?

原文章由 jazzmama 於 07-9-7 10:33 硐表
joanneka

Thank you
係呢...你細囡幾時會學琴呀
要唔要試吓我個老師比較吓

joanneka

咁你咪比你細囡落 club house 玩芭蕾舞囉

我位琴老師係 bk 上識嫁
唔係亞仔之前嗰位
呢位有愛心 & 勁料 d

原文章由 joanneka 於 07-9-7 10:51 硐表
jazzmama
細女遲兩年先學琴啦, 無$
佢而家好鐘意跳舞, 係屋企無時停
你女個老師係唔係之前教亞仔果個?

jazzmama
亞妹非常好動, 跳BALLET要斯斯文文, 一定唔啱佢
你女琴老師係上門定去佢屋企, 近唔近架?

原文章由 jazzmama 於 07-9-7 11:24 硐表
joanneka

咁你咪比你細囡落 club house 玩芭蕾舞囉

我位琴老師係 bk 上識嫁
唔係亞仔之前嗰位
呢位有愛心 & 勁料 d

...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

請問證件系副本可唔可以

原文章由 joanneka 於 07-9-3 11:21 硐表
alice
攞亞仔annual pass + 有相證件, 就可以取一張free pass啦.

joanneka

老師上來我屋企
$105/半粒鐘
佢住油塘 (有一子一女)看來細我地少少啦

原文章由 joanneka 於 07-9-7 11:42 硐表
jazzmama
亞妹非常好動, 跳BALLET要斯斯文文, 一定唔啱佢
你女琴老師係上門定去佢屋企, 近唔近架?

yeegi
副本應該OK, 不過最好打去CONFIRM一下.

原文章由 yeegi 於 07-9-7 13:25 硐表
請問證件系副本可唔可以

jazzmama
上門而個$ok呀, 睇下大女個老師教成點再算.
你細女都學好多野

原文章由 jazzmama 於 07-9-7 14:03 硐表
joanneka

老師上來我屋企
$105/半粒鐘
佢住油塘 (有一子一女)看來細我地少少啦

joanneka

幼稚園時間多咪咩都比佢樣樣都試吓囉:loveliness:
上左小一會 cut 嫁啦
學你話齋 ===> 無$
又無時間跟出跟入

原文章由 joanneka 於 07-9-7 14:30 硐表
jazzmama
上門而個$ok呀, 睇下大女個老師教成點再算.
你細女都學好多野

原文章由 jazzmama 於 07-9-7 08:58 硐表
alice

亞仔返學有帶眼鏡
佢話慣左
因佢小四時大半班都係 4 眼
佢"臭"熱鬧
但响屋企 or 星期六日佢又唔帶

我亞仔仲攪笑。之前都成日話要配眼鏡(一家四口,只有他沒有近視)。仲以為佢up up下。前兩天我去配眼鏡,他很認真地拿許多副眼鏡框來試。又除又戴又猛照鏡,很攪笑。當我攪掂左之後,原來佢好認真地選了一副眼鏡,想我買俾佢。

我話你無近視不能戴。他說可以用原來沒有度數的鏡片  跟他辯論了一輪,我看見個價錢牌要七百多元。還好他也有點點價值觀念,自己也覺得貴,所以至肯走

之後,我同佢講,近視是眼睛有病才要用,就好像我們病了要吃藥一樣。但是眼睛病了就不能醫好,要長期服藥。沒有病的眼睛是不用吃藥的。我還讚他的眼睛最捧。這時他好像開心一點了。

希望他以後也不要再跟我討眼鏡

原文章由 joanneka 於 07-9-7 09:31 硐表
Alice, Eva

學樂理, 如果上group, 就3千有找.
但係好似我個女, 1對2, 或者1對1, 就成1k 1 個月, 至少上4-5個月 , 希望佢1次攪掂啦
另外, 學琴真係好漫長, 我朋友個女由幼稚園學到f.5至考八級, 仲未pass  ...

我之前俾d細佬學鋼琴都是諗住訓練佢地左右腦咋,無諗過要佢地考乜試物試。不過學左咁耐,覺得如果沒有一點成績就停止,又好像有點可惜,所以才開始想考試。但是現在學校又要另外學一樣樂器,我怕沒有時間傔顧。因為學音樂,除了要時間上堂之外,仲要日日練。

亞仔次次叫佢上堂或是練琴,佢都yee yee 唉 唉咁!不過一去到個鋼琴面前,未坐低就急不及待地彈起來。所以我覺得佢學落去應該ok。

不過都係考過第一次試至知!

原文章由 blytheBB 於 07-9-7 11:50 硐表
各位mum,
琴日第一日睇英文功課,
你地有無覺得小五深左好多亞?
可能我己經比翻晒先生la,
点算亞?

拿她的教科書來睇,同佢一起由頭學起。又或者當溫故知新lor

簽名被屏蔽

早晨

我仲以為今日冇人添:loveliness:

blytheBB

冇加到妳名咩 即加

原文章由 blytheBB 於 07-9-8 09:56 硐表
dad左咁耐,
都唔記得加名tim,真底

blytheBB----->大囡小五,細囡9個月bb  
fion414 ----->1仔小五
siulisa------->1仔小五
alicetong---->1仔小五; 1女小一
M&A Mom--->1仔小五; 1女K3 ...

我去吾到最初個頁ga:cry:

原文章由 siulisa 於 07-9-8 10:20 硐表
早晨

我仲以為今日冇人添:loveliness:

blytheBB

冇加到妳名咩 即加
‹ 上一主題|下一主題