用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

SPJB,

我囡囡是帶飯的,都重呀,因一早整的,她說不是太熱,我家中試過,覺得熱度都OK。但她仍想帶飯,尤其是是期一中午有課外活動,她就想帶三文治,因快些可以食完並做功課。

我在8月尾時第一次在校食lunch,真的覺得lunch box麻麻地,尤其是焗飯,D sauce太多,真的麻麻。

不過遲些天冷,thermo可能保溫效果有限,可能都要訂飯了!

有無2007年9月入讀宣小的家長?

SPJB, 大家好!

不知會否下星期黙中英黙呢?因為我看過中文有三課未黙
搖籃,洗澡,掉牙.而英文可能會不會黙Do not eat. Do not run.....
我自己推測, 現在和仔仔仍未開始溫呀!你們呢?
SPJB昨天仔仔同我講課室的趣事,你知不知誰是女班長?在上一次家長會在課室見過的.佢個Locker昨日發現有很多蟻,原來放了很多
食物在Locker,老師知道了即叫佢大清潔.

Hi Tracy,

下星期一定有中英默, 話唔定今日就會有中默範圍, 應會默其中2課. 英默我都估係呢d. 幸好學校2星期才有一次中英默書(其實都唔知係好定唔好), 我覺得1星期一次很辛苦, 太heavy. 不過其實大部份學校都係每星期都有中英默, 無得停.

女班長的事囝囝有講, 笑c我

原文章由 TracyC 於 07-10-23 09:05 硐表
SPJB, 大家好!

不知會否下星期黙中英黙呢?因為我看過中文有三課未黙
搖籃,洗澡,掉牙.而英文可能會不會黙Do not eat. Do not run.....
我自己推測, 現在和仔仔仍未開始溫呀!你們呢?
SPJB昨天仔仔同我講課室的趣事, ...

請問有沒有人今年都選這學校呢?多唔多人呢?如果交左私校留位費, 另自行分配收左我仔, 是否要同學校說放棄呢?因我本人剛交了一間私校的留位費。

原文章由 SPJB 於 07-10-23 12:49 硐表
Hi Tracy,

下星期一定有中英默, 話唔定今日就會有中默範圍, 應會默其中2課. 英默我都估係呢d. 幸好學校2星期才有一次中英默書(其實都唔知係好定唔好), 我覺得1星期一次很辛苦, 太heavy. 不過其實大部份學校都係每星 ...

Hi all,

好心煩呀 好唔開心呀 好擔心呀:( :(

學校剛剛打黎話囝囝又唔舒服, 嘔, 有少少發燒.
開學以黎第5次早退啦
今日又無默書, 今朝都仲好精神好開心咁出門口, 我唸囝囝真係唔舒服.:(

SPJB

我今晚幫你問一問仔仔最近你仔仔有沒有特別事發生,今日星期三應有中,英,數,常識, 這日日有啦! 體育,公民堂, 你仔仔興趣班是功夫班是否,我印象上一次病是星期三嗎?會不會佢特別不喜歡上其中一老師堂?我自己推測,這幾天沒有黙書呀!你仔仔有沒有這兩天被老師罰過?聽我仔仔話若不聽話,要小息去老師室罰唸書.
昨天英黙派回,幾多分?差不差?你情緒怎樣?會否有影響?

Hi Tracy,

我都有問囝囝, 他真的沒有特別不喜歡那一科或那個老師, 佢話個個老師都好好, 我亦感覺到佢enjoy返學 (除了要默書的日子). 最近亦沒有給老師罰, 他仲話自己好乖, 每天我帶他上校車他都很開心, 學武術他也很喜歡, 可以同仔朱同學一齊玩. 就是不明白為何每次都係星期三唔舒服, 可能係咁啱
昨天晚上囝囝剛剛學彈一首歌, 同上英文堂其中一首歌一樣, 佢不停唱仲話老師叫同學出去做動作 (他也出過一次), 要全班連老師都要跟佢一起做, 好好玩. 囝囝很喜歡馬老師的.
英默成績雖然不是滿分, 但亦很好呀! 以他上次的狀態的確很不錯, 我和老公昨晚都不停讚佢叻仔.
剛剛睇完醫生, 醫生話佢有少少發燒, 醫生話佢今次應該係作病.
! 我這個囝囝成日都要我擔心, 好煩!
他自細飲食方面都不太好, 吃很少, 所以很瘦, 看醫生都只會叫我地順其自然, 迫不了, 但我眼看這幾個月情況更差, 越來越瘦 (touch wood, 其實他不是常病的, 只是瘦一點). 早餐他很不願吃, 午餐在校吃飯盒更慘, 好多時都話唔好食, 佢好怕嗰D汁撈落D飯度, 晚餐就ok. 我可能都要考慮吓自己帶飯, 不過真的很煩, 他吃很少都唔知點整, 留晚上的又好似唔係咁好.

