用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

happy^o^ 寫道:
有 d 野想請教一下, 我仔仔學小提琴學左 3 個幾月, 每堂 45 分鐘, 但係發覺每堂 miss 都花 20 ~ 30 分鐘去調音 ( 因為佢話 d 音亂晒, 所以需要多 d 時間去調音 ), 甘係咪有問題定係正常      學一首新歌, miss 自己又示範拉 4 ~ 5 次, 每堂阿仔實際只係拉 3 ~ 4 次甘上下, 甘係正常定係有問題      希望你有時間可以解答我 Many thanks !

花 20 ~ 30 分鐘去調音
正常調音不用花那麼耐, 就算換晒4條線10分鐘都唔駛
至於老師怎樣教就個個不一樣, 我自己多數都會在堂上要求學生拉多點, 好讓我更容易汁佢地的錯處

ixzp 寫道:
請問有冇地方介紹換大提琴琴馬及加微調或拉弦板?謝謝!

有部份琴行有, 例如灣仔"月"華(近188商場)
如有需要可pm本人

moondisc 寫道:
孩子今年 10 歲,學小提琴。 我發覺音樂事務處的多個弦樂團•他是夠資格報考的。但單從官方網頁,難以知道樂團是否可以高攀 ?
請問:
1. 那些弦樂團團員的一般年齡?
2. 團員的一般級別?
3. 小提琴取錄多少人?
4. 其他 . . . . . .

1. over 12
2. 要老師推薦
3. 無定

孩子今年 10 歲,學小提琴。 我發覺音樂事務處的多個弦樂團•他是夠資格報考的。但單從官方網頁,難以知道樂團是否可以高攀 ?
請問:
2. 團員的一般級別?

1. over 12
2. 要老師推薦
3. 無定

請問:
2. 團員的一般級別?

1. over 12
2. 要老師推薦
3. 無定

無論cello版和小提琴版suzuki, 在香港也能買到國內版 (實在太多大陸書店會入貨), 你去旺角西洋菜街行一轉樓上書店, 實買到。但大陸版只有部份曲, 而且是一邊channel 單是提琴聲, 另一邊單是鋼琴聲。而且只是部份曲有, 不是所有。

如果只係要純音樂, 可以買番外國版, 在tomlee有貨,但不是常有, 前文所提, 也可在柏斯等買。貴, 值唔值就見仁見智。

附帶一提, 有空回大陸去國內的書城, 捨得花錢的話可買教學版vcd, 有幾位有名的大陸提琴老師都有出, 百幾元一套, 但那一位老師好不好, 我不批評, 做家長的應該用心找找資料, 該不太難發現誰較好, 那個version較抵買。

至於邊間琴行好, 我真不會講。情況就像大家樂好定大快活好? 你覺得呢間平, 抵食d, 咪去呢間囉; 你覺得0個間d料可能好少少, 咪去0個間囉。不過呢 d 舖頭, 一定唔會比專業
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

請問有冇人可以教我 "數拍子"的英文是什麼呢?
我知 例如 "用手打拍子"是 beat time with hands, 咁平時我

其實上大陸買可以一次過買埋書同碟, 唔使周圍搵, Mazas , Kayser 都有書同碟.

beat time with hands -- 我還是第一次聽, 正確d講應該係 clap the rhythm.

至於數拍子, 講 count the beats 應該已經好好。 你教琴嗎? 要講英文
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

請問有否聽過Sole Strings-The Harmony小提琴好唔好?
如果初學1/4 $1800值唔值買呢?THANKS.

miriammami
     我個son學before,want a 老師收200一小時, 請問你個老師 has time or not !!

葵涌葵昌路72號聯泰工業大廈6樓
俊文樂器貿易有限公司
www.chairman.hk 或致電3113 8418查詢。

小提弦係有分size
1/16、1/10、1/8、1/4size小提琴用1/4弦
1/2size就用番1/2弦
3/4、4/4size就用4/4弦

對初學嚟講,E弦係會時常拉斷,所以配多幾條E弦散線會好啲。

jazzy 寫道:
小提弦係有分size
1/16、1/10、1/8、1/4size小提琴用1/4弦
1/2size就用番1/2弦
3/4、4/4size就用4/4弦

對初學嚟講,E弦係會時常拉斷,所以配多幾條E弦散線會好啲。

請問邊度可以買到唔同size既弦 ? 多數琴行都只有不同牌子既4/4弦存貨

請問:
2. 團員的一般級別?

兒童弦樂團團員一般是小學生,以音樂事務處為例,弦樂團團員一般需要3級以上。至於小提琴取錄會比較多,約20人。要加入音樂事務處的樂團除非你是該處的學生,或有老師推薦,否則會比較難入。其實方間也有很多管弦樂團及弦樂團,可以去以下樂團睇下

香港譜樂管弦樂協會
http://www.hkpmo.org

sallyki 寫道:

兒童弦樂團團員一般是小學生,以音樂事務處為例,弦樂團團員一般需要3級以上。至於小提琴取錄會比較多,約20人。要加入音樂事務處的樂團除非你是該處的學生,或有老師推薦,否則會比較難入。其實方間也有很多管弦樂團及弦樂團,可以去以下樂團睇下

sallyki,

我剛剛搵返張音統樂團報名表,見到弦樂團其中一個團要4級以上,其它就要5級以上,只有大提琴3級就可以入團.

舊年有兩個朋友,唔係係音統學都入到樂團喎,反而聽到人地話,係音統學要老師推薦先容易入團添.因為早幾日先比人冷水淋,話冇音統老師推薦多數入唔到添,叫我米鬼去喎,我正煩腦緊呀囡唔知考唔考到,尼個星期六就要考lu,而家諗住多數唔得,不過唔咁同呀囡講件咁事.

CHUCHU 寫道:
[quote]
sallyki 寫道:

sallyki,

我剛剛搵返張音統樂團報名表,見到弦樂團其中一個團要4級以上,其它就要5級以上,只有大提琴3級就可以入團.

舊年有兩個朋友,唔係係音統學都入到樂團喎,反而聽到人地話,係音統學要老師推薦先容易入團添.因為早幾日先比人冷水淋,話冇音統老師推薦多數入唔到添,叫我米鬼去喎,我正煩腦緊呀囡唔知考唔考到,尼個星期六就要考lu,而家諗住多數唔得,不過唔咁同呀囡講件咁事. [/quote]

唔駛擔心,放鬆心情考啦,樂團試音係一個好好既經驗,你呀囡可以學到點樣克服恐懼同緊張。 祝你囡囡考試成功啦

sallyki 寫道:

唔駛擔心,放鬆心情考啦,樂團試音係一個好好既經驗,你呀囡可以學到點樣克服恐懼同緊張。 祝你囡囡考試成功啦

sallyki,

多謝!   

CHUCHU,
比d心機啦, 外面d樂團比學校樂團好玩好多架, 當然要付出更多時間和努力啦, 每年可以練更多樂曲, 唔似校內d樂團只有兩三首簡單樂曲, 一年到晚, 都幾悶架.
岩岩過左個星期日, 音統三個地區弦樂團表演, 幾好睇架.

CHUCHU,

係妳大女考團, 定係細女呀?  細女考小提琴?

一定要去試下, 機會一定有的, 努力呀         !

neighbour931,

妳小朋友都係三隊既弦樂團成員之一         ?  我囡囡都係, 佢拉大提琴嫁, 多多指教呀!

我都覺得樂團裡面真係學左好多野, 雖然有時連學校既功課都好似兼顧唔到, 但付出既時間同精神都係好值得          .
‹ 上一主題|下一主題