用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

我好認同你所講, 真是除出看小朋友自己的本事,就係靠家長努力啦, 真是no pain no gain

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

010:看你寫比yanyanmama 個message, 覺得你近這數個月好積極咁留意每間津貼/私小/直資, 講真我幫女考私小無非驚派得唔好, 什麼津貼只是人出鼓油你出雞咋, 所以如果我心目中間津小得左, 我都唔諗必去架la, 因為我有個細跟家姐。

事實上, 每間學校都有叻同唔叻d學生. 好似名校都出唔好學生(之前未有2個名校學生偷竊lor), 所以最緊要小朋友跟唔跟得上.   並且間學校適唔適合小朋友.

必必/010:今日科學學乜野, 請報吓料la

醒目開學勳章

Christina
我有時都怕自己太緊張仔仔,所以又要提下自己放輕鬆d,你咪見我d留言好似好淡定咁,到埋身時,我一樣好掙扎!我只係早過yanyanmama諗呢d問題,所以而家可以同佢分享咋,實戰真係要問maku/必必先得.另外我仔仔今日只係肯同我傾左兩咀電話咋,要今晚先話得你知科學內容啦

maku
係,所以我相信囡囡一定會係好學生,因為有個做好榜樣的媽媽嘛!

010:講真, 我想想當年必必/maku都同我地一樣, 都有好多野會考慮, 不過佢地有經驗, 都會過料比我地.

hi 010

唔該晒妳, 等我下次試下放低佢, 睇下佢會唔會四圍走, 我見到妳個仔, 好習慣又好投入同其他小朋友玩, 我個女同佢講 Ms. Ida & So 主任係到當返學咁, 佢都無反應.  
妳同佢地分析小學d問題, 真係好正, 有時我睇下妳地講選擇小學真係好似一盤學問又要左計右計, 妳講到"看小朋友自己的本事", 可能我個女太細/定我唔識睇, 真係末睇得出佢有什麼特質, 除左比較獨立/坐唔定 (咁會唔會好似人地咁講比多d課外活動佢, 睇下佢岩邊樣) ?  如果妳唔介意, 日後有機會見到我個女, 幫下眼, 指點下我. thank you

hi maku

如果我個女唔怕水, 可唔可以直接報初班 ? 係呀, 我都明白, 如果陪住一齊學會好d, 如學琴上門就有得陪, 但頭頭學又唔會即刻買琴, 有時真係要考慮好多野.

Christina
緊係唔係放假, 係忙到上唔到來

各位

我講個秘密比你知, 我分别在第一次見到女女能游到水, 同女女可以弹到一首好難的歌時, 我内心感動到哭了出来...     

summer_66
你女女唔怕水, 是可以直接報初班
但YMCA好似要4歲先可以報初班
你可以打24200266查下
11月份班, 10/27 開始報名

hi yanyanmama

終於出現, 妳好少咁忙

各位

選擇小學, 首要選擇適合自己小朋友。日後就要靠小朋友/父母的努力啦

010 寫道:

敢說就算僥倖入到名校:如DBS, DGS,SFA,SPCC(其實重有好多...只係記唔晒....)唔等於就唔使煩d小朋友便會得到好成績.因為no pain no gain!
同樣道理,就算留係一所二線津校,唔等於小朋友一定唔能夠讀出好成績!
除出看小朋友自己的本事,就係靠家長努力啦-你看maku/必必便知!

絕對認同, 我都係今晚再分享

yanyanmama:我上星期至今日都好忙, 不過就忙裏偷閑,   我回家又要看住二個小朋友, 都無乜私人時間.

hi maku

如果4歲, 就要等下年暑期先報得. thank you

maku:你同我一樣都是個感性的人.

是呀, 你女女能弹完一首歌, 你有没哭啊?有人講,感性的人作文好了得, 但我又吾得ge:cry:

christina 寫道:
maku:你同我一樣都是個感性的人.

醒目開學勳章

maku
我地同係眼淺的人,所以其實我唔會笑你!

maku 寫道:
各位

我講個秘密比你知, 我分别在第一次見到女女能游到水, 同女女可以弹到一首好難的歌時, 我内心感動到哭了出来...     

你地講好未, 誰去做畢業典禮代表   

maku:你講得對, 我作文好高分架, ha ha.

講到做代表, 我一定唔得架, 找yanyanmama/必必就ok. 我想010同我一樣到時cry到豬頭都似.   

我老公唔肯做代表, 婆婆都say no.

即係話我唔感性 青草地陳老師那天, 我都有   

summer_66 寫道:
hi yanyanmama

終於出現, 妳好少咁忙

如果放左1 1/2 日假, 返來都無野做, 我即係炒得

christina

我地就等,看一看yanyanmama/必必是不是可以忍到吾哭   

yanyanmama
我知道你作文一定好高分架
‹ 上一主題|下一主題