原文章由 TracyC 於 07-10-24 13:55 硐表
SPJB

我今晚幫你問一問仔仔最近你仔仔有沒有特別事發生,今日星期三應有中,英,數,常識, 這日日有啦! 體育,公民堂, 你仔仔興趣班是功夫班是否,我印象上一次病是星期三嗎?會不會佢特別不喜歡上其中一老師堂?我自己推測 ...

Hi SPJB
最近d天氣真的好乾燥,要多飲水,如果可以的話要煲d清潤的湯水或糖水,我阿囡又係食得好少和好細粒,不過暑假我比佢學游水,佢真的在食和身體都有進步,等佢好返試吓叫佢每晚食一粒魚油丸,有幫吸收和增強抵抗力的.今天出了手冊下星期二中文默書,你上網check吓就知!希望你個小朋友快d好返啦!
仲有阿囡話今天中文做了評估.

原文章由 SPJB 於 07-10-24 15:29 硐表
Hi Tracy,

我都有問囝囝, 他真的沒有特別不喜歡那一科或那個老師, 佢話個個老師都好好, 我亦感覺到佢enjoy返學 (除了要默書的日子). 最近亦沒有給老師罰, 他仲話自己好乖, 每天我帶他上校車他都很開心, 學武術他也 ...

Hi

我仔仔都有食魚肝油,暑假我同樣都有比佢學游水,做完運動之後會食多咗和身體強咗.昨晚,我近來真是發覺仔仔認字都不太好,怎麼辦?考試要看題目,評估分數不是太好.
有甚麼辦法可快點增加認字方法,可能我平時有教法有問題.

Hi Kennis,

今日囝囝又開開心心返左學lu, 希望學校唔好打比我啦.

舊年暑假我都有比囝囝學游水, 佢勁唔鍾意因為個阿sir好惡, 佢成堂都喊, 個阿sir仲嚇佢話唔比佢上水留佢喺中間個浮台度, 攪到囝囝好驚, 佢話以後都唔學游水. 但我覺得一定要識游水當係保護自己, 所以等多一兩年再試吓or叫爸爸教.
我覺得運動真係好重要, 但偏偏阿仔唔多鍾意運動方面, 學嘅嘢都係靜態, 所以我揀左武術比佢喺學校學, 無得唔去, 佢so far都話好玩, 不過學校嗰d質素唔知點同埋時間太短.
你講魚油丸係唔係好似Kawaii嗰d糖呀! 阿仔一直都有食架, 每朝一粒. 琴日醫生叫我地比佢食魚肝油, 我買左橙味嗰隻(白色嗰隻實在太難食啦), 今日開始比阿仔食.
我都上綱check左功課知道下星期二默中文, 唔該哂你! 不過其他班有寫默"八文十詞", 但囝囝老師只寫"八 , 十". 不過都會叫仔仔全部字都要熟law.
激c我, 琴日最尾2堂先係中文所以囝囝做唔到評估, 我係想囝囝知道第時測驗考試嘅時候係點, 老師會點讀卷. 老師有比番份評估卷囝囝, 我琴日都同囝囝做左, 我好似老師咁讀一次題目比囝囝自己做, 囝囝有時叫我讀多次我都話唔得, 我話老師唔會讀多一次架. 佢當然唔係滿分但都ok啦

原文章由 kennischow 於 07-10-24 23:54 硐表
Hi SPJB
最近d天氣真的好乾燥,要多飲水,如果可以的話要煲d清潤的湯水或糖水,我阿囡又係食得好少和好細粒,不過暑假我比佢學游水,佢真的在食和身體都有進步,等佢好返試吓叫佢每晚食一粒魚油丸,有幫吸收和增強抵抗力的. ...

Hi Tracy,

千其唔好心急, 其實佢地仲細, 有時唔專心同埋有d字只寫幾次或者為左默書而硬塞入個腦度真係會好怏唔記得.
我問過好多好多人, 包括我d家姐(佢地都經過我地lee個階段), 朋友, 同事, 在BK其他topic, 崔老師等等, 佢地個個都話係咁架, 大部份小朋友都係咁, 係正常架, 佢地默書100分嘅字好快又會唔記得.
有咩方法? 我都想知. 慢慢黎啦.

原文章由 TracyC 於 07-10-25 09:17 硐表
Hi

我仔仔都有食魚肝油,暑假我同樣都有比佢學游水,做完運動之後會食多咗和身體強咗.昨晚,我近來真是發覺仔仔認字都不太好,怎麼辦?考試要看題目,評估分數不是太好.
有甚麼辦法可快點增加認字方法,可能我平時有教法 ...

