用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已經收到創價信
樓主: ballball411
go

已經收到創價信 [複製鏈接]

Re: 已經收到創價信

siuman,

冇行喇..
佢地rejected左christy啦..     
好唔開心..
而家諗緊點寫求位信..
因為其實我都幾鍾意呢間學校架..     

Hi ballball411

I have received your letter.

Thank you so much for  your help.

我今日下午已經用左SPEEDPOST SEND求位信去創價喇..
不過我真係唔係幾識寫..

Dear ballball411,

我都收咗reject信,但我覺得亞女表現好好,希望寫信去求位,請你send個sample給我。
e-mail:[email protected]

THANKS!

我昨天終於也收到reject 信
都預咗, 無乜失望, 因為他當日表現的確係幾間幼稚園中最差...
至少係因為狀態不佳, 所以不收, 心服口服
(因為當天上午in 完培正, 係又一城遊蕩咗食o野成兩個幾鐘
佢己經無晒心機, 又眼訓)
不過有時會諗, 要一個兩歲幾o既小朋友, 一日interview 兩三間幼稚園, 中間可能相隔半小時, 要趕餐死
又或者隔三, 四個鐘, 返屋企又唔係(唔係個個住係附近), 係外面遊蕩又唔係....
所以其實都小朋友都幾唔公平, 完全反映唔到小朋友應有表現
大部份又唔俾人改時間, 非常不人道
但偏偏幾間名校幼稚園都係o個幾日in, 辛苦了媽媽, 辛苦了仔仔.........

我今日都收到reject信...
我囡囡o個日表現都幾好gar,竟然都唔收...
不過算la,可能真係無緣呢!!! :
\\(^o^)//

岩岩check完信箱都仲末有信,又要等多日! :cry:

sent all la

醒目開學勳章 貢獻勳章

ballball411 寫道:
sent all la

奇怪下大家都用~ballball411~嗰封sample, 咁咪一式一樣, 校長會唔會覺得大家唔多夠誠意囉! 我諗大家都會改多多少少掛?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

其實我真係有一個希望創價收左你地小朋友既媽咪, 可以在這幾天考慮讀或唔讀吧,  雖然我都明白你地要d時間去考慮, 但你地既決定只會令到我地呢d (收到waiting / reject 信) 一路只係想bb讀創價(唯一希望) 既媽咪苦等多半年吧,   

Dear Mums,

I suggest that you don't write according to any "sample". I think it is better to express your own views-- better in your own handwriting. It's more sincere.  The school emphasizes "learning in a happy way". If you agree with this point, you may also mention in the letter.

Agree!! Just put more effort on writing your own the letter, at least clear wording and tidy handwriting. Wish you all success.

其實我都覺得我輸在呢方面,
但有什麼辨法,唔通真係要借人地址咩!
無計!   

無計!   
kathyfcc 寫道:
其實我都好質疑九龍塘的學校收生準則,我甚至懷疑是否關乎居住地址,因我住公屋,不知這是否有影响?因為根德和創價也不收我囡囡,但培道和聖三一也收了我囡囡,而且囡囡int創價時也非常合作,表現非常好,我也從各位口中得到一些父母應答的答案,我和丈夫也答得很好.我也不明白?

我估唔關事, 我亞囝三個表哥都係讀創價(兩個畢左業, 一個讀緊k2), 佢地全部都係住公屋架。反而我地住私樓, 我亞囝就收到rejected信。

EilyMum 寫道:
無計!   [quote]
kathyfcc 寫道:
其實我都好質疑九龍塘的學校收生準則,我甚至懷疑是否關乎居住地址,因我住公屋,不知這是否有影响?因為根德和創價也不收我囡囡,但培道和聖三一也收了我囡囡,而且囡囡int創價時也非常合作,表現非常好,我也從各位口中得到一些父母應答的答案,我和丈夫也答得很好.我也不明白?
[/quote]

醒目開學勳章 貢獻勳章

mchan 寫道:
我估唔關事, 我亞囝三個表哥都係讀創價(兩個畢左業, 一個讀緊k2), 佢地全部都係住公屋架。反而我地住私樓, 我亞囝就收到rejected信。

我都覺得唔關住公屋事! 至於收生標準就只有佢地只知啦!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

我都覺得唔關住公屋事!  創價又不是甚麼貴族學校, 他給我的感覺是"平易近人"

至於收生標準就只有佢地只知啦!

一定唔關住乜嘢屋同响邊度住問題..(因為我住九龍塘我個女都係後補名單內),佢地都有收讀住西貢,天水圍d小朋友.
我問過我亞哥朋友(佢係創價老師),佢地每年都有過千人in,但只收180個學位.(你地可以計吓競爭有多大),仲有佢地會收當日表現最好個d小朋友先,就算是後補同rejected嗰d小朋友,佢地相差d分數唔係太多咋.
我聽完佢講之後都想過吓可能我個女個日表現真係無其他小朋友咁好同埋佢可能同呢間學校無乜綠份. (所以成個人都輕鬆咗,唔洗成日自己想無謂嘢)
上述都是我個人意見,希望創價無收佢地小朋友同後補嗰d媽媽唔好咁緊張啦.

由 sweetman 於 2006-12-02 10:10:12
我囡囡都收咗讀下午班, 之前見到有媽咪話要1hr10mins呀  所以都考慮緊   
我問過今年如在將中上車係12:45 , 不過唔知出年係點  

唔使咁耐, 40~50分鐘度

樂遙bb,
希望妳能夠打動學長      

樂遙BB 寫道:
我今日下午已經用左SPEEDPOST SEND求位信去創價喇..
不過我真係唔係幾識寫..
‹ 上一主題|下一主題