用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 22-12-1 14:22
明白,請問通常咁样电法要几內先到倒呀小朋友RBC户口呢?

上次匯比呀仔,2日已經入咗佢戶口。

回覆樓主:

想請問大家有無考慮比了小朋友行Stream A 攞PR?

沙律 發表於 22-12-1 16:57

我仔會,攞咗先,到時想留當地發展又得,返香港又得,比自己多條出路

沙律 發表於 22-12-1 16:57
好想,可惜2023年先升大學,趕唔切2026畢業

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 17:02
我仔會,攞咗先,到時想留當地發展又得,返香港又得,比自己多條出路
...

謝謝回覆!
我見Stream A截止日期係2026年8月31日,如果阿女讀完高中再讀兩年diploma剛好2026年,好似有點趕~ 如果唔行Stream A而用留加日數去申請又可唔可行哩(阿女由Year 10開始在加讀高中)?

想問下你知唔知邊申請PR後要留幾耐先成為Citizen?

大食媽咪 發表於 22-12-1 17:28
好想,可惜2023年先升大學,趕唔切2026畢業

我女2024先升大學
唸緊好唔好讀2年Diploma,申請咗Stream A 再駁番上大學

回覆 沙律 的帖子

唔太清楚2年diploma再接軌大學情況如何呢...我女又唔太想為咗個PR而放棄黎緊大學既offer...
真係兩難...如果stream A可以遲一年先expire就好

沙律 發表於 22-12-1 17:29
謝謝回覆!
我見Stream A截止日期係2026年8月31日,如果阿女讀完高中再讀兩年diploma剛好2026年,好似有點 ...

其實未有 Stream A/B之前,我大仔都有考慮過加拿大,可以行EE計分制申請永居。 不過而家出咗呢個,當然方便好多。

你囡囡26年讀完兩年diploma,理論上係緊緊趕得切, 你要計得好準。呢度都有網友係咁諗,就係打算讀完 diploma,再將啲學分轉入大學, 又可以趕得切申請, 不過要自己計得好清楚。

大食媽咪 發表於 22-12-1 17:42
回覆 沙律 的帖子

唔太清楚2年diploma再接軌大學情況如何呢...我女又唔太想為咗個PR而放棄黎緊大學既offer ...

係要取捨

沙律 發表於 22-12-1 17:29
謝謝回覆!
我見Stream A截止日期係2026年8月31日,如果阿女讀完高中再讀兩年diploma剛好2026年,好似有點 ...

當你成功申請 PR 後,衹須5年內有兩年在加拿大,就可以成為 Citizen.

沙律 發表於 22-12-1 17:30
我女2024先升大學
唸緊好唔好讀2年Diploma,申請咗Stream A 再駁番上大學

我女都係2024年先上大學,是否攞咗pr是大學學費平啲?
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

emily223 發表於 22-12-1 18:34

平好多好多

以我孩子 Faculty of Arts (文學院)為例,有PR 係~ 1/6學費对比國際學生

Tuition Fees https://students.ubc.ca/enrolment/finances/tuition-fees/undergraduate-tuition-fees
Commerce:
PR 本地生學費:CAD$ 5,729.10 (HKD~   34,000)
國際學生學费  :CAD$55,384.50 (HKD~332,307)

小時了了 發表於 22-12-1 18:59
平好多好多
以我孩子 Faculty of Arts (文學院)係~ 1/6學費

但係是否一取得pr就即刻可以享有這項福利
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

emily223 發表於 22-12-1 19:01
但係是否一取得pr就即刻可以享有這項福利

你問返專業人事好啲

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 18:09
當你成功申請 PR 後,衹須5年內有兩年在加拿大,就可以成為 Citizen.

我女的homestay爸爸話1095日,但就計埋高中在加的日子,我就搵唔到相關資料

我都去望下EE既資料先,謝謝!

emily223 發表於 22-12-1 18:34

呢樣我又唔太清楚

沙律 發表於 22-12-1 19:08
我女的homestay爸爸話1095日,但就計埋高中在加的日子,我就搵唔到相關資料

我都去望下EE既資料先,謝謝 ...

其實睇你嘅目標係咩,如果一心係諗住取永居先, 咁當然係讀完個 Diploma 拎咗 PR先, 再將啲分轉入大學,就算真係轉唔成功,至少已經成功申請到 PR , 之後最多咪兜多少少路,再響當地讀其他再駁返入大學,到時亦可以用國民身份讀書,學費就平好多。 但如果唔想放棄直入大學,咁就唯有畢業之後排計分制去申請。

我仔都係因為要趕26年畢業所以唔可以申請 Co-op,所以要自己衡量如何取捨。

回覆樓主:

提提一点,所講在申請時要已拿到畢业证明才可,即如在deadline前畢業但未有証明是申請不到的!但又有d news講,在deadline前只要Submit左申請,畢業証書可后補,唔知边個版本真?

twhkleung 發表於 22-12-1 20:53
提提一点,所講在申請時要已拿到畢业证明才可,即如在deadline前畢業但未有証明是申請不到的!但又有d news ...

我仔有提過好似可以向學校申請證明先,不過冇詳細了解。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