阿仔話今日英文又做左評估, 嘜咁多評估嘅

上次學校個社工羅姑娘話得閒會搵囝囝傾吓計, 今日真係搵左囝囝, 果然有跟進. 不過佢喺上聖經堂時叫囝囝去輔導室同佢玩同傾計, 囝囝話佢有好多嘢玩, 好多玩具, 仲叫囝囝小息一時可以帶其他同學去佢度玩, 囝囝話同羅姑娘做左朋友, 好開心!

羅姑娘主要都係了解吓囝囝鍾意同唔鍾意d咩科目, 又問吓佢d屋企人咁law. 我可能都要打比羅姑娘了解吓.

我都好開心學校真係會跟進一d特別case, 有支援, 另我唔駛咁擔心.

Hi SPJB
阿囡由暑假開始學游水(佢原本好怕水,上一年我自己帶佢去游,都教唔到佢),點知今年遇到個阿sir好好(油痲地ym),同佢哋班小朋友玩得好開心,現在阿囡已經可以不用浮板,用自由式游到3至4吓(會呼吸),佢每年9至10月都會大病2至3次,但暫時都味有,所以我都會比佢繼續學!
魚油丸是c各脫果種,kawai唔夠勁,都比都上白色嗰隻魚肝油,橙味嗰隻,對阿囡唔work,但白色嗰隻,阿囡一食就會收到鼻水(初起的時候)!!
不過小朋友無事就得啦!聽你咁講,我都覺得宣道好好!

原文章由 SPJB 於 07-10-25 09:36 硐表
舊年暑假我都有比囝囝學游水, 佢勁唔鍾意因為個阿sir好惡, 佢成堂都喊, 個阿sir仲嚇佢話唔比佢上水留佢喺中間個浮台度, 攪到囝囝好驚, 佢話以後都唔學游水. 但我覺得一定要識游水當係保護自己, 所以等多一兩年再試吓or叫爸爸教.
你講魚油丸係唔係好似Kawaii嗰d糖呀! 阿仔一直都有食架, 每朝一粒

Hi all,

我成日以為評估只做一次, 聽阿仔話琴日又做左英文評估, 即係唔只一次啦. 咁我今朝帶阿囝等校車時就問吓個高年班家長, 原來評估係常有的, 不是一次, 當教完幾課書就會做一次評估, 看看小朋友吸收幾多, 是不計算落成績表的. 佢話基本上好多小朋友評估分數都係一般, 不會太高分(當然有例外啦), 因為平日根本無時間溫書, 能做到每天溫書的人真很少.
其實多做評估都幾好, 因為等佢地習慣吓試卷嘅題型, 真正考試時都無咁陌生, 又唔駛特別去溫習, 無咁大壓力

原文章由 kennischow 於 07-10-26 01:00 硐表
Hi SPJB
阿囡由暑假開始學游水(佢原本好怕水,上一年我自己帶佢去游,都教唔到佢),點知今年遇到個阿sir好好(油痲地ym),同佢哋班小朋友玩得好開心,現在阿囡已經可以不用浮板,用自由式游到3至4吓(會呼吸),佢每年9至10月 ...

Hi all,

琴日見到囝囝份常識功課(super word) 啲生字真係怕怕

我問過d過來人, 常識係最難溫習的一科, 看似簡單, 因為都係一d時常會接觸到嘅事物, 但係d生字真係又多又深, 雖然考試時有d選擇, 但都要認得哂d字先寫得出答案, 都唔知點溫

SPJB

琴日我仔仔話見到你囝囝在聖經堂給羅姑娘帶了去輔導室(只有
佢一個)有沒有甚麼事?

有時請問問你仔仔我仔仔有沒有特別事.謝謝

Hi Tracy,

沒什麼, 只係傾吓計姐.
你睇吓我下面嘅post就會知

原文章由 TracyC 於 07-10-26 12:36 硐表
SPJB

琴日我仔仔話見到你囝囝在聖經堂給羅姑娘帶了去輔導室(只有
佢一個)有沒有甚麼事?

有時請問問你仔仔我仔仔有沒有特別事.謝謝

阿囡今日話學校每個課室門外都多了一些勵志的字句(佢話有d有包膠,有d只係一張A4紙),就連校務處都唔例外,我問佢寫咗d什麼?佢話張張都唔同喎!我咪叫佢用心d去看清楚!我覺得學校在德育方面真的做得唔錯!

Hi Kennis,

你囡囡很細心呀!
我囝囝無提過, 等我問問佢叫佢留意吓先

原文章由 kennischow 於 07-10-29 23:06 硐表
阿囡今日話學校每個課室門外都多了一些勵志的字句(佢話有d有包膠,有d只係一張A4紙),就連校務處都唔例外,我問佢寫咗d什麼?佢話張張都唔同喎!我咪叫佢用心d去看清楚!我覺得學校在德育方面真的做得唔錯! ...

Hi all,

有無報名參加親子旅行呀?
我會參加但未交回條, 因為仲唸緊好唔好BBQ, 根似自己帶嘢去食方便d

你地呢?
‹ 上一主題|下一主題