用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 21-11-14 21:32
我女係2,自細愛中文,怕英文,依家我都驚緊DSE英文會點算

英文要攞3對強開中文嘅學生都係一大難關。不過,仲有時間提升。

S-Kwok 發表於 21-11-14 21:44
會唔會傳統學校2較多,但似我仔嗰類學校就1較多。

都可能係。不過,類2學生的英文科要追至3級成績係咪真係咁難,唔知會唔會學生早早就放棄提升英文能力,但又無理由攞升U嚟教飛㗎!!真係唔知學生响樹諗乜?!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-14 22:03
唔緊要啦早啲做好準備,條條大路通羅馬,再唔係出國升學又得。
我仔當年都估佢介乎 2-3,结果都係衰咗,呢 ...

知道你囝囝當年情況,咁佢其他科考得如他理想嘛?你囝囝英文可以摘星,男孩子响語文科有星星實在唔容易。

YmOra 發表於 21-11-15 06:52
知道你囝囝當年情況,咁佢其他科考得如他理想嘛?你囝囝英文可以摘星,男孩子响語文科有星星實在唔容易。: ...

當年如果唔係衰科中文,應該夠分直入大學,唔駛兜個圈用多咁多錢同時間,不過有時啲嘢又係整定,佢用多幾年時間讀完 HD 先入大學,又令佢個底比人穩,響大學個 GPA 一路都唔錯,有得有失啦。如無意外明年大學畢業佢會出國讀多個 Master,佢哋呢行真係一日千里,決定做就要不斷 update 自己先得。

YmOra 發表於 21-11-15 06:38
都可能係。不過,類2學生的英文科要追至3級成績係咪真係咁難,唔知會唔會學生早早就放棄提升英文能力, ...

呢幾年有範文之後合格率都已經高咗,總比頭幾屆嘅白老鼠好好多。不過語文無得速成,由其事 DSE 考嘅中文奇奇怪怪,出到連作者都唔識答,都唔知考到咁為乜
考得唔好有時都未必係語文能力問題,唔識答题都一樣死得。

英文考核就直接好多,唔識就係唔識,無咁多氹比你踩。

妹妹頭 發表於 21-11-14 21:32
我女係2,自細愛中文,怕英文,依家我都驚緊DSE英文會點算
英文如果真係俾心機去準備,易過追中文。睇下囡囡目標幾多分,應該唔難

YmOra 發表於 21-11-14 17:59
吖!忽發奇想,你哋覺得兩類人,1。自小喜愛英文惡中文,DSE要追至3級成績,與,2。自小愛中 ...
英中,應該1問題多些吧!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-15 07:58
當年如果唔係衰科中文,應該夠分直入大學,唔駛兜個圈用多咁多錢同時間,不過有時啲嘢又係整定,佢用多幾 ...

人人際遇唔同,你囝囝的已經可以令好多人羨慕,講開想請教下,如果學士畢業後繼續讀碩士,咁讀學士時的借貸是否要一路讀碩士一路還債嗎?又如果碩士不是去外地讀選擇留港讀,咁!有無得再借錢交學費㗎?政府又有無得好似學士學位咁有資助交平DD學費㗎?唔好意思咁多問題,問題老太婆一名。thx.thx

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-15 08:11
呢幾年有範文之後合格率都已經高咗,總比頭幾屆嘅白老鼠好好多。不過語文無得速成,由其事 DSE 考嘅中文奇 ...

自從"範文"出台,中文取3率明顯多咗!咁!會唔會中文"追3"比英文容易DD。

bbc2018 發表於 21-11-15 09:01

不過,我又咁諗,英中學生,尤其佔大多數比例嘅英中同屬B1中學而言,入得B1中學,多數學生响小學的中文、英文有"A.or.B"居多,其中A嘅應該最多,入中學前嘅中文英文底子尚算不差情況下,咁!哩班學生要追中文3或英文3難度指數照計唔會高,當然,事實還是有不達標的例子。所以,真正原因在哪?!還是不知道~~~

醒目開學勳章

中中就2比較多

YmOra 發表於 21-11-14 17:59
吖!忽發奇想,你哋覺得兩類人,1。自小喜愛英文惡中文,DSE要追至3級成績,與,2。自小愛中 ...

兩種語言實際上係兩種思維方式,如果中文係日常用語、英文差/英文為日常用語、中文差。嗰兩種追第二語言嘅難度其實差唔多!
又其實band1(英中)嘅比例已俾咗答案!
以本地生中文好英文差為例,入B1A校都幾難!
以本地生英文好中文差為例,影響相對無咁大,中文係日常用語、又學識英文思維模式,這對於學習是有幫助。

YmOra 發表於 21-11-15 09:51
人人際遇唔同,你囝囝的已經可以令好多人羨慕,講開想請教下,如果學士畢業後繼續讀碩士,咁讀學士 ...

香港讀個碩士都要十幾萬以上,外國查實都唔係貴好多。我知道香港就算讀碩士都可以借,不過我哋無借過錢所以答唔到你,詳細可以等有經驗嘅網友解答。

我自己做法大學畢業之前我都會供個仔讀書,因為唔想佢哋一畢業就一身債,不過我只會供到佢完成大學,至於碩士就要靠佢自己了。我兩個仔一向都好慳家唔會亂洗錢,大仔讀碩士都會用自己錢半供讀,我最多只係幫佢做擔保,其他就靠佢自己了。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-15 12:14
香港讀個碩士都要十幾萬以上,外國查實都唔係貴好多。我知道香港就算讀碩士都可以借,不過我哋無借過錢所 ...
我女有日同我傾計, 佢好似想一路讀一路讀, 諗住我哋會不停供不停供....... 我立即糾正佢的想法, 講明一個Degree+一個Master, Master仲要係接住Degree讀我先供, 先小人後君子........ 佢立即扁晒咀, 我話唔通你做十年嘢之後先去讀Master都仲要我供呀......

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-15 12:51

gigayan 發表於 21-11-15 12:50
我女有日同我傾計, 佢好似想一路讀一路讀, 諗住我哋會不停供不停供....... 我立即糾正佢的想法, 講明一個De ...

真係聽過有啲後生仔不停讀,其實係想逃避唔返工,就算屋企負擔得起,我個人都唔太認同,始終人生係佢哋自己,要學識自己負責。

gigayan    發表於 21-11-15 13:17

我女係英中,但屬2

醒目開學勳章

gigayan 發表於 21-11-15 12:50
我女有日同我傾計, 佢好似想一路讀一路讀, 諗住我哋會不停供不停供....... 我立即糾正佢的想法, 講明一個De ...
唔怪得朋友成日同仔女封定後門,話頂多供到大學,層樓都唔會過佢哋手,叫佢哋自食其力。。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-15 12:14
香港讀個碩士都要十幾萬以上,外國查實都唔係貴好多。我知道香港就算讀碩士都可以借,不過我哋無借過錢所 ...
而家hk讀master咁貴?嗰陣啲同學通常會過uk,貪佢哋1年讀完

bobbob 發表於 21-11-15 13:27
而家hk讀master咁貴?嗰陣啲同學通常會過uk,貪佢哋1年讀完

我見本地大學碩士由拾幾萬到幾拾萬不等,本地生政府會資助幾多就無考究過

Kirin007 發表於 21-11-15 11:59
兩種語言實際上係兩種思維方式,如果中文係日常用語、英文差/英文為日常用語、中文差。嗰兩種追第二語言嘅 ...

我校入到B1a英中嘅同學仔,全部都要有六科A,即中英數常視音。
‹ 上一主題|下一主題