用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

cman_li ,
你都係聽人講啫 如果係真o既,我個人認為:既然係自行分配階段,收咗你就一定係收咗你啦,為什麼又要排隊呢?每學校已預留不多於30%中一學位,學校就會取錄不多於30%學生,除非(D同學)唔係被取錄,而係候補生。
如有錯誤請更正

007:
你提到沙田區形勢大好, 深水

cman_li

根據教統局2005/2007中學學位分配辦法簡報中P.26説明
"獲自行分配學位的學生,不會在統一派位階段再獲派位

按這簡報說,如果B中學已呈報教統局取錄D同學的話,那麼D同學便會升讀B中學。

cman_li 寫道:
想請教自行分配學位的安排

假設D同學:

第一選校次序: A中學
第二選校次序: B中學

假設今年中學會呈交教統局一份入選名單
1. 多過30%學位的學生作配對
2. 中學會給與每個入選學生一個優先次序

如果A中學沒有取錄D同學,但B中學將會取錄D同學.教統局會否將B中學的自行分配學位先給與選擇第一選校次序的其他入選學生而導致D同學最後不能在自行分配階段被取錄.

007:

多謝你的詳盡資料,你確是個絕頂好人。

想請教一下你的意見,我囡囡現於深水埗區一小學讀六年級,老師說她的成績可以在自行收生階段嘗試報上智或油蔴地真光女書院, 已我所知上智在深水埗區是頂級的,真光女書院在油尖旺區亦是頂級的, 這兩間中學哪間較好呢?  但我和囡囡都較喜歡男女校,應怎樣選擇好呢?  

Best regards,
Y.M.

Thx.

今早已查詢教統局,得到的答案是D同學會被B中學取錄(只要他是自行派位入選名單內,就算所有侯補生是選擇B中學為第一選校次序,電腦都不會將B中學的自行分配學位先給與選擇第一選校次序的其他侯補學生)

007,
我想問下,邊d白鴿眼中學,連interview都唔比d唔係名牌小學???

[quote]
SWYIP74 寫道:
007:
你提到沙田區形勢大好, 深水
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Y.M. 寫道:
007:

多謝你的詳盡資料,你確是個絕頂好人。

想請教一下你的意見,我囡囡現於深水埗區一小學讀六年級,老師說她的成績可以在自行收生階段嘗試報上智或油蔴地真光女書院, 已我所知上智在深水埗區是頂級的,真光女書院在油尖旺區亦是頂級的, 這兩間中學哪間較好呢?  但我和囡囡都較喜歡男女校,應怎樣選擇好呢?  

Best regards,
Y.M.

Y.M.:
既然老師推薦囡囡報上智、真光…當然有一定機會!(不過都應以平常心待之...)...上智這幾年進步很大,真光同佢已有點差距!

如果小學讀男女校,中學齋校問題不大!或可考慮報哂兩間!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

pianopear 寫道:
007,
我想問下,邊d白鴿眼中學,連interview都唔比d唔係名牌小學???

純粹007穿鑿附會之說,香港教育畀應該冇啲咁嘅學校!

007,

你好!真係難得有你可以在這個forum解答我們一班媽咪嘅問題.

我想請問知唔知深水埗四邑商工會黃棣柵嘅成績同校風如何?同聖母玫瑰,德雅,銘賢,瑪利諾神父比較又如何呢?

麻煩你

Barbie媽媽
Barbie媽媽

Hi 007,

請問你知否大埔三育中學校風如何呢 ?
吾該晒~!

007,

Do you know if MCS has native English and Mandarin teachers to teach English and Chinese respectively?  Thanks.

Barbie媽媽 寫道:
007,

你好!真係難得有你可以在這個forum解答我們一班媽咪嘅問題.

我想請問知唔知深水埗四邑商工會黃棣柵嘅成績同校風如何?同聖母玫瑰,德雅,銘賢,瑪利諾神父比較又如何呢?

麻煩你

Barbie媽媽

黃棣珊都唔錯...其實各有長處...唔比較得唔得吖?
個人認為聖母玫瑰高一點點啦!

bluebell5395 寫道:
Hi 007,

請問你知否大埔三育中學校風如何呢 ?
吾該晒~!

三育辦學多年...一向畀人感覺麻麻哋!(除左清水灣靚靚校舍之外)..大埔三育好似轉左直資(全英中乎?)...唔識講!

WYmom 寫道:
007,

Do you know if MCS has native English and Mandarin teachers to teach English and Chinese respectively?  Thanks.

不清楚!

hi 007,

吾該晒~

hi 007

可否對以下 3 間中學續一評價,給些意見?

1) 沙田培英中學 (津貼英中)
2) 將軍澳仁濟醫院王華湘中學 (津貼英中/中中?)
3) 土瓜灣保良局顏寶鈴書院 (直資)

感謝!  

007,

唔該晒!
Barbie媽媽

007 :

1. 請問油尖旺區有哪些好的直資學校 ?
2. 蔡繼有中學/銘賢/銘基 (收生資格如何 ,已看校網資料 , 不過因為你d解釋易明又深入 , 所以都係要勞煩你老人家出手)           

007你好,
囝囝的小學現屬黃大仙區,但他入學時因為學校是九龍城區,所以可以在2個網內任擇其一。囝囝的成績約全級20,英文及數學是A,中文只有B,我覺得他計分後應該是band 2,請問選那區機會較高呢?黃大仙區有好介紹嗎?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題